Ce ar trebui să faceți dacă aveți vânătăi pe piele fără niciun motiv? De ce se întâmplă acest lucru? Ar trebui să fii îngrijorat? Dacă aveți vânătăi, se datorează faptului că venele capilare sunt foarte subțiri. Ce cauzează acest lucru? Noi am strâns opiniile medicilor despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în corp dacă aveți adesea vânătăi pe piele. Acordați atenție acestui lucru și consultați un medic. Specialistul care se ocupă de astfel de probleme se numește hematolog.
7. Antrenament cu greutăți, ridicarea lucrurilor grele
Ridicarea greutăților este un motiv secundar pentru vânătăi. Înseamnă că vasele de sânge sunt deja slabe și activitatea fizică dă doar rezultatul final. Cu toate acestea, prea multă activitate fizică poate duce la deteriorarea chiar și a celor mai sănătose vase capilare. De exemplu, antrenamentul cu greutăți pentru care nu sunteți încă pregătit poate fi periculos. Chiar și copiii pot face astfel de vânătăi, deoarece gențile de școală excesiv de pline, care sunt abia ridicabile, sunt destul de frecvente în zilele noastre. Se crede că astfel de vânătăi nu sunt foarte periculoase, dar este o confirmare a faptului că exagerați.
6. Luarea de medicamente
Administrarea anumitor medicamente care influențează sângele poate duce la apariția vânătăilor care pot varia de la aproape inexistente la cele destul de grave. De cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de antidepresive, analgezice, medicamente antiinflamatoare, medicamente care conțin fier sau anti-astmatice. Cel mai frecvent medicament care face sângele mai lichid și poate duce la vânătăi este aspirina. Dacă ați observat legătura dintre administrarea medicamentelor și inflamația pe piele, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră. S-ar putea să fie nevoie să încetați să luați medicamentul pentru a evita sângerările interne.
5. Boli de sânge
Bolile sângelui și ale vaselor de sânge pot provoca vânătăi. Varicoza, Willebrand, trombocitopenia sau leucemia sunt adesea cauzate de probleme ale circulației sângelui. Nu amânați o vizită la medic, mai ales dacă ați observat alte simptome îngrijorătoare: durere și picioare umflate, sângerări ale gingiilor, mici pete roșii pe corp sau sângerări nazale.
4. Lipsa nutrienților
Vitamine, vitamine! Ne asigurăm că copiii noștri au suficiente vitamine, dar de multe ori uităm de noi înșine. Unele vânătăi inexplicabile pot fi un semnal că organismului îi lipsesc elementele necesare. De exemplu, B12 participă la producția de sânge, vitamina K este responsabilă de coagulare, iar vitamina C joacă un rol vital în crearea de țesuturi noi. Fără ea, vasele devin foarte fragile.
O altă vitamină foarte importantă este P. Fără aceasta, producția de colagen este imposibilă, astfel încât vasele devin subțiri ceea ce duce la agravarea stării pielii. Echilibrul fierului este foarte important pentru organism. Când lipsește sau este în exces, starea capilarelor se înrăutățește. Dar nu vă grăbiți să cumpărați vitamine – verificați mai întâi deficitul de vitamine și îmbunătățiți-vă dieta prin alimentație. Sursa de vitamina P este ceaiul verde proaspăt, merele, dovleacul și usturoiul. Vitamina K se găsește în banane, ouă, nuci și pește gras. B12 poate fi găsită în ficat, pește, brânză și salată.
3. Dezechilibru hormonal
„Balansurile” hormonale sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru vânătăi. Ele pot apărea dacă aveți un conținut scăzut de estrogen. O astfel de situație este posibilă dacă treceți prin menopauză, dacă luați medicamente hormonale sau dacă sunteți gravidă. Lipsa estrogenului slăbește semnificativ vasele de sânge, iar pereții capilarelor pot fi foarte ușor deteriorați.
2. Modificări legate de vârstă
Un motiv trist, dar firesc, potrivit medicilor, este vârsta. Sistemul vascular devine mai slab odată cu înaintarea în vârstă, iar țesuturile își pierd elasticitatea. Trebuie să observați că astfel de vânătăi „legate de vârstă” apar mai ales pe picioare. Dar apar chiar și din cauza celui mai mic impact, pe care o piele tânără nici nu l-ar „observa”.
1. Diabetul
Sângele și zahărul sunt primele lucruri care îmi vin în minte atunci când cineva menționează această boală. Diabetul are o influență negativă asupra procesului de circulație a sângelui, deci este foarte ușor să faceți vânătăi. Și, de asemenea, vânătăile pot fi un simptom al acestei boli într-un stadiu incipient. Alte simptome: de multe ori îți este sete, rănile se vindecă mai greu, obosești repede, vederea îți este neclară și ai pete albe pe piele.
Bonus: care vânătăi sunt periculoase și care nu?
De cele mai multe ori, imediat după o accidentare, vânătăile se înroșesc. Aceasta este culoarea sângelui sub piele. După ceva timp, corpul începe să spargă sângele și vânătăile devin negre, albastre sau chiar violete. În termen de 5-10 zile, zona rănită ar trebui să devină galbenă sau verde. Și etapa finală este la 10-14 zile după accidentare, când zona devine maro și apoi devine din ce în ce mai aproape de culoarea pielii.
Atenție:
În mod normal, vânătăile se estompează complet în decurs de 2 săptămâni după rănire. Deci, dacă vedeți culori diferite de cele pe care le-am descris sau dacă vânătaia nu dispare la 2 săptămâni după ce ați obținut-o, ar trebui să consultați un medic.