Flori si gradina

Blestemul nucului! Iată ce se întâmplă dacă plantezi un nuc sau dacă ai deja unul în curte

 

 

 

 

Blestemul nucului! Iată ce se întâmplă dacă plantezi un nuc sau dacă ai deja unul în curte. Este mai rău decât îți imaginezi! Tu știai asta?

Nucul este înconjurat de numeroase mituri şi superstiţii. Dincolo de ele, frunzele şi fructele nucului au efecte benefice evidente pentru organism.

În tradiţia populară, nucul trebuie plantat în curtea unui gospodar care vrea să marcheze un eveniment foarte important din viaţa lui, cum ar fi naşterea unui copil.

O altă superstiţie spune că nu este bine să plantăm nuci, întrucât atunci când trunchiul pomuluiva ajunge să aibă grosimea gâtului celui care l-a planta, persoana respectivă va muri.

De Rusalii, femeile de la ţară duc la biserică frunze de nuc şi apoi le pun la streaşina caselor, pentru ca nucul să le ferească familia de necazuri.

Cel mai cunoscut mit despre nuc este însă cel care susţine că nu este bine să dormim la umbra unui pom de acest fel, pentru că frunzele sale conţin mult iod. Desigur, este doar un mit, nu a fost demonstrat nimic din punct de vedere ştiinţific. Un pericol real pentru sănătate poate să apară însă dacă nu depozităm corect nucile. Ele pot fi infestate cu aflatoxină, un mucegai care poate duce inclusiv la dezvoltarea unor forme de cancer.

Există o specie de pom pentru tăierea căreia cetăţenii au nevoie de autorizaţie de la autorităţi, altfel riscă să fie sancţionaţi cu o amendă de până la 10.000 de lei.Regula este valabilă indiferent dacă cetăţenii vor să taie un singur pom din această specie sau mai mulţi, chiar dacă este vorba de propria curte, scrie avocatnet.ro.

Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

 

Sursa: MagazinulDeCase.ro