Ingrediente:
- 125 ml lapte,
- 125 ml chefir,
- 15 g drojdie
- 30 g zahar,
- 50 g unt,
- 2 oua (-1 galbenus pentru uns),
- 7 g sare (o lingurita cu o lamela mica),
- 2 g de sifon (1/3 linguriță), nu adăugați mai mult decât norma, altfel aluatul se va îngălbeni și se va închide la culoare.
- 500-550 g faina
Dimensiunea matriței mele este de 32 cm * 22 cm, înălțimea 5 cm. Temperatura de coacere 190 de grade. Timp de coacere 20 de minute.
Mod de preparare:
Amesteca laptele cald cu drojdia. Se amestecă până la omogenizare.
Cerneți făina și amestecați cu zahăr, sare, bicarbonat de sodiu, amestecați.
Separați un gălbenuș pentru a unge chiflele, amestecați al doilea gălbenuș și 2 albușuri cu unt moale și chefir și amestecați.
Se face un godeu in faina si se toarna laptele cu drojdie, se amesteca si se toarna untul si chefirul.
Mai întâi se amestecă cu o spatulă, apoi se presară masa cu făină și se frământă aluatul cu mâinile, adăugând puțină făină.
Aluatul trebuie să fie moale și elastic, nu lipicios. Se amestecă timp de 10 minute.
Se acopera cu folie alimentara si se lasa la loc caldut 30 de minute, apoi se da la frigider 2 ore.
Apoi, împărțiți aluatul în bucăți porționate și rulați-le în chifle. Lăsăm 15 minute, ungând ușor blatul cu ulei și acoperind cu folie alimentară.
Întindeți o bucată într-un strat și rulați-o. Ciupiți capătul.
Acoperiți o foaie de copt și întindeți chiflele. Se acopera cu folie alimentara si se lasa 1 ora.
După o oră, ungeți chiflele cu gălbenuș de ou bătut și stropiți cu semințe de susan.
Coacem la 190 de grade aproximativ 20 de minute. Scoatem chiflele si le ungem cu unt topit.
Poftă bună!