Usturoiul este considerat un antibiotic natural, dar şi coaja sa are proprietăţi utile. Experţii ne recomandă să nu aruncăm cojile de la usturoi, după ce l-am curăţat, deoarece nu doar căţeii de usturoi, ci şi cojile acestuia au efecte antioxidante pentru organism.
Există cel puţin şase antioxidanţi în cojile de usturoi. Cei mai importanţi dintre aceştia sunt fenilpropanoizii antiinflamatorii, care menţin sănătatea inimii şi luptă împotriva îmbătrânirii.
De asemenea, cojile de usturoi conţin quercetină, o substanţă cu efecte antiinflamatoare, antihistaminice, folosita cu succes în tratarea afecţiunilor aparatului locomotor (dureri reumatice, artrită), aparatului respirator (astm, bronşită), pentru profilaxia bolilor cardiace, care scade riscul de tromboză, de infarct miocardic şi al accidentelor vascular-cerebrale.
Cercetatorii au descoperit o proprietate unicat a quercetinei de a acţiona asupra genei r-53, responsabilă pentru distrugerea celulelor canceroase.
Quercetina netezeşte ridurile, încetineşte procesul de îmbătrânire, combate inflamaţia şi radicalii liberi. Toate acestea îmbunătăţesc aspectul pielii.
Există mai multe moduri de a folosi cojile de usturoi. Acestea pot fi consumate sub formă de ceai, adăugate în ceaiurile din plante şi folosite sub formă de pulbere uscată.
Ceai din cojile de usturoi
Fierbeți apa și opriți aragazul. După trei minute, adaugati cojile de usturoi in această apă și lăsațile timp de 6 ore. Strecurati apa si beți cate 4 pahare in fiecare zi.
Pulberea din coji de usturoi
Din cojile uscate, curate şi lucioase se prepară o pulbere, care poate fi folosită la prepararea unor medicamente naturale. Pulberea se păstrează în borcane de sticlă, închise ermetic, la loc rece şi întunecos.
De ce sunt atât de utile cojile de usturoi?
Cojile de usturoi au multe proprietăți utile: susţin imunitatea, ajută la reglarea funcţiei rinichilor şi inimii, elimină toxinele, ȋntinereşte organismul, înlătură disfuncţiile sistemului digestiv, scad colesterolul din sânge, amelioreaza tusea și alte simptome de răceală.
Pentru imunitate, rinichi, inimă, detoxifiere
Într-un pahar cu apă se adaugă 1 lingură de pulbere, se acoperă şi se lasă la infuzat întreaga noapte. Se consumă câte jumătate de pahar de infuzie, de 2 ori pe zi, timp de 1 lună, cu pauză de 10 zile, după care cura se poate relua.
Pentru diaree și boli intestinale
Pulberea din coji de usturoi înlătură rapid disfuncţiile sistemului digestiv, eliminând, totodată, helminţii. Împotriva unei diaree puternice, se ia 1 linguriţă de pulbere de coji cu puţină apă. Remediul nu se consumă pe termen lung deoarece poate duce la constipaţie.
Pentru a regla nivelul colesterolului
Intr-un recipient de sticla se amesteca 100 g de coji de usturoi cu 500 ml de vodcă, se pune într-un loc întunecos timp de 10 zile, agitând regulat amestecul. Se beau 20 de picături pe zi, adăugându-le în apă caldă, timp de o lună.
Pentru răceli
Pune cojile de usturoi într-o tigaie fierbinte, așteaptă să apară fumul și inspiră. Inhalarea fumului va ameliora tusea și alte simptome de răceală.