Ingrediente:
Pentru crustă și topping
- 300 g făină
- 100 g zahăr
- 3/4 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță sare
- 170 g unt nesărat
- 1 ou
- 1 gălbenuș de ou
- 2 fiole esență vanilie
Pentru umplutura de fructe
- 300 g fructe de pădure (eu am folosit un mix de afine, zmeură, căpșuni, mure)
- 30 g + 2 linguri zahăr tos
- 3 lingurițe amidon de porumb
Mod de preparare:
O prăjitură de casă delicioasă, aspectuoasă și extrem de rapid de făcut. Fă mai mult de 2 tîvi, se vor bate ai tăi pe ultima bucată! Ce e avantajos la ea? Poți alege tu mix-ul de fructe de pădure. (De exemplu, dacă îți place mai mult zmeura? Poți pune mai multă zmeură decât afine și restul. Cantitatea finală să fie cea dată, pentru a păstra proporțiile rețetei, asta contează).
Preîncălzește cuptorul la temperatură mare, pune o hârtie pergament pe fundul unei tăvi 9×9.
Începi, desigur, cu crusta. Într-un bol mare, combină zahărul granulat, praful de copt, făina și sarea. Adaugă, apoi, untul tăiat cubulețe, oul, gălbenușul de ou și vanilia.
Amestecă (cu ajutorul unui mixer dat pe viteză mică) până untul se distrubuie în mod egal și aluatul devine sfărâmicios.
Pune un pic mai mult de jumătate din aluat pe fundul tăvii. Apasă cu mâna sau cu fundul unui pahar ca să îl întinzi bine.
Acum treci la umplutură. Combină ingredientele, amestecând ușor dar bine. Întinde umplutura peste aluat și presară restul de aluat, sfărâmându-l cu degetele.
Dă la cuptor 40 de minute, până se rumenește pe deasupra.
Lasă să se răcească de tot, abia apoi taie-l în pătrățele.
Pofta buna!