Baigli – bejgli – unguresc cu mac și cu nucă, rețetă pas cu pas de cozonac unguresc cu multă umplutură. Rețetă de baigli cu mac. Rețetă de baigli cu nucă. Cum se face cozonacul unguresc beigli sau baigli, o rețetă tradițional maghiară pas cu pas.
Ingrediente:
Pentru aluat
1 kg de faina alba
300 de grame de unt
200 de grame de untura
4 galbenusuri
200 de ml. de lapte
200 de grame de zahar
2 linguri bune de smantana (acra, nu pentru frisca)
40 de grame de drojdie
2 plicuri de zahar vanilat
coaja de la 1 lamaie si 1 portocala (sau 2 lamai)
1 lingura esenta de rom
1 lingurita rasa de sare
Pentru umplutura
250 de grame de mac macinat+ 250 de grame de nuca macinata (sau 500 de grame fie din una, fie din cealalta)
400 de grame de zahar (care se va imparti in cele doua umpluturi diferite)
2 plicuri cu zahar vanilat
200 de ml. de lapte (la fel, impartit intre cele doua umpluturi diferite)
4 albusuri
coaja de la 1 lamaie (in umplutura cu mac)
optional: 1 lingura de esenta de rom (in umplutura cu nuca)
In plus:
4 galbenusuri pentru finisat suprafata
faina pentru presarat
Mod de preparare:
Daca framantati aluatul la mana, turnati faina, zaharul, sarea si coaja de lamaie intr-un castron. Adaugati toata grasimea (untul si untura de porc) si frecati bine grasimea cu faina pana cand devine o masa omogena cu aspect nisipos. Se adauga apoi maiaua si galbenusurile batute cu smantana apoi si esenta de rom si se framanta bine bine pana cand se obtine un aluat neted care se desface de pe maini. Se face in forma de bila, se inveleste intr-o folie si se da la rece macar o jumatate de ora.
Se pregatesc umpluturile: laptele se imparte in doua craticioare (pt. fiecare umplutura in parte cate 100 de ml.) si se da in clocot cu zaharul. Cand zaharul se dizolva, se adauga nuca respectiv macul macinat si se amesteca energic pana cand se formeaza o compozitie groasa, pastoasa. Se trage de pe foc, in fiecare dintre umpluturi se adauga cate un plic de zahar vanilat, la umplutura de nuca se adauga (optional) o lingura de esenta de rom iar la cea de mac coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine. Albusurile se bat spuma tare si se impart intre cele doua compozitii, amestecandu-se bine. In final, compozitiile trebuie sa aiba o consistenta lipicioasa, fara a curge.
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
Se scoate aluatul din frigider si se aseaza pe planul de lucru presarat cu faina. Se imparte aluatul in 8 parti egale. Din fiecare parte se va intinde cu sucitorul un dreptunghi de aluat de aproximativ 22×28 cm. (foaia sa fie subtire de 3 mm. maximum) care se unge cu umplutura.
Se pliaza laturile mai scurte catre interior cu vreo 2-3 cm. asa incat sa nu lase sa iasa umplutura apoi se ruleaza strans cozonacelul.
Se aseaza cate 4 beigli in tava si se ung cu galbenus de ou pe deasupra.
Dupa 5-6 minute de asteptare (sa se zvante putin galbenusul) se da tava la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius. Se coc aproximativ 30 de minute, sa fie bine rumeniti si copti in interior (se probeaza cu scobitoarea).
Pofta buna!