Vă prezentăm rețeta unui aluat deosebit de moale și pufos. Acesta se prepară deosebit de simplu și rapid. Din cele mai accesibile ingrediente obțineți un aluat de post uimitor, ce este perfect atât pentru pateuri la tigaie, cât și pentru chifle la cuptor. Unde mai pui, nu veți avea nevoie de ouă sau lapte. Bucurați-i pe cei dragi cu cele mai delicioase prăjituri de casă, care pot fi savurate anul împrejur.
Ingrediente:
– 500 ml de apă
– 1 cartof mare (180-200 g)
– 3 lingurițe de drojdie uscată
– 1-2 linguri de zahăr (la dorință, puteți adăuga 3 linguri)
– 1 linguriță de sare
– 6.5 pahare de făină
– 1 pahar ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
1. Curățați cartoful. Tăiați-l mărunt și fierbeți-l până este gata (să fie puțin răsfiert).
2. Faceți din acesta un piure. Nu scurgeți apa. Veți obține o masă destul de lichidă, asemănătoare cu aluatul pentru clătite. Păstrați amestecul cald, la aproximativ 40-45°С.
3. Adăugați la amestecul obținut drojdia, sarea, zahărul și 3/4 pahar de ulei. Amestecați.
4. Adăugați 3 pahare de făină și amestecați până obțineți o masă omogenă. Acoperiți vasul cu un capac și lăsați aluatul la temperatura camerei pentru 30 de minute.
5. Amestecând încontinuu, treptat adăugați uleiul și făina rămasă. La început amestecați aluatul cu o spatulă, apoi frământați-l pe suprafața de lucru. Obțineți un aluat moale și fin.
6. Ungeți un bol cu ulei de floarea soarelui și aranjați în acesta aluatul. Lăsați aluatul să crească. Volumul acestuia trebuie să se dubleze.
Pofta buna!