Remedii naturiste

Plante pentru plămâni sănătoși și pentru susținerea aparatului respirator

 

 

Plante pentru plămâni sănătoși și pentru susținerea aparatului respirator

 

Plante pentru plămâni sănătoși

De mii de ani, oamenii au folosit plantele Ayurvedice pentru a susține sănătatea plămânilor și a sistemului respirator. Acestea oferă numeroase beneficii, printre care:

  • Calmarea iritației
  • Contribuția la eliminarea congestiei
  • Relaxarea bronhiilor
  • Conferă plămânilor forță
  • Calmează iritația gâtului

Mai jos vei descoperi șapte dintre cele mai utilizate plante pentru plămâni sănătoși și pentru a stimula sistemul respirator. Probabil că le știi deja pe câteva dintre ele- precum menta, rozmarinul și ghimbirul. Aceste plante puternice, alături de o dietă sănătoasă și de practicarea de exerciții fizice, vor susține o minte și un corp puternice și sănătoase.

1. Menta

Este cu siguranță una dintre cele mai cunoscute plante pentru plămâni sănătoși. Există mai multe plante ce fac parte din familia mentei, incluzând aici menta-creață, busuiocul, oregano, rozmarinul, cimbrul și lavanda. Acestea se găsesc mai ales în Europa și în America de Nord.

Începând cu secolul al XI-lea î.e.n, menta a fost folosită pentru întinerire și pentru vitalitate. Romanii și egiptenii o foloseau pentru a calma sistemul digestiv. În prezent, planta este utilizată pentru numeroase probleme de sănătate, precum probleme ale aparatului digestiv și respirator, dar și pentru diminuarea tensiunilor și pentru stimularea funcțiilor mentale.

Iată câteva moduri prin care poți include menta în rutina ta zilnică:

  • Adaugă 2-3 picături de ulei de mentă în apa pe care o bei
  • Folosește frunze proaspete sau uscate de mentă pentru a face un ceai revigorant
  • Pune ulei de mentă în difuzor pentru a-l difuza în aer
  • Mestecă frunze de mentă pentru a-ți împrospăta respirația

Cercetările arată că menta are și efecte de susținere a sănătății sistemului imunitar. Mentolul din mentă poate să acționeze ca un decongestionant natural, ajutând la diminuarea inflamațiilor de la nivelul mucoaselor nazale, astfel încât congestia se va ameliora. Încearcă și să inspiri aburi proveniți din apă fierbinte amestecată cu ulei de mentă pentru eliberarea pasajelor nazale. Poți și să te răsfeți cu o ceașcă de ceai dimineața pentru a-ți începe ziua într-o notă de prospețime.

2. Ghimbirul

Încă din vremurile îndepărtate, această plantă, prin aroma sa condimentată, a fost folosită în gastronomia din diverse zone ale lumii. Este plină de minerale precum potasiul, magneziul și zincul. De asemenea, este bogată în antioxidanți și în compuși bioactivi care susțin sănătatea tractului digestiv, ceea ce o transformă într-un remediu foarte popular pentru problemele ce țin de digestie.Ghimbirul este cunoscut și pentru proprietățile sale benefice. Studiile arată că este una dintre acele plante pentru plămâni sănătoși care ajută la relaxarea bronhiilor, că distruge și facilitează eliminarea mucusului și că susține un răspuns inflamator sănătos.

Ghimbirul se folosește adesea în combinație cu turmericul, cu tulsi sau cu lămâia pentru a obține un tonic eficient. Pentru a încerca să-ți restabilești echilibrul, încearcă să bei un ceai de ghimbir. Lasă-te în voia aromei sale condimentate pentru a-ți elibera căile respiratorii, pentru a putea respira în voie.

Tea with cinnamon and ginger for lung health in a clear cup on a cutting board.

3. Rozmarinul

Cunoscut ca Rujamari în Ayurveda, rozmarinul este o plantă aromatică folosită pe scară largă în gastronomie. Are o aromă distinctă, făcând parte din familia mentei. Probabil că ai întâlnit uleiul de rozmarin ca ingredient în săpunuri sau în alte produse de îngrijire a pielii. Acesta este benefic întrucât are proprietăți antioxidante ce protejează pielea și diminuează semnele de îmbătrânire. Proprietățile antioxidante, alături de cele de expectorant și de purificator, transformă rozmarinul într-una dintre acele plante pentru plămâni sănătoși care are o eficiență maximă în sănătatea generală a sistemului respirator.

Pentru a ajuta la curățarea pasajelor nazale, pune ulei de rozmarin într-un difuzor. Alternativ, poți să pui câteva picături într-o cană sau într-o oală cu apă fierbinte pentru a inspira vaporii formați. Așa te vei ajuta în privința eliminării mucusului din plămâni și vei putea să respiri mai ușor. O altă opțiune este și ceaiul de rozmarin. Pur și simplu vei pune o linguriță de rozmarin uscat într-un filtru de ceai. Adaugă și ghimbir, cardamom și o bucățică de baton de scorțișoară pentru un plus de aromă. Pune două căni de apă la fiert, după aceea vei pune filtrul în apă fierbinte, lăsând aromele să se întrepătrundă pentru a te bucura de aroma pătrunzătoare, ca de lavandă.

Fresh rosemary for lung health growing healthfully in a paper herb pot.

4. Urzica

Urzica sau Urtica dioica este cunoscută pentru senzația de înțepătură sau de arsură pe care o dă dacă te vei atinge de frunzele ei. Această plantă crește în America de Nord și în Europa. Este folosită de sute de anii ca plantă vindecătoare întrucât conține numeroși nutrienți. În frunzele ei se regăsesc vitamine, minerale și polifenoli ce susțin un răspuns inflamator sănătos. Frunzele tinere ce cresc în partea superioară a plantei primăvara devreme sunt utilizate pentru a hrăni și pentru a detoxifia corpul.

În Ayurveda urzica este văzută ca Rasayana, o plantă hrănitoare și cu proprietăți revigorante. Este astringentă și foarte înțepătoare. Stimulează doșa Vata, dar echilibrează totodată Pitta și Kapha. Încearcă să-ți prepari o infuzie de urzică adăugând 30 g frunze uscate (sau 60 g frunze proaspete) la patru căni de apă. Vei fierbe apa și o vei turna peste frunze într-un borcan de sticlă. Lasă la infuzat pentru cel puțin patru ore sau toată noaptea. Vei bea infuzia în următoarele 36 de ore.

Pointy deep green leaves of stinging nettle for lungs growing wild.

5. Cuisoare

Cuisoarele au un efect calmant asupra tusei si a durerilor de gat. Eugenolului, un ingredient activ din acesta, ii datoreaza aceste proprietati. Acest antiinflamator natural ajuta la calmarea cailor respiratorii si amelioreaza tusea, asa cum arata aceasta cercetare. Pentru a profita de beneficiile sale, preparati un sirop lasand cinci cuisoare sa macereze in 250 ml de miere peste noapte. Scoateti cuisoarele a doua zi dimineata si luati o lingura din acest sirop inainte de fiecare masa.

6. Salvie

Salvia este renumita pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante. Potrivit acestui studiu, aceasta planta ajuta la ameliorarea faringitei si a durerii in gat. Astringenta si antiseptica, salvia ajuta, atunci cand este folosita ca gargara, la calmarea durerilor de gat si la calmarea tusei fumatorilor.

Aceste plante pentru plămâni sănătoși, puternice, pline de beneficii nenumărate, au reușit să treacă proba timpului. De mai bine de 5000 de ani, oamenii au dobândit și și-au menținut starea de bine trăind conștient și incluzând remedii naturale în viața lor de zi cu zi.

 

 Sursa