Aperitive si Gustari

Bunica doar asa punea gogonelele la murat. O reteta veche de peste 70 de ani

 

 

 

 

Gogonelele sunt tomate verzi insuficient maturizate si sunt folosite in special pentru muraturi. Exista cateva secrete pe care trebuie sa le stii atunci cand pui gogonele la murat.

Gogonelele se pot servi ca garnitura alaturi de orice preparat din carne pentru ca au un gust acrisor, usor picant si ajuta la digestie.

In primul rand, trebuie sa alegi bine gogonelele inainte sa le pui la murat. Trebuie sa nu fie moi pentru ca sunt deja stricate, ci cat mai tari. Daca muraturile sunt cutanate sau lovite in parti, nu le pune in borcane. Daca o singura gogonea este bolnavioara, toate celelalte gogonele se pot strica in borcan, oricat de multi conservanti ai pune.

 

Ingrediente:

3-4 kg gogonele (in functie de cate vrei sa pui la murat)
frunze de visin
cimbru
foi de dafin
usturoi
frunze de telina
marar
hrean

 

Mod de preparare:

1. Spala legumele verzi si pune-le intr-un vas cu otet pentru a le dezinfecta complet.

2. Fierbe apa cu sare intr-o oala separata (cam 3-4 lingurite de sare la 500 ml de apa, in functie de cata apa pui). Pune apoi gogonelele in saramura aproximativ o ora. Dupa ce le-ai scos, adauga un litru de apa plata peste oala cu saramura in care au stat legumele si pune din nou apa la fiert cateva minute. Apa rezultata la final va fi folosita pentru umplerea borcanelor cu gogonele.

3. Asaza pe fundul borcanului 3-4 frunze de visin sau de telina. Pune intre gogonele boabe de piper, foi de dafin si foi de mustar si usturoi pisat. Poti adauga, daca iti place, morcovi, varza sau sfecla rosie.

4. Ultimul lucru pe care trebuie sa il faci este sa pui capacul pe borcane si sa le bagi intr-o camara sau in frigider. In orice caz, trebuie sa stea la rece.

 

Pofta buna!

 

  Sursa