Dacă tuşeşti, poţi încerca infuzia din muguri de brad pentru că îţi protejează căile respiratorii acţionând ca un balsam şi te ajută să te linişteşti după efort.
Bradul şi pinul îţi sunt de ajutor când apar probleme la plămâni, fie că vorbim despre răceli rebele sau de pneumonii. Pe vreme rece, cînd reumatismul începe să înţepenească articulaţiile, ajută băile cu decoct din ramuri de brad sau cu ulei din esenţă de muguri. În scop terapeutic, de la brad şi pin se folosesc mugurii, scoarţa, răşina, cetina şi acele.
Răcelile şi bronşitele, frecvent întâlnite la copii, apar din cauza unui sistem imunitar slăbit.
Se recomandă băi zilnice, timp de 2.3 săptămâni, cu infuzie din muguri de brad. Într-o cadă cu apă, pune 5 litri de infuzie, preparată din două mâini de muguri de brad. Baia are un efect general de întărire şi tonifiere a sistemului imunitar. Pentru tuse uscată şi febră, copiii ar trebui să ia zilnic între 8-10 linguriţe de sirop de brad cu miere.
Remediul este utilizat şi în combaterea oboselii intelectuale. Se iau câteva linguriţe de sirop de brad dimineaţa, pe nemâncate. Acesta ajută la reglarea glicemiei şi activităţii nervoase. Decoctul din ramuri de brad pe care-l faci dintr-un kilogram de ramuri tinere de brad la 3 litri de apă, alină durerile reumatice cu care se confruntă mai ales persoanele în vârstă.
În caz de sciatică, inflamaţii articulare şi dureri articulare şi musculare se fac băi cu decoct de brad, timp de 15-20 de minute, cel puţin de 3 ori/săptămână.
Tinctura de brad este recomandată în infecţii şi inflamaţii urinare, tuse, bronşite şi probleme digestive. Pentru rpepararea ei ai nevoie de 15-20 de linguri de muguri mărunţiţi de brad sau de pin, peste care adaugi 2 linguri de răşină de brad şi 200 ml de alcool alimentar de 90 de grade. Depozitează totul într-un vas de sticlă etanş şi lasă să stea 10 zile, după care filtrează amestecul şi pune-l în sticluţe mici, închise la culoare. Scapi de tusea uscată dacă iei o linguriţă de tinctură, de 4 ori/zi.