Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Caltaboși cu carne de pui, crupe si slanina de porc, o minune culinara, traditionala de sarbatori

 

 

Rețetă de caltaboși cu carne de pui – la fel de buni ca cei de porc

 

Ingrediente:

  • Pipote de pui (rânză) – 500 g
  •  Maţe de porc. Se cumpără din supermarketuri la cutie (de obicei atâta are) – 3m
  • Slanina de porc – 200 g
  • Ficat de pui – 500 g
  • Piept de pui – 500 g
  • Crupe (făină porumb măcinată gros) – 200 g
  • Inima de pui – 500 g
  • Ceapă
  • Cimbru cât de mult. Dacă ai la sticluţă aş pune jumate şi tot nu ar fi de-ajuns. Eu pun crengi multe. Cam 2-3 linguri de pulbere ar veni
  • Piper negru – 1 lingura
  • Piper alb măcinat – 1 lingura
  • Sare – 35 g
  • Usturoi – 1 căpățână
  • Morcovi – 1kg
  • Orez – 2 kg

 

Mod de preparare:

Puneți carnea la fiert, slanina de porc într-o cratiță, adăugați morcovii și țelina tocate, acoperiți cu apă și gătiți timp de 1 oră. Adăugați ficatul cu 15 minute înainte de sfârșitul gătitului. Scurgeți zeama, dar nu îl turnați, răciți și tăiați bucăți.

1. Etapa. Cârnați de ficat: Puneți burta de porc într-o cratiță, adăugați morcovii și țelina tocate, acoperiți cu apă și gătiți timp de 1 oră. Adăugați ficatul cu 15 minute înainte de sfârșitul gătitului. Scurgeți bulionul, dar nu îl turnați, răciți și tăiați bucăți.

Se pun maţele într-un recipient cu apă rece pentru că sunt foarte sărate. Se taie în 2-3 maţul. Depinde de cât e de lung.

Atenţie: NU le tăaia prea scurte că se strâng foarte foarte mult. Cam 40 cm ar trebui să aibă o urcă. Dar depinde şi de gustul tău.

Pune la umflat orezul. Adică într-o oală cu apă se dă în clocot măcar 5 minute; (important)

Taie ceapa cubuleţe și prăjeste în unt.

1. Etapa. Cârnați de ficat: Tăiați ceapa în cuburi și prăjiți în unt.

  • se trag la răzătoare morcovii
  • se spală crupea
  • se scurge orezul şi se pune într-un lighean încăpător
  • se pune ceapa cu morcovul la călit un pic.

Treceți totul cu ceapa printr-o mașină de tocat carne. Se adauga toate condimentele, sarea si ierburile tocate.

1. Etapa. Cârnați de ficat: Măcinați burta și ficatul cu ceapă. Se adauga toate condimentele, sarea si ierburile tocate.

  • Ficatul se fierbe in jur de 10 minute. Nu mai mult că se sfarâmă foarte repede. Se taie mărunt şi se pune peste orez, adică se amestecă toate împreună.
  • Se pune totul peste orez (sarea, piperul, cimbrul, ceapa, morcovii, uleiul, crupea)

Se amestecă bine carnea tocată și se toarnă zeama rezultata la fiert în care au fost gătita carnea ; masa trebuie să semene cu consistența terciului. Se amestecă bine până se omogenizează.

1. Etapa. Cârnați de ficat: Se amestecă bine carnea tocată și se toarnă bulionul în care au fost gătite produsele, masa trebuie să semene cu consistența terciului. Se amestecă bine până se omogenizează.

  • se amestecă foarte bine şi se începe a umple maţele.
  • Aici e destul de greu de explicat. Îţi trebuie o maşină de carne care are un tub indicat pentru făcut cârnaţi.
  • Se scoate cuţitul şi sita de la maşină, se montează tubul şi se începe să se tragă primul maţ pe tub. Cu grijă să nu se rupă. Sunt destul de delicate.
  • Se umple maşina şi se începe umplerea maţului.
  • Nu umple tare, dimpotrivă. Orezul se umflă, la fel şi crupea.
  • Leagă la capete, împreună sau separat şi pune deoparte până le faci pe toate.
  • Spală-le pe rând într-un lighean cu apă rece.
  • Pune o oală largă pe foc cu apă şi pune pe rând câte 2-3 urci la fiert.

1. Etapa. Cârnați de ficat: Umpleți intestinele pregătite cu carnea tocată pregătită. Pierceți cârnații cu un ac în mai multe locuri. Se fierbe 40 de minute. Apoi se răcește și se dă la frigider peste noapte.

Dupa le răcesc şi le pun ori în frigider ori la congelator.

 

Poftă bună!