Gălbenele luminoase și nepretențioase, sau gălbenele (lat. Tagetes) ne încântă cu petalele lor însorite în paturile de flori ale orașului și pe balcoanele clădirilor înalte din iunie și până la înghețuri.
Patria acestor flori este Mexicul însorit și au fost aduse în Europa de către conchistadorii spanioli după descoperirea Americii de către Columb. Au venit în țara noastră în jurul secolului al XVIII-lea și apoi au fost numite „flori africane”.
Englezii le numeau „aurul Fecioarei Maria”. Acest nume provine din tradiția creștină a imaginilor înconjurătoare ale Fecioarei Maria cu flori de gălbenele, care simbolizează monedele de aur.
Potrivit legendei, în timpul zborului lui Iosif și Mariei în Egipt, Sfânta Familie a început să fie urmărită de o bandă de hoți. Când i-au ajuns din urmă pe fugari și le-au luat portofelele, în loc de bani au căzut gălbenele.
O legendă este o legendă, dar conform setului de proprietăți utile, gălbenelele umile pot fi numite cu adevărat de aur. Puțini oameni știu că aceste flori sunt cel mai valoros medicament, protejează plantele de grădină de dăunători, sunt utilizate pe scară largă în gătit și cosmetologie.
Gălbenelele sunt medicinale
În medicina populară, infuzia de apă din flori de gălbenele a fost folosită mult timp ca diuretic, diaforetic și antihelmintic. Au băut ceai de gălbenele pentru a trata diareea și colicile stomacale.
Indienii mexicani foloseau tincturi de galbenele pentru a crește lactația la mamele care alăptează, pentru a calma durerile reumatice. Și în India, eczema a fost tratată cu sucul de frunze proaspete de plante.
Știința modernă confirmă proprietățile vindecătoare ale gălbenelelor. S-a constatat că ajută la vindecarea ficatului și rinichilor, iar în cazul proceselor inflamatorii, ameliorează durerea. Infuziile de galbenele imbunatatesc metabolismul si intaresc imunitatea.
În stadiul inițial al diabetului, ele sunt capabile să reducă cantitatea de zahăr din sânge, având un efect pozitiv asupra pancreasului. Florile acestei plante contin carotenoide, care reduc riscul de a dezvolta cataracte.
Gălbenelele sunt una dintre florile coroanei tradiționale ucrainene, un simbol al loialității. Au fost țesute într-o cunună de fată pentru a vrăji un băiat: ca să nu uite drumul spre iubita lui, ca să-i fie mereu credincios. Se credea că acestea aprind interes amoros, pasiune.
Așadar, dragi fete, acesta este un alt motiv pentru a pregăti (puțin) culori mai „aurii” la sfârșitul verii. Apropo, ele pot fi adăugate la compoturi și jeleuri, care dobândesc nu numai o aromă deosebită, ci și proprietăți medicinale, cresc rezistența organismului la răceli și gripă.
Utilizarea gălbenelelor în medicina populară:
1. Fitotea pentru îmbunătățirea vederii
Pentru un ceainic de 0,5 litri se ia o lingurita de ceai verde, 2 flori de galbenele, 3 flori de galbenele, 2 frunze de urzica, 1 frunza tanara de topinambur si 2 crengute de menta.
Umpleți fierbătorul cu apă clocotită și acoperiți cu un prosop timp de 30 de minute. Bea ceai în timpul zilei, diluându-l cu apă într-o cană. Vă puteți spăla ochii dimineața cu resturile de infuzie.
2. Pentru a îmbunătăți ficatul
Se toarnă 5 flori de gălbenele cu un litru de apă clocotită, se fierb 3 minute la foc mic, se strecoară. Luați 250 ml înainte de masă dimineața și seara. Cursul de tratament este de 1 lună, apoi trebuie să faceți o pauză de o săptămână și să repetați cursul.
3. De la paraziți
Infuzia de gălbenele este excelentă pentru infecțiile parazitare ale corpului cu viermi. Pentru a pregăti astfel de medicamente, luați o lingură de flori proaspete ale plantei și turnați 300 ml apă clocotită.
După aceea, păstrați compoziția sub capac până se răcește complet și, după ce ați strecurat, luați 2 linguri de 3 ori pe zi înainte de mese. Durata tratamentului este de 2 săptămâni.
4. Cu diabet și boli ale pancreasului
În caz de diabet, turnați flori de culoare închisă (50 bucăți) cu vodcă (500 ml) și insistați într-un loc întunecat timp de o săptămână. Luați o linguriță cu alimente de trei ori pe zi.
În bolile pancreasului, luarea tincturii de gălbenele îmbunătățește starea organului, ameliorează inflamația și umflarea și normalizează producția de enzime.
5. Pentru rinită și sinuzită
Inhalațiile vor ajuta la ușurarea respirației. Puneți 5 muguri de gălbenele într-un ceainic, umpleți-i cu apă clocotită, astfel încât apa să ajungă la fundul gurii. Înfășurați fierbătorul într-un prosop și lăsați-l să stea timp de 5 minute. Inspirați aerul din nas prin gură, expirați pe nas. Când nasul începe să respire liber, inspirați pe nas și expirați pe gură.
6. Cu nevroze
Băile cu un decoct de gălbenele calmează sistemul nervos, ajută în situații stresante, ameliorează anxietatea și restabilește echilibrul mental. Recomandat pentru nevroze, depresie, nesiguranță și confuzie.
7. Pentru a întări pereții vaselor de sânge
2 linguri de coșuri cu flori de gălbenele și 1 linguriță de flori de tavolga (sedum) se fierb în două pahare de apă clocotită. Se lasă la infuzat într-un recipient închis timp de 20 de minute. Se bea 1 pahar de 3 ori pe zi inainte de mese.
După cum am scris deja, gălbenelele sunt utilizate pe scară largă în gătit. Da, bucătăria georgiană modernă este pur și simplu de neconceput fără șofranul Imereti, care nu este altceva decât inflorescențe de gălbenele uscate și măcinate.
Puteți auzi de la cei mai categoric minte georgieni că nici satsivi și nici kharcho nu pot fi preparate fără acest condiment. Sofranul Imereti este un ingredient esential al faimosului amestec de hamei-suneli. Aroma condimentului este foarte specifica, floral-picanta cu note fructate.