Patrunjelul arata bine in mancare, dar, aceasta planta frumoasa poate fi folosita si in alte scopuri. Consumul unei cantitati suficiente de patrunjel a fost intotdeauna benefic pentru sanatate. Se crede ca ajuta la prevenirea multor boli.
Nu cu mult timp in urma, a fost folosit pentru a trata diferite afectiuni. Astazi este considerat un bun remediu pentru picioarele umflate.
Picioarele se umfla atunci cand se acumuleaza lichid la nivelul membrelor inferioare. Picioarele se mai umfla si in timpul sarcinii.
Cu toate acestea, umflarea gambelor si a gleznelor poate insemna, de asemenea, ca este o problema de sanatate care necesita atentie si tratament.
Cele mai frecvente cauze ale acestora sunt:
- Boala de rinichi;
- Probleme cu inima;
- Boala de ficat;
- Administrarea anumitor tipuri de medicamente.
Ceai de patrunjel si picioarele umflate
Patrunjelul este cunoscut ca un diuretic natural. Ajuta corpul sa scape de excesul de apa si sare prin consolidarea functiei rinichilor in filtrarea apei din sange.
Un studiu publicat in 2002 a furnizat suficiente dovezi pentru utilizarea patrunjelului ca diuretic. Studiul a fost efectuat pe soareci. Soarecii carora li s-au dat extract de seminte de patrunjel au produs mult mai multa urina pe o perioada de 24 de ore atunci cand au baut apa pura.
Cercetatorii considera ca planta actioneaza ca un diuretic, deoarece opreste pompa de ioni de sodiu si potasiu, afectand astfel procesul de osmoza cu fluxul ulterior de urina.
Patrunjelul este bogat in potasiu. Multe medicamente diuretice chimice reduc cantitatea de potasiu din organism. Acesta este principalul lor efect negativ. Data utilizezi patrunjel, vei preveni acest efect secundar.
Patrunjelul este, de asemenea, un puternic antioxidant, o sursa de vitamine A si C si contine, de asemenea, destul de mult acid folic.
Reteta pentru ceai de patrunjel
Un expert in plante medicinale, recomanda consumul a cel putin doi litri de ceai de patrunjel pe zi sau 200 ml de ceai la fiecare doua ore.
Daca este necesar, doza poate fi marita la un pahar la fiecare ora. Cand prepari acest ceai, foloseste frunze proaspete de culoare verde deschis, impreuna cu radacina si semintele.
Reteta ceaiului de patrunjel
Taie frunzele si radacina. Pune aproximativ 1/2 pahar de patrunjel intr-o oala. Adauga un pahar de apa clocotita. Lasa la infuzat timp de 5-7 minute.
Toarna ceaiul intr-un pahar. De asemenea, poti adauga miere de albine si lamaie pentru a imbunatati gustul ceaiului.
Asigura-te ca primesti acordul medicului inainte de a consuma ceai de patrunjel. Mai ales daca ai alte comorbitati care ar trebui luate in considerare.