Înainte de a începe, aș dori să vă reamintesc că toate produsele ar trebui să fie la temperatura camerei. Aluatului de drojdie nu-i place frigul, curenții și agitația! Coaceți cu bună dispoziție și totul se va rezolva! Scoateți untul din frigider în avans, astfel încât să devină moale. De asemenea, dacă le ai la frigider, scoate-le mai devreme ca să ajungă la temperatura camerei. Folosiți doar drojdie proaspătă, altfel produsele de copt nu vor creste.
Puteti folosi atat fructe proaspete cat si fructe congelate, depinde ce aveti disponibil – sau puteti folosi o crema de Nutella, daca vreti.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 250 ml lapte cald
- 80 g zahăr
- 7 g drojdie uscată (20 g proaspătă)
- 90 g smântână grasă (sau margarină pentru copt)
- 1 pachet de zahăr vanilat
- 1 ou și 1 gălbenuș
- praf de sare
- 500-520 g făină
- 1-2 linguri de ulei vegetal
Pentru umplutura:
- 500 g căpșuni proaspete
- 75 g zahăr
- 20 g amidon de porumb
Pentru umsul plăcintelor
- Gălbenuș – 1 buc.
- apă rece – 1 lingură.
Mod de preparare:
Pregatirea aluatului:
Adaug 2 linguri de zahăr din cantitatea totală în laptele cald, drojdia și amestec. Din cantitatea totală, adaug încă 3 linguri de făină și amestec până devine omogen. Acoper cu folie de plastic timp de 15 minute.
Fac aluatul. Într-un bol separat, amestec cu o furculiță smântâna moale cu zahărul rămas și zahărul vanilat. La final, adaug 1 ou și 1 albuș și un praf de sare, amestec.
Amestec aluatul cu maiaua facuta anterior.
Adaug treptat făina și frământ cu o spatulă. La final, adaug uleiul și frământ cu mâinile. Acopăr cu folie de plastic timp de 40 de minute. Framânt din nou si las acoperit timp de 30 de minute.
Preparare umpluturii de căpșuni:
Spăl bine căpșunile, le tai în sferturi, le pun într-o cratiță, adaug jumătate din zahărul din cantitatea totală, amestec. Pun pe foc mic, amestecând în mod constant, până dă în clocot.
Îndepărtez de pe foc, adaug amidonul de porumb și cealaltă jumătate din zahăr, amestec. Dau inapoi pe foc mediu și fierb timp de 2-3 minute.
Umplutura ar trebui să se îngroașe, acopăr cu un capac și las să se răcească complet.
Împart aluatul în bucăți, am obținut 12, fac bile, acopăr cu folie de plastic timp de 10 minute. Apoi intind foi mici din fiecare bila, pun umplutura de căpșuni.
Înfășor aluatul și formează plăcintele, le pun cu imbinatura în jos într-o tavă tapetata cu hârtie de copt, acopăr cu folie de plastic și le las să se odihnească într-un loc cald timp de 20 de minute.
Amestec gălbenușul cu apa și ung plăcintele. Coace într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 20-25 de minute.
Aștept până când plăcintele se răcesc și vezi ce plăcinte minunate, moi și frumoase au ieșit!
Aluatul a copt minunat în interior, iar umplutura nu a curs nicăieri, doar plăcinte minunate!
Poftă bună!