Liliacul, pe lângă faptul că ne încântă cu parfumul și varietățile sale coloristice, are și proprietăți terapeutice, fiind folosit la tratarea unor afecțiuni, precum bolile reumatice, hepatice, repiratorii, digestive etc.
Liliacul are proprietăți astringente, tonice, revulsive, calmante, vasodilatatoare, vermifuge, decolorante, stomahice, antireumatice, în scop terapuetic folosindu-se toate părțile plantei, mai puțin rădăcina.
Infuzia din flori uscate de liliac este recomandată persoanelor care suferă de balonare, probleme hepatice, stări de vomă, febră, afecțiuni respiratorii, stimularea bilei. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori uscate la o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat pentru 10 minute, după care se strecoară și se consumă o cană pe zi, la nevoie.
Infuzia preparată dintr-o lingură cu flori la o cană de apă clocotită se folosește în cazul durerilor lombare, consumându-se câte o lingură, de 4 ori pe zi. Se lasă la infuzat timp de o oră.
Infuzia din muguri de liliac este recomandată bolnavilor de glaucom și diabet. Pentru diabet, infuzia se prepară adăugând într-un litru de apă fierbinte, o lingură de muguri uscați. Din acest preparat se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi. Pentru glaucom se prepară o infuzie dintr-o lingură de muguri la o cană cu apă fierbinte. Când infuzia este călduță, se strecoară și se aplică comprese pe ochi, timp de 15 min.
Ceaiul din frunze de liliac este de ajutor în caz de arsuri. Pentru preparare, aveți nevoie de o mână de frunze și jumătate de litru de apă. Frunzele spălate în prealabil, se pun la fiert în apă și se lasă până se înnegrește apa, după care se lasă la răcit. Când preparatul este călduț, se înmoaie o compresă sterilă și se aplică pe rană, fixând apoi cu un bandaj elastic. Pansamentul se lasă pentru 24 de ore, umezind la nevoie (pansamentul nu trebuie să se usuce în acest interval!) cu ceai, după care se înlătură pansamentul și se curăță rana. Vindecarea va fi grăbită, minimalizând cicatricile.
Decoctul din frunze fierte în lapte dulce se folosește la curățarea tenului, fiind benefic în cazul pielii iritate, arse de soare, înroșite sau care prezintă pete.
Infuzia preparată prin strivirea frunzelor și lăsarea lor în apă călduță pentru 15-20 de minute, au efect tonic asupra pielii, redându-i elasticitatea și luminozitatea.
Unguentul din flori de liliac este recomandat pentru bolile reumatismale, acesta preparându-se astfel: 40g de flori se pun la macerat într-un litru de ulei de măsline, de sâmburi de struguri sau vegetal, pentru 14 zile, într-un loc cald, ferit de lumină. După trecerea ascestui interval, se poate folosi, utilizând preparatul pentru masarea ușoară a zonelor dureroase.
* Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Liliac nu este doar un arbust foarte frumos și parfumat în timpul înfloririi, ci și o plantă medicinală de mult cunoscută. În plus, întregul tufiș are proprietăți vindecătoare – și frunze, și muguri și flori. Toate părțile liliacului conțin siringină, care are efecte analgezice, antiinflamatoare și de calmare a febrei. În scopuri medicinale, se folosește de obicei cel mai simplu liliac de liliac deschis sau liliac închis, dar nu alb și nu terry etc.
Dacă doriți să pregătiți singuri materii prime liliac, atunci urmați următoarele reguli:
– frunzele se recoltează în prima jumătate a verii pe vreme uscată;
– scoarta se ia numai de la lastarii tineri;
– inflorescențele sunt tăiate împreună cu crenguțe în perioada de înmugurire;
– materiile prime uscate se depoziteaza in saci de panza sau cutii de lemn;
– termenul de valabilitate al semifabricatului este de 2 ani.
Contraindicații la tratamentul cu liliac
Infuziile si alte bauturi pe baza de liliac sunt contraindicate in: constipatie atona, insuficienta renala cronica, intarzieri menstruale la femei. Dar chiar dacă nu aveți contraindicații la tratamentul cu această plantă, aveți grijă, urmați doza recomandată – liliac este o plantă otrăvitoare.
Rețete pentru băuturi vindecătoare din liliac
Infuzie de liliac (pentru tuse cu bronșită și tuberculoză, pentru reumatism, sciatică, scaune moale):
– 1 cană apă clocotită;
– 1 lingura flori de liliac.
Turnați apă clocotită peste flori și lăsați băutura să se infuzeze timp de o oră la temperatura camerei. Se strecoară apoi și se ia de 3-4 ori pe zi, câte 1 lingură.
Infuzie de liliac cu tei de la febră mare și atacuri de malarie:
– 1 cană apă clocotită;
– 1 lingura flori de liliac;
– 1 lingura flori de tei.
Se toarnă apă clocotită peste flori și se lasă la infuzat la loc cald timp de 1 oră. Luați infuzia caldă într-un pahar de 3-4 ori pe zi. O astfel de băutură scade febra și are un efect diaforetic.
Ceai de frunze de liliac (pentru scaune moale, tuse, malarie, ulcere gastrice):
– 1 lingura. apă clocotită;
– 1-2 lingurite frunze de liliac zdrobite.
Frunzele sunt pur și simplu preparate cu apă clocotită precum ceaiul.
Infuzie de liliac pentru inflamarea rinichilor:
– 1 lingura. apă clocotită;
– 2 linguri frunze de liliac.
Se macină frunzele și se toarnă apă fierbinte, se pune pe aragaz, se aduce la fierbere și se ia de pe foc. Se pune amestecul rezultat timp de 2-3 ore la loc cald. După timpul specificat, strecoară băutura și stoarce materia primă. Infuzia gata se ia de 4 ori pe zi înainte de mese, câte 1 lingură. Se recomandă efectuarea tratamentului conform următoarei scheme: 2 săptămâni – cursul admiterii, 2-3 săptămâni – o pauză, apoi puteți repeta primirea. Sunt 4 cursuri în total.
Ceai din flori de liliac împotriva convulsiilor în epilepsie:
– 1 lingură. apă clocotită;
– 1 lingura flori uscate de liliac.
Preparați florile ca un ceai – turnați apă clocotită, lăsați-o să fiarbă timp de 20 de minute și strecurați. Puteți bea ceai de liliac mereu.
Un decoct de muguri de liliac pentru diabet:
– 0,5 litri apă clocotită;
– 2 linguri muguri de liliac.
Se toarnă apă clocotită peste flori și se lasă la infuzat timp de 6 ore. Se strecoară apoi infuzia rezultată și se ia 1 lingură înainte de masă.
Tincturi de liliac cu alcool
Tinctură de liliac pentru malarie:
– vodcă;
– 20 buc. frunze proaspete de liliac;
– 2 g pelin proaspăt;
– 1 g ulei de eucalipt;
– borcan de 1 litru.
Clătiți frunzele de liliac și puneți într-un borcan, adăugați acolo pelin și ulei de eucalipt și umpleți totul cu vodcă până la gâtul borcanului. Apoi pune borcanul într-un loc întunecat timp de 2 săptămâni. Luați tinctura finită într-un pahar mic de 2-3 ori pe zi înainte de mese.
Tinctură de frunze de liliac pentru inflamarea rinichilor și a pietrelor din pelvis:
– 20 de părți de vodcă;
– 1 parte frunze de liliac.
Frunzele se umplu cu vodcă și se lasă să se infuzeze timp de 2 săptămâni. Luați medicamentul finit de 3-4 ori pe zi, 15-20 de picături înainte de masă.
Tinctură
de radiculită: – 5 părți alcool 40%;
– 1 parte din flori de liliac.
Umpleți florile cu alcool și lăsați-o să se infuzeze timp de o săptămână. Se strecoară apoi tinctura rezultată și se iau câte 30 de picături de 3 ori pe zi.