Ceaiul de dud este preparat din frunzele de dud. Dudul negru și dudul alb sunt cele mai cunoscute specii dintre cele 10. Frunzele sunt recoltate toamna și uscate pentru prepararea ceaiului. Înregistrările a 3000 de ani de cultivare a dudului se găsesc în China. Dudul a fost folosit de vechii chinezi pentru hrană, fabricarea hârtiei, viermi de mătase și pentru calitățile sale medicinale.
Printre altele, medicina tradițională chineză folosește frunzele de dud pentru a ajuta la îmbunătățirea vederii și la curățarea ficatului. Ceaiurile de dud conțin minerale și vitamine care ajută la prevenirea bolilor, cum ar fi diabetul, simptomele de răceală și probleme ale vaselor de sânge.
Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de dud
Frunzele de ceai de dud au de 25 de ori mai mult calciu în comparație cu laptele! Are de zece ori mai multe fibre decât ceaiul verde și mai mult fier decât spanacul! A fost folosit de mii de ani în China ca plantă medicinală.
1. Minerale și antioxidanți
International Journal of Food abordează faptul că fierul, calciul și zincul sunt abundente în frunzele de dud. În plus conține și antioxidanți precum beta carotenul și acidul ascorbic. Antioxidanții ajută la eliminarea radicalilor liberi. Potrivit PubMed Health, alimentele și băuturile bogate în beta caroten ajută la diminuarea riscului de cancer.
2. Nivelul glicemiei
“American Journal of Chinese Medicine” rezumă faptul că prezența acidului galic reduce glicemia. “The Diabetes Care” raportează că pacienții diabetici care au băut extractul de dud, vârfurile de glucoză au fost reduse după consum în primele două ore. Oamenii de știință au realizat că ceaiul de dud este extraordinar de bun pentru persoanele cu diabet dar și pentru cele predispuse la aceasta afecțiune.
Dacă luați tratament medicamentos discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a introduce ceaiul de dud ca parte a dietei zilnice.
3. Colesterol
Potrivit „BioMed Research International” pulberea de frunze de dud ajută la scăderea nivelului de trigliceride și colesterol LDL. Ceaiul din frunze de dud ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor.
4. Efecte antiinflamatorii
Studiul publicat în “Journal of Functional Foods” rezumă faptul că inflamația cauzată de bolile cronice poate fi tratată de frunzele de dud. Cercetările făcute pe șobolani cu edem indus au constatat că țesutul inflamat a fost prevenit atunci când li se oferă dud. Frunza de dud ajută la reducerea inflamației și ușurarea durerii.
5. Simptome de frig
Ceaiul de dud este utilizat pentru tratarea ficatului și a afecțiunilor asociate. Tratează durerile de cap, tusea, ochii dureroși, febra și durerile în gât. Dezvoltarea tulpinilor bacteriene este contracarată, ceea ce ajută la prevenirea streptococului.
6. Pierderea în greutate
Ceaiul de dud previne absorbția carbohidraților datorită prezenței moranolinei (1-deoxinojirimicină). Ajută corpul să elimine carbohidrații și amidonul din corp, astfel încât să nu se transforme în glucoză. Reduce foamea prin scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru duce la atingerea obiectivelor de slăbire.
7. Sănătatea vaselor de sânge
Ceaiul de dud ajută la reducerea riscului de ateroscleroză prin diminuarea oxidării colesterolului din vasele de sânge. Acest lucru se datorează prezenței flavonoidelor și a quercetinei din frunzele de dud. Ajută la stoparea reacțiilor de stres oxidativ. Ceaiul de dud trebuie consumat zilnic pentru sănătatea vaselor de sânge.
8. Magneziu
Magneziul este esențial pentru funcționarea nervilor, mușchilor și menține inima sănătoasă. Crește metabolismul energetic, menține oasele puternice, ajută sistemul imunitar, gestionează nivelul zahărului din sânge și menține tensiunea normală.
9. Diabet
Ceaiul de dud previne diabetul prin restricționarea cantităților mari de monozaharide. Problemele de greutate sunt, de asemenea, reduse, deoarece blochează intrarea zaharurilor excesive nedorite în fluxul sanguin. Frunzele de dud previn diabetul de tip 2 prin menținerea controlului asupra nivelului de zahăr din sânge.
10. Ateroscleroza
Ceaiul din frunze de dud ajută la prevenirea acumulării de plăci bogate în colesterol în artere, cunoscută și sub numele de ateroscleroză. Restricționează oxidarea colesterolului LDL. Studiul pe oameni și șoareci afirmă că agenții primari sunt astragalin și izoquercitrin.
11. Conține vitamina B2
Prezența vitaminei B2 ajută la producerea celulelor roșii din sânge, gestionează reproducerea și creșterea acestora, producerea de energie, gestionează activitatea tiroidei, elimină acneea, menține sănătatea sistemului nervos, ochilor, stimulează absorbția mineralelor, păstrează sănătatea tractul digestiv și ajută la o sarcină sănătoasă.
12. Vedere
Ceaiul de dud are un conținut ridicat de vitamina A, care ajută la îmbunătățirea vederii și la eliminarea tulburărilor oculare. Previne pierderea vederii și degenerării retinei.
De asemenea, ajută la diminuarea petelor întunecate de pe piele. Problemele pielii ar putea fi tratate prin înmuierea frunzelor de dud timp de aproximativ treizeci de minute în apă fierbinte. Poate trata și pielea uscată. Frunzele de dud dacă sunt adăugate la o baie fierbinte ajută la deschiderea porilor și la detoxifierea corpului. În plus, stimulează creșterea părului și îl face sănătos.
13. Antioxidant
Ceaiul de dud posedă compusul 1- deoxinojirimicină sau DNJ care oferă efecte anti-diabetice și proprietăți antioxidante și diminuează colesterolul și inflamația. Antioxidantul, cum ar fi beta carotenul și acidul ascorbic, ajută la prevenirea leziunilor celulare cauzate de radicalii liberi. Riscul de cancer poate fi eliminat prin consumul de alimente și băuturi bogate în beta-caroten.
14. Nutritiv
Sucul de dud conține antioxidanți, vitamine și minerale. De asemenea, are proprietăți curative. Crește circulația sângelui și scade tensiunea arterială, ceea ce duce la riscuri mai mici de formare a cheagurilor de sânge și a accidentelor vasculare cerebrale. Semnele anemiei ar putea fi, de asemenea, eliminate cu ceaiul de dud.
15. Tonic de sânge
Ceaiul de dud stimulează circulația, curăță sângele și întărește sistemul. Calmează nervii și îmbogățește sângele. Purifică ficatul și întărește rinichii. De asemenea, accelerează procesul de recuperare. Reduce colesterolul rău și previne blocarea fluxului sanguin, care ajută la eliminarea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. Crește imunitatea și echilibrează producția internă.
Efecte secundare:
Unele precauții ar trebui luate în considerare pentru a elimina efectele secundare. Medicul trebuie consultat înainte de a folosi frunze de dud pentru a trata orice afecțiune, in special dacă luați deja tratament medicamentos in acest sens!
1. Zahăr din sânge scăzut
Glicemia poate fi redusă prin consumul ceaiului de dud. Scăderea zahărului din sânge duce la foame, cefalee, tremurături, vedere încețoșată, amețeli, transpirație excesivă și confuzie. Discutați cu medicul dacă aceste reacții adverse sunt experimentate în timp ce beți ceai de dud.
2. Interacțiuni cu medicamente
Cei care iau medicamentul pentru diabet ar trebui să evite ceaiul de dud. Medicamentul poate interacționa cu ceaiul de dud pentru a reduce nivelul de glicemie sub limita normală. Trebuie să vă consultați medicul înainte de a bea ceai de dud.
3. Reacții alergice
Dacă contactul cu tulpinile sau frunzele și seva arborelui vă provocă iritarea pielii, atunci nu consumați acest ceai. Solicitați imediat sfatul medicului dacă se aveți puls rapid, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și umflături.
4. Efecte asupra rinichilor
Peroanele cu afecțiuni la rinichi pot simți disconfort datorită prezenței ridicate a potasiului. Deci, ar fi mai bine să evitați ceaiul de dud dacă aveți probleme cu rinichii.
5. Contraindicații
Femeile însărcinate, cele care alăptează sau persoanele care vor fi supuse unei intervenții chirurgicale în următoarele două săptămâni, ar trebui să evite ceaiul de dud.