Ingrediente:
mere proaspete.
Merele curățate de cotoare și semințe se pun la cuptor, la foc mediu, aproximativ 20 de minute. Se consumă unul-două mere coapte, de două ori pe zi (între mese).
Recomandări: stimulează pofta de mâncare și digestia, normalizează tranzitul intestinal, combat constipația, au efect fortifiant și regenerant psihic și fizic.
Decoct de mere
Ingrediente:
3 mere,
un litru și jumătate de apă.
Merele nedecojite, dar curățate de cotoare și semințe, se taie felii. Apa se pune pe foc și, când clocotește, se adaugă merele. Se lasă să fiarbă la foc scăzut 10 minute, apoi se lasă vasul acoperit cu capac o jumătate de oră. Se strecoară lichidul și se bea câte o cană, de 3-4 ori pe zi, între mese.
Recomandări: grăbește vindecarea în cazul răcelii, gripei, bronșitei și altor boli respiratorii. De asemenea, se recomandă în cazul bolilor reumatice și ale căilor urinare.
Mere rase
Ingrediente:
mere, suc de lămâie.
Merele necojite, dar curățate de cotoare și de semințe, se dau pe răzătoarea fină, imediat înainte de a fi consumate. Se adaugă puțin suc de lămâie proaspăt stors. Se consumă câte unul-două mere rase, de două ori pe zi.
Recomandări: stimularea imunității, astenie psihică și fizică, convalescență, avitaminoze și demineralizare, tranzit intestinal, combaterea constipației, colită, gastrită, steatoză hepatică, litiază biliară.