Stim cu totii ca o gandire negativa ne impiedica sa ducem o viata emotionala sanatoasa, insa poate fi totusi socant sa descoperim exact consecintele gandurilor si emotiilor negative asupra trupului.
Exista numeroase manifestari fizice ale suferintei psihice, mai ales atunci cand te confrunti cu o situatie stresanta sau traversezi evenimente triste, ravasitoare sau dezamagitoare.
Printre afectiunile fizice care sunt o consecinta directa a gandurilor si emotiilor negative se numara inclusiv: durerile de spate, durerile de cap, hipertensiunea arteriala, uscaciunea gurii, transpiratia excesiva, torticolis, disfunctiile sexuale, tulburarile de greutate, pierderea poftei de mancare, constipatia, problemele digestive si anginele pectorale.
Palpitatiile, tulburarile de somn si starile de ameteala pot fi, la randul lor, consecintele unor conjuncturi de viata care au influentat in mod negativ starea ta emotionala, si asta pe perioade mai indelungate de timp.
Unii oameni sunt de parere ca anumite zone ale corpului se afla in stransa legatura cu sentimentele si emotiile. De exemplu, durerile de gat pot fi corelate cu incapatanarea si perseveranta asupra problemelor, durerile de coate sunt o consecinta a reticentei de a aborda noi experiente, iar durerile de sold ar fi cauzate de teama de schimbari radicale. Indiferent daca durerile sunt corelate cu conjuncturile catalizatoare de emotii negative sau sunt racordate pur si simplu la gandurile negative in general, sunt si cazuri care reclama un consult medical.
Cand se recomanda sa consulti un medic pentru aceste probleme!
Tine o evidenta cat mai clara a durerilor si afectiunilor resimtite atunci cand esti deprimat(a) sau cuprins(a) de frustrare. Verifica daca exista un tipar intre aceste probleme fizice si cele de ordin emotional. In timp ce durerile de cap, problemele de uscaciune a gurii, pierderea in greutate si problemele digestive pot fi, de regula, combatute cu medicamente fara prescriptie medicala si putin repaus la pat, exista si afectiuni mai grave care necesita un control medical. Printre cele din urma se numara hipertensiunea arteriala si angina pectorala, mai ales daca acestea survin in mod repetat intr-un interval de timp scurt. Aceste simptome ar putea fi precursoarele unor afectiuni grave precum accidentele vasculare cerebrale sau alte boli letale.
Cum gestionezi gandurile negative?
Exista cateva moduri in care poti gestiona de unul singur aceste ganduri negative, astfel incat sa preintampini problemele fizice mai grave. Primul pas consta in constientizarea si recunoasterea sentimentelor si emotiilor negative traite, precum si in comunicarea acestora unei persoane de incredere. Discutarea problemelor cu un apropiat te poate ajuta sa le pui intr-o alta lumina, astfel incat sa le canalizezi intr-o directie mai buna.
Urmatorul pas consta in apelarea la metode de relaxare cum ar fi meditatia, yoga, sau chiar exercitiile fizice regulate pentru a preveni reaparitia sentimentelor negative. Atunci cand gasesti o metoda de relaxare care da rezultate, poti apela la ea ori de cate ori te simti stresat(a) si coplesit(a) de probleme.
Ultimul pas consta in a te ingriji mai mult de trupul tau. Mentine un program de viata sanatos si o buna igiena corporala. Astfel te vei simti mai increzator/increzatoare, mai energizat(a) si mai ingrijit(a). Mananca sanatos si evita alcoolul si drogurile.
Gandurile si emotiile negative pot avea un impact surprinzator de puternic asupra sanatatii fizice. Din moment ce ele nu induc doar depresii si frustrare, ci se si somatizeaza in timp, este important sa incepi sa le gestionezi intr-o maniera constructiva pentru a te mentine sanatos/sanatoasa.
Sursa: Generator Aura Umana