Considerat un element exclusiv al satului, oamenii de la oraș au uitat deja care este gustul mămăligii.
În căutarea unei vieți mai bune, a comodităților, oamenii de la sat, veniți la oraș, se simțeau incomod să spună de unde sunt veniți, de frică să fie considerați proști sau needucați.
Desigur că așa comodități de la oraș precum transportul până la locul de muncă, baia cu cadă ce se află în interiorul casei și nu afară, sunt mult mai atractive decât cele de la sat. Însă haideți să fim sinceri, nu toate elementele vieții de la sat sunt rele.
Un element incontestabil al culturii noastre și nelipsit de pe masa ficărei familii de la sat a fost mămăliga.
Mămăliga proaspăt preparată era răsturnată din ceaun pe un fund din lemn și toți membrii familiei de la mic la mare, se avântau să guste câte o bucățică din aceasta.
Urbanizarea de rând cu rușinea de a recunoaște că ești de la sat a contribuit la faptul că mămăliga deja nu mai reprezintă elementul zilnic al mesei în familie.
Fapt regretabil căci pe lângă aceea că este un element unic al culturii poporului român, în comparație cu pâinea obișnuită procurată din magazin , mămăliga este mult mai ușor prelucrată de către stomac.
Acest fact este confirmat de către diferiți medici și de aceea o și recomandă persoanelor cu diferite afecțiuni digestive.
Probabil că datorită proprietății sale de a fi digerate ușor de către stomac, bunicii noștri de la sat, nu prea se jăluiau că au avut careva probleme cu stomacul sau dacă și erau, în cazuri foarte rare. Cu acest lucru nu se pot mândri locuitorii orașelor care au uitat de mult timp gustul mămăligii.
Pofta buna!
Sursa: secretelesanatatii