Plantele din ghiveci nu beneficiaza de aportul de nutrienti al celor care cresc in solul din gradina. Solutia sta in utilizarea de ingrasaminte chimice sau, cel mai bine, de ingrasaminte naturale. Utilizarea acestora din urma este cu atat mai buna cu cat plantele din ghiveci stau in casa impreuna cu noi, iar chimicalele folosite pentru plante ajung inevitabil in aerul din casa.
Acestea sunt insa cele mai bune si mai eficinte solutii naturale care functioneaza perfect ca ingrasaminte naturale pentru plantele din ghiveci.
Zaharul
– acesta este cu certitudine cel mai folosit ingrasamant natural. Amesteca o lingurita de zahar intr-un pahar cu apa si foloseste solutia pentru a uda solul plantelor din ghiveci. Este util tuturor plantelor si stimuleaza procesul de crestere.
Zatul de cafea
– este foarte folosit pentru continutul ridicat de azot, fosfor, minerale si potasiu care fac din zatul de cafea un ingrasamant natural de inalta calitate. Acest tip de fertilizator nu presupune niciun efort. Pur si simplu colectati zatul de cafea, raspanditi-l pe un ziar si lasati-l la uscat – astfel, zatul se va raspandi mai usor. Zatul de cafea poate fi folosit ca ingrasamant pentru brazde, plante in ghivece si jardinière dar si pentru plantele de interior. Florile de interior tolereaza zatul o data la 6 luni. In schimb, plantele de exterior pot fi fertilizate cu zat de pana la 4 ori pe an. Este indicat sa presati usor zatul pe pamant in jurul plantei si, apoi sa-l incorporate in sol. Pentru plantele din ghivece si jardinière, zatul poate fi amestecat cu pamantul, in momentul plantarii. Trandafirii, muscatele, hotensiile, rododendronii si azaleele sunt cateva tipuri de plante care reactioneaza foarte bine la zat ca ingrasamant.
Apa in care ai fiert legume
– este un ingrasamant natural foarte bun datorita vitaminelor eliberate in apa in timpul procesului de gatire. Pur si simplu raciti apa si utilizati-o pentru udarea plantelor din ghivece o data pe saptamana.
Apa minerala
– care urmeaza sa fie aruncata pentru ca si-a pierdut din acid poate fi, de asemenea folosita ca ingrasamant. Plantele pot beneficia de continutul ridicat de minerale.
Cojile de banana
– sunt bogate in minerale si pot fi puse la baza ghiveciului sau al jardinierelor. Una doua bucati sunt suficiente si functioneaza ca un fertilizator cu descompunere lenta pe termen lung. Este ideala pentru plantele anuale pe care le tii in jardiniere si ghivece.
Cenusa
– rezultata din arderea lemenlor este un ingrasamnt natural de foarte buna calitate fiind o excelenta sursa de minerale. Cenusa contine fosfor, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc si sulf toate minerale esentiale pentru plante indiferent de tipul acestora. Purs si simplu amesteca dooua-trei linguri de cenusa in solul pe care il pregatesti pentru plantele din ghiveci. Poti presara cenusa si deasupra solului din ghiveci. Amesteca cenusa cu apa pana rezulta o pasta semilichida pe care o pui deasupra solului. Este suficienta o lingura doua din acesta solutie. Tratamentele se pot aplica la fiecare sase luni sau chiar mia des la plantele care fac flori multe.
Ceaiul de coj de ceapa
– este un dezinfectant natural. prepara un ceai din 50 de grame de foi de ceapa si un litru de apa. Toarna apa clocotita peste foile de ceapa, lasa sa infuzeze 3-4 ore, strecoara solutia si pune-o intr-un pulverizator. Stropeste frunzele si solul pentru a preveni inmultirea microorganismelor si a daunatorilor. Tratamentul este perfect pentru toate plantele de apartament si pentru cele care stau in ghivece sau jardiniere pe balcooane si terase, dar si pentru trandafiri si pantele din gradina.
Solutiile preparate din apa si putina drojdie de bere proaspata, apa in care ai fiert orezul si pastele, infuzia de ovaz, apa in care sta la inmuiat fasolea si alte leguminoase, toate pot fi folosite ca ingrasaminte naturale pentru plantele din ghiveci.
Sursa: MagazinulDeCase