Ingrediente:
1,5 pahare de faina
500 ml de lapte + (2 linguri)
2 pahare de zahar
2 oua
180 g de smantana
6 linguri de lapte condensat
7 linguri de cacao
300 g de unt
2 lingurite de bicarbonat de sodiu
vanilie – 1 priza
20 g de coniac (optional)
100 g de ciocolata neagra
4 linguri de gris
40 g de nuci maruntite
Mod de preparare:
Fierbeti grisul in lapte cu 1/2 de pahar de zahar, luati de pe foc, lasati sa se raceasca, apoi puneti amestecul in frigider, timp de 10 minute.
Topiti untul, bateti 200 g de unt adaugand grisul, bateti in continuu, apoi adaugati vanilia, coniacul, un pic de cacao, amestecati bine si dati la rece in frigider.
Bateti ouale si cu un pahar de zahar pana la o spuma densa, adaugati smantana, cacao, laptele condensat, bicarbonatul de sodiu, amestecati bine, adaugati si faina si framantati aluatul.
Se incalzeste cuptorul la 140 de grade, forma trebuie sa fie unsa cu ulei si se toarna jumatate din aluat. Dati la cuptor, timp de jumatate de ora, cu al doilea blat repetati aceeasi procedura.
Blaturile obtinute le taiati in doua pe fiecare, fiecare blat il ungi cu crema si presori cu nuci.
Pentru glazura:
Puneti pe foc la topit untul ramas, adaugi cacao, 2 linguri de lapte si zaharul ramas, amestecati in continuu, timp de 5-7 minute, apoi imediat decorati tortul.
Pofta buna!