Ingrediente(o tava)
aluat:
faina cca.700g,
200ml apa calduta pentru framantat,
un praf de sare,
20 g drojdie proaspata
umplutura si decor:
500g telemea, nu foarte sarata,
400g iaurt gras,
6 oua,
zahar pudra vanilat,
cca 100ml ulei
Mod de preparare:
Din faina si apa calduta in care am dizolvat sare si drojdia,framantam un aluat, potrivit de tare si elastic pe care il acoperim cu un prosop si il lasam sa creasca putin, intr-un loc calduros(cca 20 min).
Intre timp pregatim umplutura din branza data prin razatoare si amestecata cu 3 oua si jumatate din iaurt. Se poate adauga si zahar(dupa preferinta).
Din aluatul odihnit, se intind foi subtiri, din bucati de aluat de marimea unui mar, care se intind cu un sucitor, pe masa data cu faina. Aceste foi se stropesc cu ulei(turnat cate putin,in fir subtire) apoi se indinde cate un strat subtire de umplutura de branza, pe toata suprafata si se increteste, de la margini spre interior, cu varful degetelor, apoi se pun cu grija in tava unsa cu ulei, una langa alta, pana se umple tava.
Deasupra foilor umplute din tava,se toarna celelalte 3 oua ramase, batute si amestecate cu iaurtul ramas,apoi se da tava la copt, la foc potrivit, pana se rumeneste uniform deasupra, cca 30 min. Placinta se pudreaza cu zahar vanilat si se taie bucati mici, patrate, dupa ce s-a racit putin. Este foarte buna,mancata calda, ar si rece, alaturi de un pahar de lapte batut.
Pofdta buna!
Sursa: Bucatarescu