Ce alimente să mănânci pentru a reduce colesterolul? Dacă aveți un nivel ridicat de colesterol în corpul dumneavoastră, acesta poate duce la diverse afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile coronariene, diabetul de tip 2, accidentul vascular cerebral și hipertensiunea arterială.
Una dintre principalele cauze de deces în aceste zile este boala de inimă. Tipul de alimente pe care le consumi are o influență puternică asupra nivelului de colesterol din corpul tău.
Trebuie să adăugați alimente care pot scădea LDL, o particulă dăunătoare care transportă colesterolul, responsabilă de înfundarea arterelor.
Nivelurile mai scăzute de colesterol HDL bun și trigliceride ridicate pot crește, de asemenea, riscul.
Alimente care scad rapid colesterolul:
Diferite tipuri de alimente reduc colesterolul în diferite moduri, prin conținutul lor de de fibre, grăsimi polinesaturate etc. Iată 10 alimente surprinzătoare care scad colesterolul rapid în corpul dumneavoastră. Încercați să mâncați unele dintre acestea în fiecare zi, deoarece cu cât mâncați mai mult, cu atât mai multe șanse să scăpați de colesterolul acela rău din corpul vostru.
1. Ovăz
Ovăzul conține fibre solubile, care pot reduce colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută, care este colesterolul rău din organism.
Cum scade colesterolul imediat datorită ovăzului? Conține fibre solubile, care reduc colesterolul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL), colesterolul „rău”.
Această fibră solubilă este denumită beta-glucan, se transformă într-un gel care se leagă de colesterol și bilă în intestine. Acest lucru ajută la limitarea cantității de colesterol care este absorbit în sânge.
Colesterolul este redus în acest fel, deoarece ficatul trebuie să scoată mai mult colesterol din organism pentru a face mai multă bilă.
A mânca un castron de ovăz în fiecare zi poate face o schimbare în bine în ceea ce privește sănătatea ta. În plus, ovăzul te menține sătul până spre amiază.
2. Nuci
Conform studiilor recente, migdalele, nucile și semințele pot reduce riscul de complicații cardiace la persoanele cu antecedente de atac de cord.
A mânca nuci în mod regulat poate îmbunătăți colesterolul din sânge. Nucile sunt, de asemenea, bogate în vitamina E, proteine, magneziu și potasiu, care țin corpul la distanță de alte boli.
La fel ca ovăzul, acestea au și un conținut ridicat de fibre, care pot împiedica absorbția colesterolului în sânge.
Deoarece nucile sunt bogate în calorii, puteți adăuga o mână de ele în dieta zilnică. De asemenea, asigurați-vă că mâncați nuci nesărate, deoarece sarea vă poate crește tensiunea arterială.
3. Avocado
Avocado este o sursă fantastică de mulți nutrienți și acizi grași mononesaturați.
Astfel, adăugarea acestora la o dietă zilnică poate fi extrem de benefică pentru îmbunătățirea colesterolului LDL din sânge, în special pentru persoanele supraponderale.
Puteți adăuga avocado ca garnitură sau puteți adăuga câteva felii în salate și sandvișuri.
Avocado este, de asemenea, extrem de bogat în fibre, care reduce LDL dăunător și crește LDL bun în sânge. Multe studii au dovedit eficiența avocado în scăderea colesterolului în organism.
4. Pește gras
Peștii grași sunt o sursă bună de acizi grași omega-3 cu lanț lung. Aceștia pot reduce LDL-ul din corp prin înlocuirea cărnii, care are LDL ridicat, crescând grăsimile saturate și oferind grăsimi care scad LDL.
Acești acizi grași Omega-3 reduc trigliceridele din sânge și salvează inima de ritmuri neregulate.
Asigurați-vă că gătiți peștele la abur în loc să îl prăjiți în ulei pentru a scade riscul de boli de inimă.
5. Soia
Boabele de soia și toate produsele alimentare din ele, cum ar fi tofu, lapte de soia etc., sunt bogate în proteine, minerale și vitamine, ceea ce le face perfecte pentru o dietă sănătoasă.
Hrana din soia este considerată o modalitate puternică de a reduce nivelul colesterolului din organism. Puteți înlocui produsele lactate cu alternative de soia pentru a obține rezultate bune.
6. Fructe și legume
Fructele și legumele au capacitatea de a proteja inima de multe boli. Sunt abundente în vitamine și minerale, ceea ce le face cele mai sănătoase surse de alimente.
De asemenea, sunt bogate în fibre, despre care se știe că scade nivelul colesterolului din organism. Puteți începe să adăugați fructe și legume precum broccoli, okra, căpșuni etc. în dieta zilnică.
7. Alimente cu steroli și stanoli suplimentari
Sterolii și stanolii sunt extrași din plante, și sunt asemănători ca formă și dimensiune cu colesterolul.
Aceștia se absorb rapid în sânge și blochează colesterolul să nu se absoarbă, ceea ce scade colesterolul corpului.
Puteți obține steroli din uleiuri vegetale, nuci, semințe etc. Cu toate acestea, acest lucru nu este suficient și de aceea companiile din zilele noastre le adaugă în alimente precum suc de portocale, lapte și ciocolată. De asemenea, îi puteți obține din suplimentele alimentare din farmacii.
8.Usturoiul
Usturoiul este folosit de sute de ani pentru proprietățile sale medicinale în multe gospodării.
Principalul compus din usturoi, denumit alicină, poate reduce tensiunea arterială și reduce colesterolul LDL rău.
Puteți lua suplimente alimentare cu usturoi pentru rezultate bune împotriva nivelurilor mai ridicate de colesterol.
Usturoiul este cel mai bun aliment pentru a reduce nivelul colesterolului.
9. Semințe de schinduf
De asemenea, cunoscut sub numele de semințe de methi, schinduful poate reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor din organism.
Puteți consuma o lingură de semințe de schinduf înmuiate în fiecare zi pentru a vedea rapid rezultatele. Semințele de schinduf s-au dovedit a fi eficiente împotriva nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat.
10. Lămâie
Se spune că lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, iar consumul zilnic de suc de lămâie poate reduce colesterolul LDL rău din organism.
Sucul de lămâie este bogat în acid citric, ceea ce îl face un excelent ”detergent natural pentru îndepărtarea colesterolului”.
Cum să scădeți colesterolul cu lămâie? Bea suc de lămâie cu apă caldă în fiecare dimineață pe stomacul gol. Pentru a obține beneficiile maxime din aceste alimente, asigurați-vă că limitați grăsimile saturate și trans pe care le consumați în fiecare zi.
De asemenea, puteți include ghimbir, coriandru, fasole, scorțișoară, țelină, oțet de mere și ceai verde în alimentația dumneavoastră.
Sursa