Proprietatile nutritionale si medicinale ale smochinelor sunt cunoscute, de asemenea, de mii de ani.
Gulen, un fitoterapeut care a trait in secolul al XI-lea, a lasat scris: „Daca smochinele uscate ar fi consumate cu nuci inainte de a lua o otrava fatala, ele ar proteja impotriva efectelor nocive”.
Smochinele au fost folosite impreuna cu nucile la prepararea unui antidot vechi, numit „theriac.”
Medicii arabi foloseau smochinele pentru curatarea stomacului si intarirea organismului.
Din scrierile lui Platon aflam ca aceste fructe au fost consumate de catre atletii greci in timpul Olimpiadelor, pentru imbunatatirea performantelor.
Astazi, este binecunoscut faptul ca smochinele sunt printre cele mai alcaline fructe, ceea ce le face valoroase in lupta cu nenumarate boli (mai ales cancerul).
Smochinii sunt niste copaci extraordinari, care traiesc pana la 200 de ani, daca au conditii favorabile!
Sunt cunoscute peste 1000 de specii diferite de smochini in intreaga lume, iar fructele pot fi consumate atat crude, cat si uscate.
Smochinele sunt, de asemenea, o sursa importanta de celuloza, pectina si acizi organici.
Frunzele de smochin sunt utilizate pe scara larga in preparate culinare, dar si in scopuri medicinale, datorita continutului de flavonoide si polifenoli, inclusiv rutin, acid galic, acid clorogenic, acid siringic, catechine si epicatechina. Au proprietati antidiabetice.
Uleiurile extrase din frunze de smochin au efecte antifungice si antibacteriene.
Fiecare bolnav de cancer este unic, dar toti au cel putin un lucru in comun: un nivel scazut al pH-ului in sange. Aceasta inseamna ca au un corp acid, care este un bun teren de reproducere pentru toate tipurile de bacterii, microbi si virusi. Smochinele reprezinta unul dintre fructele cele mai alcalinizante. Mai contin si un element nutritiv cunoscut sub numele de benzaldehida, un flavonoid care are efecte puternice anti-cancer.
Smochinele sunt o sursa de fibre si contin ficin, o enzima importanta pentru pierderea in greutate. Studiile au aratat aceste fibre dietetice influenteaza senzatia de foame, satietatea, aportul de energie si contribuie la pierderea in greutate.
Daca aveti tensiune arteriala ridicata, smochinele sunt remediul perfect care ajuta la normalizarea acestei probleme. Contin mult potasiu – un mineral esential pentru combaterea hipertensiunii.
Smochinele au efect de intinerire a organismului, incetinesc procesul de imbatranire, pentru ca sunt bogate in antioxidanti, flavonoide, polifenoli si antocianine, toate fiind cunoscute pentru efectele lor puternice de neutralizare a radicalilor liberi. Sunt un stimulent puternic al sistemului imunitar.
Sudiile arata ca smochinele reprezinta un excelent remediu pentru diferite boli:
anemie,
cancer,
diabet,
afectiuni hepatice si biliare,
paralizie,
boli de piele si ulcere.
Exista numeroase studii care arata ca extractul din frunze de smochin are capacitatea de a micsora lungimea si adancimea ridurilor faciale, iar extractele din fructe sunt de asemenea folositoare pentru reducerea pigmentarii, acneei si chiar si a pistruilor.
Sursa: Secretele