Turmeric – condimentul de aur
Turmericul (Curcuma Longa) este o planta erbacee perena originara din sud-vestul Indiei.
Turmericul este inrudit cu ghimbirul. Rizomii acestei plante, daca nu sunt consumati cruzi, sunt fierti, apoi uscati, dupa care sunt macinati intr-o pulbere fina de culoare galben-portocalie fiind folosita ca si condiment, in special in bucataria Indiana. Turmericul se mai foloseste ca si colorant textil sau alimentar.
Acest condiment este folosit de mii de ani in medicina traditionala chineza si cea indiana pentru a trata problemele digestive, paraziti intestinali, pietre la rinichi, artrita, fiind cosiderat un puternic antiinflamator, antiseptic si antioxidant.
In ultimii ani oamenii de stiinta au inceput sa studieze acest condiment minune si au descoperit o serie uimitoare proprietati. Turmericul se dovedeste a fi un puternic antioxidant, anticancerigen, antiviral, antibiotic, antifungic si antibacterian. Turmericul imbunatateste sistemul imunitar fiind mult mai potent decat vitamina C si vitamina E.
Cea mai studiata componenta din turmeric si care are cele mai multe proprietati este curcumina. Aceasta are proprietati antiinflamatoare si antioxidante puternice fiind si cea care da culoarea intensa turmericului.
Beneficiile turmericului:
Anticancerigen
Curcumina a fost studiata intens in vederea tratarii cancerului si s-a demonstrat ca are capacitatea sa stopeze malignizarea si proliferarea celulelor canceroase si in unele cazuri chiar s-a observat regresia tumorilor. Imbunatateste functia mitocondriala la nivel celular si accelereaza metabolismul. Imbunatateste functia ficatului si previne crearea noilor vase de sange necesare evolutiei tumorilor. Intr-un studiu pe persoane cu leziuni ale colonului care pot deveni canceroase, 4 g de curcumina pe zi timp de 30 zile a redus numarul leziunilor cu 40%. Aromatic-turmerone este un compus al turmericului care induce apoptoza celulelor tumorale. Tipurile de cancer cele mai des intalnite in Stalele Unite ale Americii sau Europa unde nu se consuma in mod uzual turmericul au o rata de incidenta de zece ori mai mica in India care consuma 80% din cantitatea de turmeric produsa la nivel mondial.
Antiinflamator
Inflamatia este raspunsul sistemul imunitar atunci cand tesuturile si organele sunt atacate de virusi, bacterii, toxine sau alti factori. Dar cateodata raspunsul inflamator scapa de sub control si poate provoca alergii, boli autoimune, boli de inima si chiar cancer. Conform studiilor, pacientii care sufera de osteoartrita si consuma zilnic 200 mg de curcumina impreuna cu tratamentul obisnuit au observat o reducere semnificativa a durerilor si imbunatatirea mobilitatii. Curcumina este comparata ca si potenta cu unele medicamente antiinflamatoare, neavand efecte secundare.
Antioxidant
Se crede ca stresul oxidativ asupra celulelor, intretinut de radicalii liberi, accelereaza imbatranirea si favorizeaza aparitia anumitor boli. Antioxidantii ne protejeaza de actiunea radicalilor liberi. Curcumina este un puternic antioxidant care poate neutraliza radicalii liberi datorita structurii sale chimice si in acelasi timp activeaza enzimele antioxidante proprii.
Antiseptic
Turmericul este un agent antiseptic si antibacterian natural si poate fi folosit eficient ca dezinfectant. Daca aveti o taietura sau arsura, puteti presara turmeric pulbere pe zona afectata pentru a accelera procesul de vindecare. Turmericul ajuta de asemenea la repararea pielii deteriorate si pote fi utilizat pentru tratamentul psoriazisului si altor afectiuni inflamatorii ale pielii.
Turmericul are o paleta larga de afectiuni in care poate aduce imbunatatiri semnificative:
- Previne instalarea diabetului sau poate chiar ajuta la tratarea acestuia
- Protejeaza creierul ajutand in tratamentul si prevenirea bolii Alzheimer
- Protejeaza impotriva pierderilor de memorie
- Este un bun adjuvant in tratarea depresiei
- Detoxifica si protejaza ficatul
- Incetineste progresia sclerozei multiple
- Reduce durerile articulare si imbunatateste mobilitatea in artrita reducand inflamatia
- Intretine sanatatea ochilor
- Reduce reactiile adverse ale chimioterapiei si radioterapiei
- Ajuta la arderea grasimilor
- Imbunatateste circulatia si functia cardiaca
Cum utilizam turmericul
Turmericul poate fi utilizat sub forma de radacina proaspata, pulbere, supliment alimentar cu extras standardizat de curcumina, sub forma de tinctura sau sub forma de ulei esential.
Radacina proaspata se gaseste de obicei in India dar se poate cultiva in anumite conditii si in ghiveci in apartament. Rizomii pot fi consumati in diferite preparate culinare.
Turmeric pulbere – este obtinut prin fierberea, uscarea si apoi macinarea rizomilor intr-o pulbere fina. Se foloseste in preparate culinare, ceaiuri, tratamente cosmetice, apalicatii la nivelul pielii pentru diferite afectiuni dar si ca supliment alimentar.
Curcumina – Concentratia de curcumina in turmeric nu este mare aceasta situandu-se in jurul valorii de 2%-3%. Extrasul standardizat de curcumina este un supliment alimentar care contine in cea mai mare parte curcumina ( ex. 95%) si poate fi folosit cu succes pentru diferite afectiuni. Curcumina este putin absorbabila de sistemul digestiv fiind indicat ca aceasta sa se ia cu piper deoarece contine substanta activa piperine care imbunatateste absorbtia curcuminei de 20 de ori. Uleiul ajuta mult si el la absorbtia curcuminei. Doza uzuala intr-un tratament intensiv poate fi intre 2g – 4g de curcumina pe zi, fara efecte adverse.
Tinctura de turmeric – este un extras lichid al turmericului si se administreaza 15-30 picaturi de patru ori pe zi.
Uleiul esential de turmeric – este foarte puternic fiind compus din peste 400 de tipuri de molecule, sistemul nostru neuroendocrin avand receptori pentru multe dintre aceste substante. Pentru uz intern se pot lua pana la 5 picaturi cu un pahar de apa sau ceai. Pentru uz extern se poate folosi in diferite dilutii cu alte uleiuri. Nu se foloseste inainte de expunerea la soare deoarece poate sensibiliza pielea la razele ultraviolete.
Turmericul este printre primele condimente din lume in ceea ce priveste puterea lui antioxidanta si multitudinea de intrebuintari. Puterea curativa a turmericului este maxima atunci cand este folosita radacina acestuia in totalitate, fie ea proaspata sau pulbere, pentru ca sinergia compusilor chimici prezenti este mai puternica decat puterea un extras anume.
Sursa: staystrong