Retete de Mancaruri

Ca la țară, rosii la cuptor umplute cu carne și orez. Bune de-ți lingi degetele

 

 

 

 

Ingrediente:

– 10 rosii proaspete medii ( doua de persoană)
– 500 gr carne tocata de pui, curcan sau amestec porc cu vită
– 1 morcov
– 1 ceapa
– 2 catei usturoi
– 3 ciuperci ( conserva sau proaspete) optional
– patrunjel verde si telina frunze
– un ardei gras
– o cescuta orez
– sare
– piper
– 1 cana apa
– o lingurita vegeta sau concentrat de supa
– 1 bulion de rosii – cam o jumatate de cescuta
– un ou ca sa lege compozitia mai bine
– 1 cescuta ulei de masline

Mod de preparare:

Căpăcim rosiile si le scoatem continutul cu o lingurita avand grija sa nu le spargem. Presaărăm un praf de sare și le dam deoparte cu gura in jos. Tocam carnea și o amestecăm cu ceapa tocată marunt, ustoroiul si ciupercile feliate fin, morcovul ras, după care punem patrunjelul tocat marunt si orezul.
Amestecam totul bine, punem si oul, potrivim de gust cu sarea si piperul macinat. Umplem rosiile scuturate de apa ce o lasă. Miezul de la rosii si un ardei gras le tocam cubulete, punem un catel de usturoi tocat, sare, un praf de piper, 3-4 frunze de telina, 2 linguri de ulei, amestecam sosul si-l punem in tavă. Peste (într-o tavă sau vas ceramic sau de sticlă termo) asezam apoi rosiile umplute, turnam bulionul diluat in apa in care am pus o lingurita concentrat de supa, restul de ulei de masline, sare si un praf de piper. Presaram un pic de patrunjel si telină tocate mai mare. Peste, punem o folie de aluminiu.
Introducem in cuptorul incins iar timpul de gatire este cam o oră – dacă gătiți cu pui sau curcan și vreo oră jumate – la porc sau porc amestecată cu vită. Se scoate tava cu 10 minute inainte, indepartam folia (atentie la aburi sa nu va ardeti) si mai bagam inca 10 minute tava la cuptor pt gratinare.
Servim rosii umplute fierbint cu sosul din tavă deasupra, patrunjel verde tocat si cine vrea, smantana.
Merge si o garnitură de orez sau cartofi natur, pe lângă. fara salata.
Acelasi preparat se poate face cu ardei,dovlecei sau vinete. Reteta se adapteaza in functie de ce folosim.

 

Pofta buna!

 

Sursa: Info – CS