Am vrut sa fac un tort deosebit de sarbatori, un tort cu multa ciocolata, cu blat facut in casa, un dezmat al papilelor gustative si un dusman caloric si cu bun gust al dietelor!
Am gasit o reteta a unui tort cu trei tipuri de ciocolata:neagra, cu lapte si alba dar am gandit ca trebuie, nu schimbata, ci personalizata dupa gustul si imaginatia mea.Am ales sa inlocuiesc stratul de crema cu ciocolata alba, cu o crema de lapte, asemanator cremei de la prajitura „felie de lapte” si sa folosesc reteta mea „all time” de blat pufos.
Ingrediente:
BLAT
un pahar faina alba
un pahar zahar alb(cu doua degete mai gol decat cel de faina)
patru oua
un praf sare
o jumatate pliculet praf copt
o esenta vanilie
3 linguri ulei
CREMA DE CIOCOLATA NEAGRA
300ml frisca
200g ciocolata neagra(minim 50% unt cacao)
o esenta rom
2 lingurite gelatina dizolvata in apa
CREMA DE CIOCOLATA CU LAPTE
250ml frisca lichida Hulala
180g ciocolata cu lapte
o estenta vanilie
2 lingurite gelatina dizolvata in apa
CREMA DE LAPTE
100ml lapte condensat
150ml frisca lichida
2 lingurite gelatina dizolvata in apa
1 esenta de vanilie
o lingurita de miere
*am folosit crema de lapte in doua straturi in tort, de aceea am dublat cantitatile.
INSIROPAT BLATUL
120ml lapte
o esenta vanilie
un zahar vanilinat burbon
un strop de esenta portocale
ORNAT
coacaze rosii
sos de fructe padure
Nu va speriati de multitudinea ingredientelor, intregul proces nu este complicat, va trebuie doar determinare pentru a iesi ceva fabulos ca imagine si gust.
BLAT
Se separa albusurile de galbenusuri;albusurile se bat spuma adaugand treptat zaharul.Sunt gata cand spuma este oarecum „teapana”.Apoi se adauga treptat galbenusurile, amestecand in continuare cu mixerul, sarea, praful de copt,uleiul, vanilia si cate putin, „in ploaie”, faina.
Gata, nu a fost greu,nu?Se baga la cuptorul incins, la 180grade cam 30 de minute.Se testeaza cu paiul pentru a fi siguri ca este bine copt.Este important sa folosim o forma de tort cu peretii detasabili, forma ce o vom refolosi si la asamblarea tortului.
Se lasa sa se raceasca bine(eu il fac intotdeuna seara iar a doua zi imi este mut mai usor doar sa fac cremele si sa asamblez) si se taie cu un cutit de paine in felii cat degetul aratator ca si groasime.Eu folosesc doar doua astfel de felii, surplusul il mancam cat ai zice peste, este pufos si aromat, delicios!
Pregatim laptele cu arome pentru insiropat;doar se amesteca bine toate ingredientele enumerate mai sus(insistam pentru a se dizolva bine zaharul burbon).
Punem prima felie de blat in forma detasabila, forma pe care am folosit-o si la copt si apoi insiropam.
CREMA DE LAPTE
Pentru realizarea cremelor este ideal sa avem la indemana un vas gradat de masurare si un mixer.Este important sa avem gata si gelatina.Pentru intreg tortul avem nevoie de doua pliculete de gelatina care se pregatesc asa:se pune intr-un pahar normal continutul celor doua plicuri peste care se adauga apa pana la sfertul paharului.Paharul se pune intr-un ibric cu apa fierbinte si se amesteca cu o lingurita pana cand lichidul rezultat devine fluid si nu are cocoloase.Aceasta gelatina, tinuta in apa fierbinte pentru a nu se intari, ne ajunge pentru toate cremele.
Prima crema de lapte se face extrem de usor:doar amestecati laptele condensat cu mierea si esenta de vanilie(incercati sa amestecati cu mixerul pentru ca mierea sa se topeasca in lapte bine si rapid), apoi bateti frisca lichida si o amestecati incetisor, cu ajutorul unui tel, in amestecul de mai devreme.Crema nu trebuie sa fie prea lichida ci mai degraba moale si pufoasa.Cand este gata puneti doua lingurite de gelatina dizolvata, amestecati, turnati peste primul strat de blat insiropat si bagati la frigider pana cand sunteti gata cu crema de ciocolata neagra.
CREMA DE CIOCOLATA NEAGRA
Punem pe foc o craticoara cu 100ml de frisca lichida nebatuta.Adaugam ciololata neagra rupta in bucati si le lasam la foc mic sa se topeasca.Intre timp, batem restul de 200ml de frisca.Cand ciocolata este topita in intregime, stingem focul, punem esenta de rom si o lasam sa se raceasca putin.Este important sa nu fie fierbinte cand o amestecam cu frisca batuta ci doar calduta!Dupa ce s-a racorit putin punem frisca peste ciocolata si amestecam usor cu un tel, pentru ca crema sa ramana aerata si sa isi pastreze consistenta.Adaugam doua lingurite din paharul cu gelatina dizolvata, amestecam si este gata.O turnam peste stratul de crema de lapte si o introducem la frigider pana cand suntem gata cu cea de-a doua crema de ciocolata.Eu am zis sa „tai” putin din dulcele ciocolatei, aruncand din loc in loc, peste crema, bobite de coacaze rosii.Si nu a fost o idee rea!
CREMA DE CIOCOLATA CU LAPTE
Aceasta crema se face exact ca si crema de ciocolata neagra, diferenta este ca se pune peste ciocolata cu lapte, la topit, doar 50ml de frisca lichida.Se urmeaza exact aceeasi pasi iar cand o avem gata, se toarna la randul ei peste stratul de ciocolata neagra si totul intra a frigider din nou.
Dupa 10 minute de inchegat la frigider, scoatem tava detasabila si punem peste utimul strat de crema, ultima felie de blat pe care o insiropam.Introducem din nou tava la frigider si ne apucam sa facem inca o data crema de lapte pentru „finishing touch”.
Turnata in forma si ultima crema, tortul este aproape gata.Mai ramane doar partea de ornat.Am ales sa il impodobesc cu coacaze rosii si sos de fructe de padure.
Pofta buna!
Sursa: Casuta papusilor