Placinte si Rulade Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Ruladă minunată de sarbatoare, o reteta delicioasa si usor de facut. – cu fructe de pădure și friscă, cu decor de ciocolata alba rasa

 

 

Ruladă de sarbatoare  – cu fructe de pădure și o cremă minunată

 

O reteta delicioasa si usor de facut.

Rulada cu frisca si fructe de padure este o prajitura care combina dulcele si acrisorul. O combinatie delicioasa, cu un gust fin si racoros.

Este o prajitura usoara de care nu te mai saturi.

 

Ingrediente:

pentru blat:

  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 8 g de zahar vanilat
  • 20 ml ulei
  • 20 ml apa
  • 150 g de faina
  • 10 g praf de copt

pentru crema:

  • 500 ml de frisca lichida cu 33% grasime,
  • 2/3 de cana de zahar,
  • 10 gelatina
  • 200 gr de crema de branza
  • 1 fiola de vanilie sau un zahar vanilat
  • Fructe de padure congelate 200 gr (sau alte fructe preferate din compot)
  • Pastrati cateva fructe si pentru decor – ciocolata alba rasa

 

Modul de preparare:

Pandispan
  1. Separam albusurile de galbenusuri .
  2. Galbenusurile le frecam cu uleiul pana devin ca o crema fina.
  3. Albusurile le punem in bolul uni mixer si le mixam la inceput la o treapta mica dupa care le o treapta mare.
  4. Cand albusurile au devenit o spuma tare reducem din viteza de mixare si adaugam zaharul lingura cu lingura, continuad sa mixam pana avem o spuma care nu cade din vas daca o rasturnam cu fundul in sus. Adaugam peste albusuri, galbenusurile, apa si amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
  5. Adaugam apoi, faina cernuta cu praful de copt si amestecam usor pana incorporam bine faina si am obtinut o compozitie omogena si cremoasa.
  6. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pe care am uns-o cu un pic de unt sau ulei (am folosit o tava de dimensiunea de 30 x 40 cm).
  7. Introducem tava la cuptorul preincalzit la 180 C, pentru aproximativ 20 – 25 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
  8. Cand scoatem din cuptor rasturnam pandispanul pe un prosop de bucatarie umed si-l rulam, apoi il lasam la racit.
Crema.
  1. Inmuiem gelatina in 100 ml de apa rece si o lasam să se umfle (asa cum este indicat pe ambalaj), apoi punem vasul cu gelatina pe un bain marie si aducem gelatina la punctul de fierbere (fara sa o fierbem).
  2. Cand granulele de gelatina s-au topit o luam de pe aburi si o lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
  3. Intr-un vas mai mare mixam frisca (scoasa din frigider, cu cat este mai rece cu atat se bate mai bine), cu zaharul pana devine o crema tare care nu cade daca intoarcem vasul cu fundul in sus..
  4. Adaugam peste frisca gelatina racita și amestecam usor.
  5. Adaugam fructele de padure, eu am folosit coacaze congelate, pe care le-am lasat la decongelat cateva ore, iar inainte de a le adauga in frisca le-am scurs bine de zeama. Amestecam usor. Se adauga esenta de vanilie, dupa gust.
  6. Crema obtinuta o punem in frigider frigider pentru a lasa gelatina sa-si faca treaba, sa intareasca crema.
  7. Desfacem pandispanul din prosop si intindem crema, nivelam, dupa care rulam.
  8. Lasam cateva linguri de crema pentru a orna rulada.
  9. Cand am terminat cu ornatul, eu am preferat ceva simplu, doar crema cu coacaze, punem rulada in frigider timp de 3-4 ore dupa care putem servi prajitura.

 

Pofta buna!

 

 Sursă