Aperitivele au un rol deosebit de important, servind și în calitate de decor pentru masa de sărbătoare. Vă prezentăm mai jos top 3 cele mai bune și simple de pregătit aperitive, ce vor ocupa locul de frunte pe masa festivă. Acestea se obțin deosebit de delicioase, apetisante și aspectuoase, iar oaspeții cu siguranță vor fi foarte nerăbdători să le savureze.
Rețeta Nr.1 – Clătite cu cremă de brânză și somon
Ingrediente:
-60 g cremă de brânză (la temperatura camerei)
-3 linguri de frișcă 10-15 % (sau lapte)
-1 lingură de mărar tocat
-1 lingură de ceapă verde tocată
-200 g file de somon slab sărat (sau afumat)
-sare
-pier negru măcinat
CLĂTITE
-2 pahare de făină
-3 pahare de lapte
-2 ouă
-3 linguri de ulei vegetal
-1 lingură de zahăr
-1/2 linguriță de sare
Mod de preparare:
1. Pregătiți aluatul: bateți puțin ouăle cu laptele cald, sarea, zahărul și uleiul. Adăugați făina cernută și amestecați bine. Obțineți un aluat omogen. Lăsați aluatul la temperatura camerei pentru 10 minute.
2. Puneți o tigaie pe foc. Ungeți-o cu ulei și prăjiți clătitele pe ambele părți, până se rumenesc.
3. Amestecați crema de brânză ci frișca, până obțineți o masă omogenă. Potriviți cu condimente după gust și amestecați.
4. Adăugați verdeața tocată și amestecați crema, folosind o spatulă de silicon.
5. Ungeți fiecare clătită cu crema de brânză și aranjați câte o felie de pește. Rulați bine clătitele, apoi tăiați-le bucăți de mărimea dorită. Aranjați-le pe un platou.
Notă:
Dacă serviți clătitele în calitate de aperitiv, dați-le la frigider pentru 30 de minute. La fel, puteți servi clătitele în calitate de aperitiv cald: doar dizolvați crema de brânză astfel, încât să obțineți un sos mai lichid. Acesta poate fi turnat peste clătite, sau servit aparte.
Rețeta Nr.2 – Aperitiv ”Omuleți de zăpadă”
Ingrediente:
-100 g de cașcaval
-1 ou
-4 căței de usturoi
-1.5-2 linguri de maioneză
-sare
Mod de preparare:
1. Dați cașcavalul pentru puțin timp la congelator, apoi dați-l prin răzătoare. Gustul aperitivului depinde de felul de cașcaval ales. Cel mai bine e să alegeți un cașcaval mai picant. Dacă folosiți unul mai simplu sau brânza topită – potriviți-o cu sare după gust.
2. Fierbeți ouăle într-o cratiță cu apă și sare. Lăsați-le să se răcească și curățați-le. Dați-le prin răzătoare.
3. Curățați și presați usturoiul.
4. Amestecați cașcavalul ras cu ouăle, usturoiul și maioneza. Acoperiți vasul cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru câteva ore.
5. Formați din salată bile de dimensiuni diferite și asamblați ”omuleții de zăpadă”. Salata obținută poate fi servită pe felii de roșii, crutoane sau chips-uri.
Notă: Nu exagerați cu maioneza, de altfel aperitivul nu-și va ține bine forma.
Rețeta Nr.3 – Aperitiv ”Ciupercuțe”
Ingrediente:
-ouă fierte
-1 cutie ficat de cod conservat (sau șprote)
-1 linguriță de maioneză
-infuzie de ceai negru
-verdeață pentru decor
Mod de preparare:
1. Fierbeți ouăle într-o cratiță cu apă și sare. Lăsați-le să se răcească și curățați-le. Tăiați-le în 2 părți: 2/3 (piciorul ciupercii) și 1/3 (pălăria ciupercii).
2. Despărțiți albușurile de gălebnușuri.
3. Pregătiți ceaiul negru. Aranjați în vasul cu ceaiul foarte fierbinte ”pălăriile ciupercilor” și lăsați-le pentru 10-15 minute.
4. Amestecați gălbenușurile cu ficatul de cod și maioneza. Umpleți ”piciorușele” ciupercilor cu amestecul obținut.
Pofta buna!
Sursa: Bucatarul