Arnica este un arbust peren originar din Europa. Se mai numește Arnica montana și este utilizat ca medicament homeopat pentru ameliorarea durerii și inflamației.
Preparatele de arnica sunt utilizate pentru a trata artrita, durerea postoperatorie, vânătăile, cicatricile și țesuturile inflamate.
În acest articol vom acoperi ceea ce spun cercetările despre posibilele utilizări și beneficii ale acestei plante medicinale. De asemenea, am inclus informații despre dozare și despre posibilele efecte secundare ale acesteia (deoarece poate induce anumite reacții adverse).
Arnica are proprietăți de calmare a durerii și antiinflamatoare. A fost folosită pentru a trata epilepsia, răul de mare, rănile și focurile de armă în secolul al XX-lea. Arnica posedă proprietăți fungicide și bactericide. Puteți găsi Arnica în multe unguente homeopatice, geluri, tincturi, creme și tablete.
Compușii activi din această plantă, în special lactonele sesquiterpene, sunt responsabili de diferitele aplicații medicinale.
1. Poate ameliora durerea și inflamația
În homeopatie, arnica este utilizată pentru a controla umflarea, durerea și inflamația în țesuturi. A arătat rezultate comparabile cu medicamentele antiinflamatoare alopate, cum ar fi diclofenacul și ibuprofenul.
Utilizarea topică a unguentelor și gelurilor de arnică poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare acute, a entorselor, a tendinitei, a rigidității, a fibromialgiei etc.
Eficacitatea sa clinică în ameliorarea durerii și inflamației o face o alternativă potențială a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene.
Există dovezi științifice limitate, dar convingătoare, care demonstrează efectele pozitive ale plantei asupra durerii de spate, cefalee, hemoroizi etc.
2. Ajută la gestionarea osteoartritei și a artritei reumatoide
Osteoartrita este o boală care afectează articulațiile genunchilor, șoldurilor și mâinilor. Când articulațiile pierd cartilajul, de obicei, osul crește pentru a repara daunele. Osteoartrita apare atunci când în loc de reconstrucție, osul crește anormal și afectează funcția fizică.
Un studiu efectuat pe 174 de persoane cu osteoartrita la mână a arătat că aplicarea unui gel cu extract de arnica a dat rezultate comparabile cu cele ale tratamentului cu ibuprofen.
3. Ajută la vindecarea cicatricilor și vânătăilor
Cicatricile și vânătăile postoperatorii pot afecta încrederea. Astfel de vânătăi se formează atunci când sângele se scurge din pereții deteriorați ai vaselor de sânge.
Sângele scurs se colectează în jurul plăgii sau al inciziei și obstrucționează fluxul natural de sânge. Din cauza lipsei unui aport suficient de oxigen, aceste zone rănite devin albastre, maro, verzi sau negre.
Într-un studiu care a implicat operații de rinoplastie la nivelul osului nazal, pacienților li s-a administrat o doză orală de arnică. Acești pacienți au prezentat o vindecare post-operatorie accelerată și o schimbare mai rapidă a culorilor vânătăilor spre normalitate.
Aceste observații reproductibile demonstrează eficiența acestei plante în vindecarea cicatricilor și vânătăilor.
4. Previne și tratează pierderea părului
Alopecia sau căderea severă a părului la femei poate provoca depresie și pierderea încrederii. Tratamentul implică extracte extrem de concentrate care sunt derivate din diferite plante, inclusiv arnică.
Aplicarea locală a acestor extracte stimulează foliculii de păr.
Arnica ar putea fi disponibilă în diferite forme, iar în secțiunea următoare vom discuta despre modul în care puteți folosi planta.
Cum se utilizează Arnica?
Cercetătorii susțin că atât arnica topică, cât și cea ingerată pot ajuta. Planta este disponibilă în următoarele forme:
– Loţiune
– Gel
– Săruri
– Pastile
– Plasturi de durere
– Ceaiuri
Puteți achiziționa arnica la cel mai apropiat magazin naturist de sănătate sau online.
Beneficiile de mai sus sunt atribuite componentelor active din arnica.
Precauții
Arnica este considerată sigură atunci când este utilizată local pentru utilizarea pe termen scurt pe pielea fără răni deschise. Dar FDA din SUA nu a considerat că este sigur pentru consumul oral.
Unele dintre efectele secundare ale arnicii includ următoarele:
– Poate provoca alergii cutanate
Utilizarea unor cantități mari sau doze frecvente de extracte de Arnica poate provoca iritarea pielii. Dermatita, alergiile și simptomele asociate au fost raportate dacă este utilizată pe pielea sensibilă, deteriorată și ruptă.
– Poate accelera ritmul cardiac
S-a constatat că ingestia de produse care conțin arnica accelerează ritmul cardiac la unele persoane.
– Sarcina și alăptarea
Dovezile sunt neconcludente și insuficiente pentru a dovedi siguranța acestei plante pentru femeile gravide și care alăptează.
Arnica interacționează cu medicamentele?
Arnica conține cumarine, compuși cu efecte anticoagulante. Planta poate reduce coagularea și crește riscul de sângerare.
Prin urmare, utilizați-o cu prudență sub supraveghere medicală.