Crema catalană este un desert uşor şi dietetic, foarte uşor de făcut. Iată o reţetă simplă:
Ingrediente:
coaja rasă de la o portocală
1 lingurita pudră scorțișoară
1 lingurita extract de vanilie
50 g zahăr
4 gălbenușuri
500 ml smântână
1 lingura vin dulce
Mod de preparare:
1. Se pune la încălzit smântâna cu vanilia, scorțișoara și coaja de portocală. Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul până se albesc, apoi se adaugă vinul.
2. Se toarnă o treime din smântâna încalzită peste gălbenușuri, amestecând continuu cu un tel, apoi se toarnă și cealalată parte, amestecând încet pentru a omogeniza. Se strecoară compoziția, apoi se pune în forme.
3. Se așază formele pe tava de la cuptor, se toarnă apa fierbinte printre ele pentru a se coace mai repede și se dau la cuptor.
4. Se coc 35 minute la 110°C, apoi se răcesc câteva ore. La servire se presară zahăr, apoi se flambează cu alcool pentru a crea o crustă de caramel deasupra cremei.
Pofta buna!