Ce este sistemul limfatic?
Este o parte critică a sistemului imunitar, vitală pentru a ne proteja de boli și inflamații dăunătoare, care cauzează boli. În esență, sistemul limfatic este „sistemul de drenaj” interior al corpului, o rețea de vase de sânge și ganglioni limfatici care transportă fluide din țesuturile corpului în sânge și viceversa.
Sistemul limfatic are rolul principal de a proteja organismul împotriva amenințărilor exterioare – cum ar fi infecțiile, bacteriile și celulele canceroase – contribuind în același timp la menținerea echilibrului nivelului de lichide.
Cea mai bună modalitate de a proteja seria complexă de vase și „noduri” limfatice, care se întind pe aproape întregul corp este să ai o dietă cât mai sănătoasă, să faci exerciții fizice și să iei măsuri pentru a detoxifica organismul în mod natural. .
Vasele limfatice transportă lichid care este gestionat prin „valve”, care împiedică fluidul să circule în mod greșit, similar cu modul în care funcționează fluxul sanguin în artere și vene. De fapt, sistemul limfatic este foarte asemănător cu sistemul circulator format din ramuri de vene, artere și capilare – ambele aduc fluide esențiale în întregul corp și sunt vitale pentru a ne menține în viață.
În comparație cu venele, vasele limfatice sunt mult mai mici și, în loc să aducă sânge în tot organismul, sistemul limfatic transportă un lichid numit limfa, care stochează celulele sanguine. Limfa este un fluid limpede, apos și transportă molecule de proteine, săruri, glucoză și alte substanțe, împreună cu bacterii, în tot corpul.
Pe lângă vasele și ganglionii limfatici, sistemul limfatic include câteva alte organe:
amigdalele (glande situate în partea din spate a gâtului, care filtrează bacteriile înainte ca digestia să aibă loc)
adenoidele (o glandă situată în spatele nasului, care protejează intrarea în sistemul digestiv și plămânii)
splina și timusul (organe de filtrare care scanează sângele și produc globule albe)
Cum funcționează sistemul limfatic
Iată cum funcționează sistemul limfatic pentru a ne proteja de a ne îmbolnăvi: intrăm în contact cu diferite tipuri de microbi, bacterii și toxine în fiecare zi care intră în corpul nostru și își fac drum în lichidul limfatic. În cele din urmă, lichidul care conține aceste organisme poate rămâne prins în ganglionii limfatici, unde sistemul imunitar „atacă” orice amenințare percepută încercând să le distrugă cu celule albe din sânge.
În interiorul ganglionilor limfatici (care arată ca niște structuri mici, în formă de fasole), bacteriile sunt filtrate și celulele albe din sânge sunt produse, utilizate ca parte a mecanismului nostru de apărare și apoi completate.
Un alt rol important al sistemului limfatic este menținerea fluidelor corporale în echilibru. Când sistemul limfatic funcționează corect, nu avem nicio umflare dureroasă sau retenție anormală de apă.
Vasele noastre de sânge și vasele limfatice infiltrează lichid în și din țesutul înconjurător, astfel încât lichidul să poată fi drenat. Lichidul suplimentar este eliminat din organism, ceea ce oprește umflarea sau inflamarea țesuturilor – cu toate acestea, atunci când suntem răniți, lichidele se acumulează în zona deteriorată, motiv pentru care apar pulsații și dureri.
Probabil ați avut ganglioni limfatici umflați la un moment dat când ați fost bolnav, în special cei localizați în apropierea gâtului sau a organelor genitale care pot fi declanșate de infecții comune (infecții ale tractului urinar, streptococ, răceli sau dureri de gât etc.) .
Ganglionii limfatici se găsesc în jurul corpului, unele dintre cele mai proeminente locații fiind gâtul, zona inghinală, axilele, pieptul și abdomenul. Ganglionii limfatici sunt localizați aproape de arterele majore, deoarece sistemul limfatic se conectează la fluxul sanguin pentru a menține sângele curat. În ganglionii limfatici sunt create celulele imunitare, care sunt esențiale pentru combaterea infecțiilor și vindecarea rănilor.
Ganglionii limfatici sunt capabili să detecteze când organismele dăunătoare au pătruns în organism, ceea ce îi determină să producă mai multe globule albe care luptă împotriva infecțiilor, numite limfocite.
Una dintre cele mai importante locuri de muncă ale splinei este producerea de macrofage, limfocite B și limfocite T, tipuri de globule albe care sunt declanșate atunci când sângele trece prin splină și sunt detectate substanțe nocive. Acestea distrug bacteriile, elimină celulele moarte care persistă în sânge și elimină materii străine din organism. Timusul este situat sub cutia toracică și are același fel de activitate, filtrarea sângelui și crearea globulelor albe.
Când sistemul limfatic devine excesiv de stresat, simptomele și semnele pot include:
– oboseala cronica
– umflarea ganglionilor limfatici
– dureri musculare
– dureri articulare
– dureri în gât și răceli frecvente
– infecții frecvente sau viruși
– simptome de fibromialgie
– artrită
– și chiar formarea cancerului
Corpul ne protejează de infecții și boli prin capcana microbilor găsiți în țesuturile noastre (mai ales bacterii pe care le culegem din mediul înconjurător) și trimițându-le la ganglionii limfatici, unde distruse. Acest lucru împiedică răspândirea bacteriilor și virusurile.
Cum să menții un sistem limfatic puternic
Ignorarea sănătății sistemului tău limfatic înseamnă că imunitatea ta va avea de suferit și este mai probabil să te confrunți cu boli comune și chiar cu probleme de sănătate pe termen lung. Iată cinci moduri de a vă întări sistemul imunitar și, în plus, de a susține un sistem limfatic sănătos:
1. Reduceți inflamația și îmbunătățiți circulația
Consumul unei diete sănătoase, exercițiile fizice, renunțarea la fumat, somnul suficient și reducerea stresului sunt toate esențiale pentru reducerea stresului oxidativ. Sistemul circulator și sistemul limfatic se bazează unul pe celălalt.
În timp ce sângele circulă prin corp prin vasele de sânge, o parte din lichid se scurge în mod natural și își face drum în țesut. Acesta este un proces normal care aduce nutrienți, apă și proteine celulelor. Fluidul adună, de asemenea, deșeurile celulelor, cum ar fi bacteriile sau chiar celulele moarte sau deteriorate, cum ar fi celulele canceroase.
Țesuturile situate în jurul corpului pot deveni inflamate și dureroase atunci când circulația încetinește și se dezvoltă inflamația. Un sistem limfatic sănătos hrănește mușchii, articulațiile și alte țesuturi, deoarece vasele limfatice au deschideri minuscule care permit gazelor, apei și nutrienților să treacă prin celulele din jur (numit lichid interstițial). Lichidul se scurge apoi înapoi în vasele limfatice, apoi merge în glandele limfatice pentru a fi filtrat și în final într-un vas limfatic mai mare situat la baza gâtului.
Conducta toracică aruncă lichidul limfatic curățat înapoi în sânge și ciclul continuă – de aceea circulația este importantă pentru a menține sistemul să funcționeze fără probleme, altfel țesutul se poate umfla cu excesul de deșeuri. Pentru a menține circulația și funcționarea optimă a sistemului limfatic, este important să vă încărcați cu toți nutrienții esențiali, cum ar fi vitaminele, mineralele, electroliții și antioxidanții de care aveți nevoie.
2. Urmați o dietă antiinflamatoare
Cu cât dieta dumneavoastră este mai densă în nutrienți și cu cât mai puține substanțe chimice intră în corp, cu atât sistemul dumneavoastră limfatic poate funcționa mai bine. Alimentele care pun stres asupra sistemului digestiv, circulator și imunitar includ alergeni obișnuiți, produsele de origine animală de calitate scăzută, uleiurile vegetale rafinate și alimentele procesate care conțin toxine chimice.
Alimentele antiinflamatoare, pe de altă parte, furnizează nutrienții și antioxidanții foarte necesari, reducând în același timp daunele radicalilor liberi (numit și stres oxidativ) care îmbătrânesc organismul și scad imunitatea.
Unele dintre alimentele cheie cu conținut ridicat de antioxidanți pe care trebuie să vă concentrați includ:
– legume cu frunze verzi
– legume crucifere (broccoli, varză, conopidă etc.)
– fructe de pădure
– alimente omega-3 precum somonul și fructele de mare sălbatice
– nuci și semințe (chia, in, cânepă, dovleac etc.)
– uleiuri nerafinate precum uleiul de măsline extravirgin și uleiul de cocos
– ierburi și condimente (ghimbir, turmeric, usturoi, de exemplu)
3. Exercițiu fizic
Sistemul limfatic funcționează cel mai bine atunci când vă mișcați corpul, ceea ce ajută la menținerea fluidelor în circulație și a nutrienților să ajungă în celule. Există un motiv pentru care un mod de viață sedentar te face să te simți mai rău, mai rigid și mai predispus la boli.
Orice tip de exerciții și mișcări regulate (cum ar fi mersul pe jos mai mult) este bun pentru menținerea circulației lichidului limfatic, dar unele exerciții par a fi deosebit de benefice, inclusiv yoga, antrenamentul cu intervale de mari intensitate ( numite și antrenamente HIIT, care este excelent pentru îmbunătățirea circulației).
4. Terapie prin masaj
Terapia prin masaj este benefică pentru a preveni umflarea, durerea și acumularea de lichid.„ Masajul de drenaj limfatic ” este un tip de terapie specializată de masaj care ajută celulele să elibereze toxinele și să distrugă congestia limfatică. Studiile au descoperit că este benefic pentru scăderea intensității durerii, a presiunii durerii și a pragului durerii. Masajele pot activa sistemul limfatic și pot ajuta la eliminarea excesului de lichid din interiorul țesuturilor.
Unii terapeuți în masaj sunt special instruiți în drenaj limfatic, dar orice tip de masaj al țesuturilor profunde este, de asemenea, benefic.
5. Tratament saună cu infraroșu
N-ai auzit niciodată de saune cu infraroșu? Acest tratament simplu este una dintre cele mai bune modalități de a detoxifica organismul în mod natural și de a susține un sistem imunitar general sănătos. Terapia cu saună cu infraroșu funcționează prin creșterea producției de transpirație, astfel încât mai multe toxine sunt îndepărtate din țesut. De asemenea, poate îmbunătăți circulația sângelui și poate ajuta la vindecarea țesuturilor, care este esențială pentru sănătatea limfatică.
Studiile arată că tratamentele regulate la saună cu infraroșu pot îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu durere cronică, sindrom de oboseală cronică, depresie și insuficiență cardiacă congestivă. Oamenii care folosesc terapia cu saună o iubesc pentru că este relaxantă, vindecătoare, rentabilă, poate fi făcută în propria casă și funcționează cu adevărat. Saunele cu infraroșu folosesc lămpi de căldură care generează unde de lumină infraroșie, care își fac loc în țesuturi și promovează regenerarea celulară împreună cu transpirația.