1 Mai. În această zi a anului, iubitorii de ieşiri la iarbă verde obişnuiesc să facă mici la grătar. De aceea vă propunem cea mai bună reţetă de mititei pentru această zis pecială.
Serviţi cu muştar amestecat cu hrean sau cu mujdei de usturoi presărat cu mărar şi pătrunjel şi stingeţi cu bere rece sau cu un vin de masă floral.
Ingrediente:
1 kg ceafă de viţel (mânzat)
500 g ceafă de porc
200 g pulpă de miel
1 linguriţă sare
1 căpăţână usturoi
o jumătate de legătură de cimbru
condimente, după gust: rozmarin, chimen, piper
o jumătate linguriţă bicarbonat
un miez de pâine, cât o lămâie
Mod de preparare:
Carnea se trece, de două ori, prin maşina de tocat. Pâinea se umezeşte şi se amestecă bine cu usturoiul pisat, apoi se pune peste carne. Compoziţia se ia la frământat cu sare, piper, se adaugă condimentele, cimbrul şi bicarbonatul şi se amestecă bine, până devine o pastă omogenă.
Când este gata, se dă la rece aproximativ 20 de minute. Între timp se încinge grătarul.
Pe un blat de lemn ud se începe pregătirea pastei. Se ia câte un pic de carne, cam 2-3 linguri, şi se modelează în palme, până se obţine o formă cilindrică, umezind mâinile din când în când, ca să nu se lipească. Mititeii se pun pe o farfurie umedă şi se lasă să se odihnească. Când sunt gata, se dau la rece încă 5-10 minute.
Când jarul este gata, mititeii se aşază pe grătar, la foc moale. Cât stau pe foc, se întorc, din când în când, de pe o parte pe alta, până se întăresc. Prăjirea trebuie să se facă încet, la foc domol, ca să nu se ardă la exterior şi să rămână cruzi în interior.
Se servesc într-un vas acoperit şi încălzit, ca să nu se sleiască.
2. Reteta de mici este relativ simpla, tot secretul fiind cantitatea ingredientelor.
Ingrediente:
– 300 g carne de porc
– 400 grame carne de vita
– un praf de sare
– 5-6 catei de usturoi
– piper si cimbru dupa gust
– un praf de bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
1. Se da carnea la masina de tocat. Setati masina de tocat pe varianta cat mai fina.
2. Dam la masina de tocat si usturoiul.
3. Adaugam toate mirodeniile si amestecam bine.
4. Dupa ce am obtinut o pasta omogena acoperim bine carnea si o dam la frigider pentru o ora. Este musai acest pas pentru ca numai asa gusturile se intrepatrund bine.
5. Se incinge gratarul.
6. Cu mainile umezite incepem si formam micii. Ii asezam apoi pe o farfurie intinsa pe care am umezit-o inainte.
7. Micii se aseaza pe gratar atunci cand focul este mai slab. De regula micii se pun pe gratar la final, dupa ce am pus carnea de porc, vita, pui si carnati.
8. Micii se lasa putin pe gratar si se intorc din cand in cand astfel incat sa se prajeasca pe toate partile.
9. Cand micii s-au rumenit ii scoatem intr-un castron si ii acoperim cu un capac.
10. Micii se servesc cu mustar si paine proaspata.
Pofta buna!
Sursa: Provincial Andrei