O idee minunata pentru ziua de Craciun. Un cozonac care va fi pe placul tuturor. Insa in mod sigur copiii nu il vor scapa din ochi pe Mos Craciun Cozonac.
Aveti in acest post si imagini pentru a va usura munca.
Mos Craciun Cozonac – reteta
Ingrediente:
- 4 – 4-1/2 cesti faina de paine
- 1/2 cesti zahar
- 30 grame drojde
- 1-1/2 lingurite sare
- 1/2 cesti lapte
- 1/4 cesti apa
- 1/4 cesti unt
- 2 oua
- 2 stafide pentru ochisori
- 2 galbenusuri de oua
- 2, 3 picaturi de colorant alimentar rosu
Mod de preparare:
- Intr-un vas mare, combinati 2 cesti de faina si drojdia. Incalziti laptele, apa si untul. Puneti peste ingredientele uscate. Cand s-au omogenizat adaugati si sarea si mai mixati putin. Bateti ouale si adaugati-le peste aluat, turnand si restul de faina intr-o ploaie. Veti obtine un aluat consistent.
- Puneti aluatul pe o suprafata cu faina. Framantati pana devine moale si elastica, 6 – 8 minute. Puneti aluatul intr-un vas uns. Lasati la crescut intr-o zona ferita de curenti cam o ora pana isi dubleaza volumul.
- Incingeti cuptorul la 180 grade. Puneti aluatul pe o suprafata cu faina si impartiti-l in doua, una mai mare si una mai mica.
- Bucata mai mare de aluat o intindeti si ii dati o forma triunghiulara cu colturi rotunde. Acesta va fi capul lui Mos Craciun Cozonac.
- Impartiti bucata mai mica de aluat in jumatate. Unei parti ii dati forma barbii lui Mos Craciun Cozonac. Folosind un foarfece de bucatarie, taiati benzi pana sus, ca in imagine. Rasuciti daca doriti.
- Aluatul ramas il folositi pentru mustata, nas, palaria si pentru borduri.
- Cand terminati forma mosului, acoperiti cu folie usor si coaceti 15 minute sau pana cand devine galben – auriu.
Pofta buna!
Craciun fericit!
Sursa: Good Food