Cum să ajuți rinichii să funcționeze bine? Pur și simplu mâncând alimente bune pentru rinichii tăi. Pentru că, potrivit medicilor, alimentația joacă un rol major în păstrarea sănătății rinichilor. Să nu uităm! Rinichii au o funcție vitală în organism, deoarece filtrează sângele și elimină toate deșeurile. Prin urmare, este important să aveți grijă de ei alegând alimentele potrivite pentru funcționarea lor.
Iată cre sunt cele 12 alimente care sunt benefice pentru rinichi:
1. Ulei de măsline
Uleiul de măsline este baza alimentației cretane. Și este dovedit că această alimentație este excelentă pentru sănătatea ta. Uleiul de măsline nu există degeaba. Este bogat în antioxidanți și minerale. Și beneficiile sale pentru sănătate sunt numeroase. Se recomandă în detoxifierea organismului. Drept urmare, protejează rinichii. Puteți lua o lingură în fiecare dimineață. Dar asta e pentru curajoși, deoarece gustul uleiul de măsline nu este pe placul tuturor! În cazul în care nu îl poți bea pur și simplu, asezonează-ți salatele cu el.
2. Morcovi
Este o legumă care se găsește aproape tot timpul anului pe tarabele din piață. Și asta este bine, deoarece morcovii au în compoziția lor fibre și vitaminele B, A și E. Întăresc sistemul cardiovascular, ajută la îmbunătățirea vederii și luptă împotriva îmbătrânirii. Au și proprietăți diuretice. Sunt benefici pentru ficat, rinichi și vezica biliară. Cum să-i mănânci? În supă, în suc, fierți sau cruzi, sau rași în salată.
3. Pepene roșu
Pepenele roșu este vedeta verii. Este plin de apă, foarte sărac în calorii, conține mai mult de 90% apă. Și știm cât de importantă este apa pentru sănătatea noastră. Este bogat în vitamine și minerale, și mai presus de toate, ajută la prevenirea bolilor care afectează tractul urinar.
4. Măr
Mărul este cel mai sănătos fruct prin excelență. Cu toții știm zicala că un măr pe zi ține doctorul departe. Sărac în calorii, bogat în fibre, îmbunătățește tranzitul intestinal și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Mai mult, tot din acest motiv este recomandat și oțetul de mere atunci cand suferi de insuficiență renală.
5. Lămâie
Lămâia face parte din categoria super-alimente. Nu numai că este un concentrat de vitamina C, dar este și o mină de antioxidanți! Protejează sistemul imunitar și elimină toxinele din organism. Cum? Prin stimularea enzimelor și deci a ficatului. Puteți bea suc de lămâie cu apă în fiecare dimineață pentru a vă bucura de beneficiile sale. Un mic sfat? Dacă combinați pătrunjel cu lămâie, aveți o combinație de detoxifiere super puternică.
6. Afine
Ca toate fructele roșii, afinele sunt un atu pentru sănătate, atât de multe sunt beneficiile lor. Aceștia sunt antioxidanți puternici care vă protejează corpul. Sunt în mod natural bogate în fibre și sunt dulci. Dar, mai presus de toate, afinele conțin puțin sodiu, fosfor și potasiu. Și asta este foarte bine pentru rinichii tăi.
7. Ardei roșii
Vara, puteți face o cură de ardei roșu. În salate, marinați, gătiți, sotați, umpluți… Oricare ar fi rețeta, este întotdeauna un răsfăț. Și pentru sănătate, este un beneficiu sigur. Conțin antioxidanți care ajută organismul nostru să lupte împotriva îmbătrânirii celulare. Dar asta nu este tot. Pentru că sunt, de asemenea, foarte săraci în minerale, în special sodiu și potasiu, sunt perfecți pentru sănătatea rinichilor!
8. Varză
Varza este o legumă excelentă pentru funcționarea rinichilor. Este super bogată în vitamine și minerale. Este si cazul conopidei și a broccoli… Pe scurt, toate cruciferele! Pe de altă parte, varza conține puțin potasiu, fosfor și sodiu. Aceste 3 săruri minerale au tendința de a tensiona foarte mult rinichii și de a-i obosi inutil. Așa că este timpul să pregătim o supă de varză bună!
9. Usturoiul
Dacă rinichii dumneavoastră sunt obosiți, este absolut necesar să limitați consumul de sare. În lipsa sării, pentru ca mâncarea să nu aibă un gust fad, poți folosi usturoiul. Va spori aromele rețetelor tale și te va face să uiți de sare. Cel mai important, vă puteți bucura de toate beneficiile sale pentru sănătate. Este deosebit de bogat în vitamina C și B6. Și este un puternic antiinflamator.
10. Pește
Vorbim de peste! Da, pentru a nu pune prea multă presiune asupra rinichilor, se recomandă să consumați mai puțină carne. Dar asta nu înseamnă că trebuie să nu mai consumi deloc proteine animale. De exemplu, puteți mânca pește pentru ca organismul să își ia necesarul de proteine și omega-3. Somonul este, de asemenea, o alternativă bună, deoarece este unul dintre peștii care conține cel mai puțin fosfor.
11. Ananas
Dintre fructele exotice, ananasul este o excepție. Într-adevăr, spre deosebire de banane, kiwi sau portocale, ananasul are un conținut scăzut de potasiu. Acest lucru face ca rinichii să fie solicitați mai puțin! Dacă ai probleme cu rinichii, nu ezita să îl mănânci. Nu numai că este delicios, dar acest fruct este și bogat în fibre, mangan și vitamina C. Mică particularitate a ananasului: bromelaina găsită în cantități mari în acest fruct. Vești bune, pentru că este o enzimă care reduce inflamația.
12. Praz
Aceasta este o legumă excelentă pentru rinichi și ficat. Prazul este cunoscut pentru proprietățile sale purificatoare și diuretice. Acest lucru este ceea ce îl face un aliment esențial pentru prevenirea infecțiilor tractului urinar. În medicina naturistă, se știe și că elimină acidul uric, care ameliorează rinichii. De asemenea, este bogat în săruri minerale. Nu ezitați să-l puneți în supe sau plăcinte cu legume! Iată, acum știi ce alimente să mănânci pentru a întări rinichii și a le oferi o detoxifiere. Dar știi care sunt alimentele dăunătoare rinichilor, pe care trebuie să le eviți cu orice preț?
Alimente care sunt dăunătoare pentru rinichi
Dacă rinichii tăi sunt sensibili sau dacă suferi de insuficiență renală, trebuie să îți adaptezi dieta.
Există anumite alimente pe care ar fi bine să le eviți:
1. Ai grijă la sare
Compus din clorură de sodiu, este dăunătoare pentru funcționarea rinichilor. Atenție la preparatele gata preparate care sunt pline de sare! În schimb, folosește ierburi și condimente pentru a condimenta felurile tale favorite de mâncare.
2. Mănâncă mai puțină carne
Proteinele animale se transformă în uree care se acumulează în sânge. Este o treabă dificilă pentru inichi, deoarece ei trebuie să o elimine! Mai bine nu-i supraîncărca și nu le da o muncă grea dxe făcut. Ce puteți face în schimb, mâncați proteine pe bază de plante.
3. Adoptați o dietă „alcalinizantă”
Pentru aceasta, concentrează-te pe fructe și legume! Și îndepărtează-te de carne, ouă, brânză, cereale îndulcite cu zahăr, care cresc nivelul de acid din organism. Știați că rinichii asigură un echilibru acido-bazic bun? Dacă funcționează mai puțin bine, riști să suferi de acidoză cronică.
4. Nu prea mult fosfor!
În doze mici, fosforul este util pentru o sănătate bună. Dar dacă rinichii funcționează prost, nu mai elimină fosforul care rămâne în sânge. În cele din urmă, acest lucru poate slăbi în mod semnificativ oasele și poate duce la apariția unor boli. E bine de știut că fosforul se găsește în brânză și lactate în general, ouă, fructe de mare sau carne.
5. Fără exces de potasiu
Dacă rinichii sunt obosiți, au probleme cu eliminarea potasiului. Nivelul de potasiu poate crește apoi în sânge. Și nu este deloc bine pentru inima ta! Problema este că unele fructe și legume sunt deosebit de bogate în potasiu. Este cazul bananelor, portocalelor, cartofilor, roșiilor, prunelor… Este mai bine să evitați să mâncați prea mult dacă suferiți de insuficiență renală.
6. Evită alcoolul, tutunul și Coca-Cola
Și, desigur, alcoolul și tutunul ar trebui evitate pentru a vă păstra rinichii. Ambele sunt periculoase pentru rinichi. Alcoolul este o otravă lentă și pune prea multă presiune asupra rinichilor. Cât despre țigări… Știați că fumatul crește riscul de boli renale? Un alt motiv bun pentru a te lăsa de fumat! Coca-Cola este, de asemenea, o băutură care trebuie evitată dacă vrei să-ți menții rinichii sănătoși.