Incepand cu luna iunie, pietele sunt invadate, alaturi de capsuni si cirese, de alte fructe rosii datatoare de energie – visinele. Acrisoare si zemoase, visinele sunt asteptate cu nerabdare de gospodine, pentru a fi folosite in diverse delicii. Insa, pe langa savoarea lor, acestea bucura organismul cu numeroase beneficii.
Visinele sunt o sursa bogata de vitamine – A, C, P, PP, E, B1, B2, caroten etc. si minerale: potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru si zinc. Visinile mai contin acizi organici precum: acid malic, acid salicilic, acid succinic, acid citric si quinic. De asemenea au cumarina, acid folic, acid elagic, pectina, enzime, importante zaharuri de tipul fructozei si glucozei.
Sucul proaspat de visine se foloseste in tratarea artritelor, in starile febrile, bronsite, astmul bronsic sau in indispozitiile psihice. In plus, visinele ne feresc de afectiuni cardiace si insomnie.
Sanatatea din visine:
- Visinele au proprietati antibacteriene, antiinflamatoare, contin substante antioxidante si ajuta digestia;
- Contin o cantitate mare de potasiu, care contribuie la stabilizarea ritmului cardiac si la sanatatea pielii. Utilizate in maladii ale rinichilor, stomacului si cailor respiratorii;
- Scad colesterolul si riscul de diabet;
- Se recomanda pentru detoxifierea organismului, indeosebi a rinichilor;
- Sunt benefice in artrita;
- Contin antioxidanti, in special vitamina C;
- Scad nivelul de acid uric din sange, contribuind la prevenirea gutei;
- Contribuie la scaderea grasimii de pe abdomen;
- Scad nivelul colesterolului;
- Au un rol important in cresterea rezistentei organismului la efectele negative ale mediului inconjurator, la radiatii si ajuta la intarirea sistemului imunitar;
- Prin continutul mare de vitamine, minerale si oligoelemente visinile ajuta in tratamentul anemiei;
- Visinile au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular de aceea au fost numite si ,,boabe cardiace”. Ele ajuta la intarirea capilarelor, la reducerea tensiunii arteriale si imbunatatirea tonusului avand in vedere continutul de acid ascorbic, vitamine si taninuri. Specialistii au concluzionat pe baza studiilor facute ca introducerea visinilor in alimentatie scade mult riscul de a suferi de atac de cord. Ei au pus aceste efecte extraordinare asupra inimii pe seama antocianelor, pigmenti ce dau nuanta de culoare rosie visinilor. Acestea se mai regasesc in continutul fructelor de padure – mure si afine;
- Au rol in stoparea cresterii celulelor canceroase datorita acidului elagic din compozitia lor – lucru descoperit in ultimii ani de cercetatori;
- Prin continutul de substante cumarine atat fructele cat si frunzele ajuta la reducerea coagularii sangelui. De aceea consumul mare de visine ajuta la prevenirea aterosclerozei;
- Pot fi folosite si pentru unele tratamente faciale (cuperoza, eliminarea petelor, pistruile).
In scop terapeutic, de la visin se folosesc coditele fructelor, frunzele si scoarta ramurilor tinere. Asadar, cand mananci visine nu te grabi sa arunci coditele. Acestea contin potasiu, derivati flavonici si tanin. Ceaiul de codite de visine are proprietati astringente, fiind extrem de util in caz de diaree. Datorita iodului si potasiului din compozitie, ceaiul din frunze de visin se recomanda si in tratarea afectiunilor cardiace.
Scoarta de pe ramurile tinere, bine uscata si maruntita, se fierbe, obtinandu-se un ceai excelent impotriva febrei. Aceasta infuzie este recomandata si bolnavilor de ulcer gastric, care sufera de convulsii, dureri reumatismale, stari de nervi. Se pune o lingurita de coaja maruntita la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 10 minute, se filtreaza si se bea. Sunt indicate 2 cani de infuzie de scoarta de visin de 2 ori pe zi. De altfel, ceaiul din scoarta de visin se recomanda, din cand in cand, si oamenilor sanatosi, in scopul prevenirii bolilor de rinichi.
Frunzele de visin contin substante cumarine, acid malic, acid citric, taninuri, quercetin, dextroza.
Metoda de conservare
Pentru a le savura pe tot parcursul anului, pune visinele la… “conserva”! Iar cea mai simpla si sigura metoda este … congelarea. Astfel se vor pastra aproape integral calitatile fructului.
Speli visinele, le scoti samburii, apoi le lasi sa se scurga bine. Dupa aceea, le asezi intr-o tava la congelator, pe un singur rand. Cand sunt inghetate bine le scoti din tava si le pui in pungi. Pastrandu-si forma, pot fi folosite pentru decorarea torturilor si prajiturilor raw, in smoothieuri, sau in orice alte combinatii mai poftiti :).
Nota:
* Sucul de visine nu este indicat persoanelor cu o aciditate ridicata a sucului gastric, celor care sufera de diaree sau diabet zaharat, obezitate sau afectiuni cronice ale plamanilor;
* Actiune usor laxativa, contribund la ameliorarea constipatiei.
Sursa: maRaw