Flori si gradina

Caprifoi (Mâna Maicii Domnului) Efectele miraculoase pentru sanatatea oamenilor (in diabet, distruge virusurile, precum și celulele tumorale), dar este extrem de toxică pentru câini

Caprifoi (Mâna Maicii Domnului) Efectele miraculoase pentru sanatatea oamenilor (in diabet, distruge virusurile, precum și celulele tumorale), dar este extrem de toxică pentru câini

Consumul de caprifoi în copilărie provoacă probabil niște amintiri fericite, dar știați că există mai mult în această floare minunată decât gustul său dulce și aroma uimitoare? Caprifoiul stimulează sănătatea. Florile, semințele și frunzele plantei au multe utilizări medicinale.
La ce se poate folosi caprifoiul? Utilizările sunt variate și includ:
•Infecții ale căilor respiratorii superioare, inclusiv răceli, gripă și pneumonie
•Alte infecții virale, precum și bacteriene
•Tulburări digestive, inclusiv durerea și inflamația intestinului subțire (enterită)
•Dureri de cap și febră
•Tulburări urinare
•Diabet
•Artrită

 Ce este caprifoiul?

Caprifoiul ( Lonicera ), cunoscut mai mult ca Mâna Maicii Domnului, este o plantă comună de grădină cu flori foarte parfumate. Există sute de specii care cresc în întreaga lume, în principal în climă temperată. Toate plantele aparțin genului Lonicera din familia Caprifoliaceae.
Caprifoiul miroase bine? Probabil știți deja răspunsul la această întrebare. Cu o aromă dulce asemănătoare parfumului floral, este întotdeauna plăcut să o mirosiți. Poate fi o surpriză faptul că această plantă bine-cunoscută deține și multe beneficii potențiale pentru sănătate.

 Beneficii pentru sănătate

1. Proprietăți antiinflamatorii și antioxidante
Nu toate semințele de caprifoi sunt sigure de consumat, dar  Lonicera caerulea  are flori comestibile pe care studiile de cercetare au demostrat că au proprietăți puternice și impresionante. Pentru început, acestea sunt foarte bogate în antioxidanți de combatere a bolilor.
Un alt studiu publicat în Journal of Agriculture and Food Chemistry indică capacitatea  polifenolilor Lonicera caerulea berry de a modula inflamația, ceea ce poate echivala cu mult mai multe beneficii potențiale, deoarece știm că inflamația este la baza majorității bolilor.
2. Îmbunătățirea imunității și proprietăți antivirale
Caprifoiul japonez ( Lonicera japonica ) este un soi utilizat în mod obișnuit în medicina tradițională chineză. Are flori galben-albe și fructe negre. Într-un studiu de cercetare din 2018, aceste boabe de caprifoi și-au demonstrat capacitatea de a ajuta la funcționarea sistemului imunitar. Boabele au fost capabile să acționeze ca un agent imunomodulator pentru șoarecii imunosupresați și au crescut semnificativ activitatea naturală a celulelor ucigașe. Celulele ucigașe naturale (cunoscute și sub numele de celule NK) sunt un tip de celule albe din sânge care au capacitatea de a distruge virusurile, precum și celulele tumorale.
3. Parfum natural
La fel ca uleiul esențial de neroli, mirosul de caprifoi este un parfum natural uimitor. Poate fi greu să găsești un ulei esențial pur de caprifoi, dar dacă poți găsi unul, amestecați cu puțin ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos. Este un supliment calmant și îl puteți folosi la difuzorul pentru uleiuri esențiale, băi și produse de curățat DIY și spray-uri pentru lenjerie.
4. Sănătatea bucală
Caprifoiul este uneori un ingredient folosit pentru apa de gură datorită proprietăților lor astringente și antibacteriene. Pentru a crea o apă de gură acasă, puteți combina și fierbe două căni de apă cu o jumătate de cană de frunze de caprifoi proaspete. Odată ce amestecul fierbe, reduceți focul și fierbeți încă cinci minute. Desigur, nu pune amestecul în gură până nu s-a răcit complet.
5. Diabet
Un studiu de cercetare publicat în 2015 relevă modul în care caprifoiul poate deține potențialul de a ajuta persoanele cu diabet de tip 2. Cercetătorii au administrat  Lonicera japonica șobolanilor diabetici timp de patru săptămâni în doză de 100 mg / kg. După patru săptămâni de tratament,  Lonicera japonica a  scăzut nivelul ridicat de glucoză din sânge și rezistența la insulină. În general, rezultatele studiului arată efectele antidiabetice ale acestei varietăți de caprifoi la șobolanii diabetici de tip 2.
Un alt studiu de cercetare publicat în 2014 demonstrează modul în care un extract de Lonicera japonica posedă abilități antiinflamatorii puternice care pot ajuta la reducerea severității  nefropatiei diabetice. Extractul părților aeriene înflorite a inhibat răspunsul inflamator problematic care duce la nefropatie.
6. Artrita
Se pare că proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale caprifoiului menționate mai devreme îl fac un remediu natural care poate ajuta persoanele care suferă de artrită.
Un studiu de cercetare publicat în Journal of Functional Foods  evidențiază compușii fenolici găsiți în fructele plantei Lonicera caerulea .
Acest studiu a administrat oral  extract de Lonicera caerulea la animale cu artrită și a observat o supresie în producția de enzime inflamatorii în splină. Enzimele antioxidante benefice, inclusiv superoxid dismutaza (SOD) și glutation peroxidaza (GPx) au fost recuperate după administrarea extractului, în timp ce transaminazele (adesea denumite enzime hepatice) au fost inhibate. Acest lucru este semnificativ, deoarece enzimele hepatice crescute se găsesc adesea la pacienții cu diferite tipuri de artrită, inclusiv artrita reumatoidă și artrita psoriazică.

Mâna Maicii Domnului sau caprifoiul - cum se îngrijește

 Utilizări în medicina tradițională

În medicina tradițională chineză (TCM), floarea caprifoiului se leagă de meridianele plămânului, stomacului și intestinului gros. Este considerat ca având proprietăți “reci”, ceea ce îl face un remediu natural excelent pentru îndepărtarea căldurii din corp, precum și a toxinelor. Practicanții TCM folosesc floarea atât intern cât și extern pentru o varietate de afecțiuni de sănătate, inclusiv infecții ale pielii, ulcer, febră și afecțiuni inflamatorii.
Se știe că nativii americani fierb frunzele proaspete de caprifoi cu apă pentru a le folosi pe răni pentru a încuraja vindecarea.

 Dezavantaje și precauții

În general, se recomandă prudență la ingerarea frunzelor sau tulpinilor de caprifoi, deoarece acestea conțin saponine, care pot fi periculoase dacă sunt luate în cantități suficient de mari.
În timp ce caprifoiul nu este în general considerat a fi foarte toxic, este important să vă asigurați că dvs. și animalele de companie evitați să consumați oricare dintre tipurile de caprifoi. În cantități mari, consumul de părți de plante toxice poate provoca boli grave. Dacă credeți că dumneavoastră sau animalul dvs. de companie ați consumat o plantă toxica de orice fel, solicitați imediat asistență medicală de urgență, dacă este necesar.
Există multe tipuri de caprifoi. Soiurile asiatice, cum ar fi caprifoi japonezi ( Lonciera japonica ), sunt considerate invazive în multe state americane și pot înlătura alte plante. Lonciera japonica  poate crește atât de strâns în jurul trunchiului unui copac încât poate provoca eventual moartea arborelui.

❓Unde să găsești și cum să crești

Puteți găsi caprifoi sub formă de pulberi, infuzii și decocturi in magazinele naturiste.
Creșterea și îngrijirea caprifoiului este destul de ușoară. Vorbind fizic, există două tipuri principale de caprifoi, un cățărător sau o viță de vie și un tufiș / arbust de caprifoi. Soiul cățărător se descurcă bine pe sol fertil și umed, dar bine drenat și vor produce mai multe flori dacă vârful viței de vie este în plin soare. Un arbust de caprifoi se dezvoltă bine și în solul bine drenat, dar poate fi plantat la soare sau la umbra parțială.
Caprifoiul de coral este o alegere excelentă dacă doriți să atrageți colibri în curtea dvs. Această varietate de viță de caprifoi are frunze verzi și flori de culoare coral. Caprifoiul de coral are, de asemenea, fructe de caprifoi roșu aprins.
Dacă doriți o plantă care să ofere fructe comestibile, arbustul de caprifoi (Lonicera caerulea) este o alegere perfectă. Crește bine în plin soare.
Dacă nu aveți mult spațiu, unele soiuri de caprifoi pot crește bine în ghivece, atâta timp cât primesc suficientă apă. Amintiți-vă doar să aplicați un spalier pentru vița sau să atârnați ghiveciul de sus. Tunderea este o practică bună care ajută caprifoiul să crească mai bine.
Cum tundeți caprifoiul? Puteți efectua o tăiere de întreținere eliminând orice parte moartă ale viței. După ce planta înflorește primăvara și florile au dispărut, puteți folosi foarfece de tăiere pentru a tăia vârfurile tulpinilor. Acest lucru poate încuraja o creștere mai bună în următorul sezon de înflorire.

How to Take Care And Grow Honeysuckle In Your Garden
 Riscuri și efecte secundare

În acest moment, nu există o doză standard de caprifoi. O doză adecvată depinde de mai mulți factori, inclusiv starea de sănătate a utilizatorului.

❗️Caprifoiul este sigur❓

Poate fi sigur pentru uz uman, intern și extern, atâta timp cât utilizați o varietate / parte non-otrăvitoare a plantei. Simptomele otrăvirii includ dureri de stomac, diaree, bătăi neregulate ale inimii și vărsături. Aceste efecte secundare nedorite sunt de obicei ușoare și apar numai cu ingestia de cantități mari de plante.
De asemenea, este esențial să nu aveți nicio afecțiune și să nu luați niciun medicament. Dacă sunteți gravidă, alăptați, aveți o afecțiune medicală sau luați în prezent medicamente, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza caprifoiul.
Potrivit WebMD, se recomandă oprirea utilizării caprifoiului cu cel puțin două săptămâni înainte de operație, deoarece poate încetini coagularea sângelui. Pentru persoanele alergice la această familie de plante, contactul pielii cu caprifoi poate provoca o erupție cutanată.

❗️Caprifoiul este otrăvitor pentru câini❓

Da, fiecare parte a plantei este extrem de toxică pentru câini❗️

Dacă câinele sau orice alt animal de companie a fost otrăvit, solicitați asistență medicală imediat.
Este cunoscut faptul că planta interacționează cu medicamente care încetinesc coagularea sângelui (medicamente anticoagulante / antiplachete). Deoarece caprifoiul poate încetini coagularea sângelui, administrarea acestuia cu medicamente care, de asemenea, coagulează lent poate crește riscul de vânătăi și sângerări. Consultați medicul înainte de a începe utilizarea.

▷ Caprifoi Mana Maicii Domnului - Cultivare - Sfatul Gradinavesela.ro