Aperitive si Gustari

Cea mai buna rețetă a salamului de casă! O delicatesă fără aditivi chimici si conservanti!

 

 

 

 

Costul estimativ pentru opt persoane este de 80 de lei.

 

Ingrediente:

500 g carne slaba de porc (tocata)
500 g carne grasa de porc (tocata)
300 g bacon crud uscat, tocat marunt

Condimente:

boia, boabe de mustar, piper, rozmarin, sare, cimbru, usturoi,

2 oua crude
O cana de zeama de oase sau supa

 

Mod de preparare:

Carnea tocata se amesteca intr-un bol cu baconul tocat cat mai marunt si se pun la robotul de bucatarie (se poate pune si o bucata mica de slanina afumata).Se adauga condimentele, se asezoneaza cu multa sare si piper, se framanta toata compozitia, se adauga ouale.

Se omogenizeaza totul folosind si zeama de carne sau supa.

Se pune compozitia in membrana naturala sau chiar in folie alimentara facuta in mai multe straturi (rulata in forma de salam).

Se leaga la capete, se fierbe timp de o ora, o ora si jumatate.Se lasa sa se raceasca timp de cateva zile, eventual presat sau agatat in frigider.

În judeţul Arad, unii dintre cei care sacrifică porci preferă salamul de casă, în detrimentul cârnaţilor. Pe lângă carnea de porc şi slănină, se foloseşte carne de vită, dar şi câteva condimente. Unii preferă să-l facă mai picant, motiv pentru care apelează şi la boiaua iute pe lângă cea dulce.

Bucătarul arădean Adrian Pop spune că la casa părintească, situată în judeţul Arad, preferă să facă salam, după o reţetă clasică în această zonă. „Acest tip de salam este unul foarte gustos şi totodată apreciat. Este mai mult decât cunoscut salamul de Nădlac, şi pornind de la acest preparat, arădenii fac diferite feluri de salam.

Pe lângă carnea de porc şi de vită avem nevoie de grăsime, slănină, usturoi, boia, chimen, sare şi piper”, spune Adrian Pop. Bucătarul arădean ne prezintă reţeta pe care el o prepară după tăierea porcului şi paşii pe care trebuie să-i urmăm pentru ca salamul afumat să frie unul delicios:

„Pentru a obţine 10 kilograme de salam folosm şase kilograme de carne de porc, două kilograme de carne de viută, două kilograme de grăsime de porc, 400 de grame de boia (dulce, picantă sau în combinaţie), 300 de grame de usturoi, 30 de grame de piper şi 150 de grame de chimen. Tocăm carnea de porc, pe cea de vită, slănina şi usturoiul. Acest amestec se frământă bine, iar apoi se adaugă toate condimentele măcinate.

Se amestecă mult, până ce se omogenizează bine. Se pregătesc maţele de salam şi se trece la umplerea acestora. Timp de trei sau patru zile, salamul se lasă la zvântat, într-o încăpere rece şi aerisită.

Apoi punem salamul la afumat, timp de câteva zile, iar apoi îl punem din nou la zvântat”. Reţeta poate varia de la caz la caz, însă baza este cea pe care a prezentat-o bucătarul arădean. Salamul afumat poate fi păstrat în frigider şi congelator, păstrându-şi gustul inconfundabil.

 

Pofta buna!

 

Sursa:  DLE.ro