Plantarea pomilor fructiferi este o lucrare aparent simplă care, însă, ascunde numeroase capcane. Inginerul horticultor Marian Stoian de la Stațiunea Didactică Belciugatele – Ferma Moara Domnească cunoaște secretele livezii și a acceptat să prezinte pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro care este metoda universală pe care o recomandă la plantarea pomilor care să se prindă fără probleme.
Perioada optimă pentru plantarea pomilor fructiferi
Succesul plantației pomicole pornește de la perioada plantării. Ing. Marian Stoian recomandă plantările de toamnă și spune că perioada optimă pentru a sădi pomii este cea din lunile octombrie și noimebrie, cât temperaturile nu coboară sub 5 grade Celsius.
”De ce este recomndată plantarea pomilor toamna? Din mai multe motive. Unul dintre aceste motive este că materialul de plantat, pomii vin sănătoși cu rezervă de hrană și există posibilitatea ca peste iarnă să regenereze rădăcinile, să se ancoreze în sol. Pomul plantat toamna este mult mai avantajat decât cel semănat primăvara. În aceași ordine de idei, pomul pe care îl plantăm primăvara s-ar putea să fi stat toată iarna în depozit, undeva, și să nu fie ținut cu rădăcinile îngropate așa cum ar trebui, cu nisip, în condiții cu umiditate și fără să fie atacat de vreun ger. Nu se știe exact cum au fost ținuți pomii peste iarnă și atunci vine epuizat, probabil atacat și de dăunători deja”, argumentează specialistul.
Mai departe, ing. Stoian ne vorbește despre cât de important este ca materialul săditor să fie unul de calitate. ”În primul rând pomii se achiziționează de la producătorii autorizati, nu de la marginea străzii. Se cumpără pomi certificați”, explică horticultorul.
Cum se sapă groapa pentru plantarea pomilor
În funcție de solul pe care plantăm pomul, se face groapa. ”Dacă avem un sol mai greu, se face o groapă mai mare, undeva la un metru cu un metru și cam la 70-80 cm adâncime, iar dacă solul este mai ușor, undeva la 50-60 cm pe latură și undeva la 50 cm adâncime. Trebuie să ținem cont de un lucru: în primul rând de cazma. Se dă deoparte pământul în partea dreaptă și stânga a gropii, iar după ce plantăm pomul, pământul care a fost deasupra și mai bogat în nutrienți și este fertil îl punem lângă rădacini, așezăm rădăcinile pe el, iar pământul rămas se pune deasupra”, dezvăluie inginerul secretul plantării perfecte.
Fertilizarea inițială a puieților puși în pământ
În solurile sărace trebuie să aducem un aport de materie organică: mraniță, gunoi de grajd fermentat, un pământ mai fertil și apoi aducem și îmbogățim zona aceasta de plantare.
Fasonarea rădăcinilor înainte de plantare este obligatorie. La fel și mocirlirea
Înainte de a băga pomul în groapă trebuie să fasonăm rădăcinile: rădăcinile principale undeva la un 30 de cm, iar pe cele secundare undeva pe la 10 cm și le îndepărtam pe cele bolnave, pe cele rupte sau cu mucegai pe ele. ”Pe acestea le îndepărtăm, apoi vor rămâne doar zonele curate ale rădăcinii. În momentul în care plantăm pomul facem și o mocirlă prin care vom trece rădăcinile. Mocirla se face din pământ, apă și bălegar de vacă prospăt. Se face această morcirlă și se trec rădacinile prin ea, se asează la groapă și se acoperă cu pământ. Apoi se tasează foarte bine de jur-împrejur, ca să nu rămână goluri de aer. După această etapă, trebuie să fiți atenți ca punctul de altoire să fie orientat către nord, să fie cu aproximativ 10 cm deasupra solului, pentru că el se mai taseaza un pic și trebuie să rămână măcar 5 cm deasupra solului și se face un “lighean”cu sapa. Se trage pământul până când se face un lighean în jurul pomului și se pune o gălateă de apă, în funcție de vigoarea pomului. Dacă luăm un pom obișnuit până într-un metru înălțime punem o găleată, două, de apă ca să ajute la tasarea pomului și să alimenteze cu apă radăcinile viitorului pom”, explică inginerul Marian Stoian de la Ferma Moara Domnească.
Despre metoda pe care ne-a prezentat-o, specialistul spune că ”este valabilă pentru toate speciile de pomi fructiferi”: ”Trebuie să mai menționez că sunt două feluri de pomi pe care îi putem planta: cei care vin cu radacina udă, adică fără balot sau pământ în jurul rădăcinilor și este cel despre care am vorbit mai devreme și mai sunt pomii pe care urmează să-i plantăm și care vin cu balot sau ghiveci, cu pământ. De exemplu, în momentul în care avem pomi la ghiveci îl scoatem din recipient și atunci rădăcinile care sunt torsionate și care s-au dus pe marginea ghiveciului trebuie fasonate, ca să rămână sănatoase cele din interior și apoi se plantează”.
Desi teoretic pomii pot fi plantați in tot timpul sezonului verde, de primavara pana in apropierea iernii, specialistii si practica pomicultorilor au demonstrat ca sezonul cel mai benefic pentru aceasta operațiune este toamna.
Procedand astfel, acordați mai multe sanse pomilor tineri sa se dezvolte sanatos, avand de partea lor o serie de avantaje cum ar fi temperaturile potrivite, umiditatea optima a solului si timp suficient pentur dezvoltare.
Perioada optima recomandata pentru plantare este aproximativ 15 octombrie 15 decembrie, adica dupa caderea frunzelor si inainte de venirea primului ingheț.
Dar, sa trecem pe rand in revista motivele pentru care este mai bine pentru prinderea si dezvoltarea ulterioara a pomilor fructiferi ca acestia sa fie plantați de toamna.
1. Evitarea stresului termic. Copacul tanar face mai usor fața temperaturilor mai scazute, transpira mai puțin.
Pomul deja plantat nu va fi nevoit sa se adapteze rapid de la primavara la vara, adica sa intre la scruta vreme de la plantare intr-o perioada foarte calduroasa si sa faca fata deficitului de umiditate din sol, inainte ca radacinile sa fie stabilizate, iar rezervele de nutrienți ale plantei sa fie scazute.
In plus, toamna desi aerul se raceste, temperatura solului ramane inca suficient de ridicata pentru a favoriza dezvoltarea radacinilor.
2. Umiditatea solului este ideala. Pomii fructiferi plantați toamna nu trebuie udați foarte des, pentru ca in acest sezon umiditatea solului este mai buna decat daca i-am planta primavara, in preajma lunilor in care cand trebuie sa compensam caldura si inceputul secetei.
In schimb, toamnele noastre lungi, calduroase si ploioase asigura suficient timp pomilor sa se acomodeze cu solul.
3. Dezvoltarea sanatoasa a radacinilor. Radacinile au timp sa se stabilizeze si sa se dezvolte mult mai bine in aceasta lunga perioada de vegetație, iar pomul acumuleaza nutrienți suficienți pentru a face fața iernii. Astfel, in primavara pomii intra cu mai multa vigoare in perioada de crestere, iar lastarii sunt cu 20 – 30% mai mari.
4. Efecte pe termen lung. S-a dovedit ca datorita acestor condiții favorabile pomii plantați toamna castiga aproximativ un an fața de cei plantați in primavara.
In plus, pentru a obține recolte cat mai bune si pentru a avea copaci sanatosi este bine sa luați in considerare factorii de mediu si caracteristicile si in funcție de aceste criterii sa alegeți soiurile potrivite.
Inca de la inceputul verii este perioada potrivita sa va ganditi serios la noua livada, sau la pomii pe care ii veti planta in curte. Acum va documentati, luati decizii si este esential sa incepeti sa va si organizati.
Pentru ca plantarile pe care vi le-ați propus in aceasta toamna sa se desfasoare fara obstacole neprevazute, asigurați-va ca aveți tot ce va trebuie la momentul potrivit.
Sursa: Agrointeligența Covera.ro