Ingrediente:
- Pipote de pui (rânză) – 500 g
- Maţe de porc. Se cumpără din supermarketuri la cutie (de obicei atâta are) – 3m
- Slanina de porc – 200 g
- Ficat de pui – 500 g
- Piept de pui – 500 g
- Crupe (făină porumb măcinată gros) – 200 g
- Inima de pui – 500 g
- Ceapă
- Cimbru cât de mult. Dacă ai la sticluţă aş pune jumate şi tot nu ar fi de-ajuns. Eu pun crengi multe. Cam 2-3 linguri de pulbere ar veni
- Piper negru – 1 lingura
- Piper alb măcinat – 1 lingura
- Sare – 35 g
- Usturoi – 1 căpățână
- Morcovi – 1kg
-
Orez – 2 kg
Mod de preparare:
Puneți carnea la fiert, slanina de porc într-o cratiță, adăugați morcovii și țelina tocate, acoperiți cu apă și gătiți timp de 1 oră. Adăugați ficatul cu 15 minute înainte de sfârșitul gătitului. Scurgeți zeama, dar nu îl turnați, răciți și tăiați bucăți.
Se pun maţele într-un recipient cu apă rece pentru că sunt foarte sărate. Se taie în 2-3 maţul. Depinde de cât e de lung.
Atenţie: NU le tăaia prea scurte că se strâng foarte foarte mult. Cam 40 cm ar trebui să aibă o urcă. Dar depinde şi de gustul tău.
Pune la umflat orezul. Adică într-o oală cu apă se dă în clocot măcar 5 minute; (important)
Taie ceapa cubuleţe și prăjeste în unt.
-
se trag la răzătoare morcovii
-
se spală crupea
-
se scurge orezul şi se pune într-un lighean încăpător
-
se pune ceapa cu morcovul la călit un pic.
Treceți totul cu ceapa printr-o mașină de tocat carne. Se adauga toate condimentele, sarea si ierburile tocate.
-
Ficatul se fierbe in jur de 10 minute. Nu mai mult că se sfarâmă foarte repede. Se taie mărunt şi se pune peste orez, adică se amestecă toate împreună.
-
Se pune totul peste orez (sarea, piperul, cimbrul, ceapa, morcovii, uleiul, crupea)
Se amestecă bine carnea tocată și se toarnă zeama rezultata la fiert în care au fost gătita carnea ; masa trebuie să semene cu consistența terciului. Se amestecă bine până se omogenizează.
-
se amestecă foarte bine şi se începe a umple maţele.
-
Aici e destul de greu de explicat. Îţi trebuie o maşină de carne care are un tub indicat pentru făcut cârnaţi.
-
Se scoate cuţitul şi sita de la maşină, se montează tubul şi se începe să se tragă primul maţ pe tub. Cu grijă să nu se rupă. Sunt destul de delicate.
-
Se umple maşina şi se începe umplerea maţului.
-
Nu umple tare, dimpotrivă. Orezul se umflă, la fel şi crupea.
-
Leagă la capete, împreună sau separat şi pune deoparte până le faci pe toate.
-
Spală-le pe rând într-un lighean cu apă rece.
-
Pune o oală largă pe foc cu apă şi pune pe rând câte 2-3 urci la fiert.
Dupa le răcesc şi le pun ori în frigider ori la congelator.
Poftă bună!