Ziua Sfântului Andrei, prăznuită pe 30 noiembrie, e marcată de superstiţia legată de viitor sau de soartă.
De aceea, mulţi respectă obiceiul de a pune grâu la încolţit. Tradiţia spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu.
Ziua Sfântului Andrei e marcată de superstiţia legată de viitor sau de soartă. De aceea, mulţi respectă obiceiul de a pune grâu la încolţit.
Tradiţia spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu şi să îl îngrijească. Se ia o mână de grâu şi se seamănă într- un ghiveci cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă.
Când se pune grâu la încolţit pentru Sfântul Andrei – unde se pune grâul
Apoi se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ. Grâul trebuie aşezat la fereastră, pentru a beneficia de lumină suficientă şi căldură.
Conform tradiţiei, grâul pus la încolţit cu prilejul zilei de Sfântul Andrei spune’ câte ceva despre viitorul celui care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul aşa va fi şi sănătatea acestuia în noul an.
Dacă firele sunt zdravene şi înalte, se spune că persoana care l-a plantat va fi norocoasă şi sănătoasă în noul an. Ţăranii spun că un grâu frumos înseamnă şi o recoltă bogată pe câmpuri şi în livezi în anul care vine.
Cum se pune graul la incoltit
Spala graul sub un jet de apa rece, apoi lasa-l timp de o ora, doua intr-un vas cu apa calduta. Acest procedeu ii va permite graului sa germineze mai rapid.
In tot acest timp, pregateste cate un vas pentru fiecare membru al familie, pentru plantarea graului. Poti opta pentru a planta graul intr-un ghiveci cu pamant sau intr-un recipient in care asezi un pat de vata.
Sfat!
Daca folosesti recipiente identice pentru doi sau mai multi membri ai familiei, scrie pe acestea numele fiecaruia pentru a nu le incurca.
1. Plantarea graului intr-un recipient cu vata
Cea mai simpla si mai comuna modalitate de a pune graul la incoltit este sa-l pui intr-un vas la baza caruia sa asezi un strat generos de vata. Umezeste apoi vata si presara graul deasupra
2. Plantarea graului intr-un ghiveci cu pamant
Daca optezi pentru a planta graul intr-un ghveci cu pamant, asigura-te ca ai la indemana un ghiveci nou, cu gauri de scurgere si pamant pentru flori sau pamant de gradina amestecat cu turba, in proportii egale.
Umple ghiveciul cu pamant, presara un strat de grau si apoi acopera totul cu un strat subtire de pamant. La final uda foarte bine pamantul.
Cum ingrijesti corect graul
In primul rand trebuie sa stii ca ggraul are nevoie de multa lumina naturala pentru a se dezvolta armonios. Asadar, acesta trebuie asezat la fereastra sau cat mai aproape de aceasta, astfel incat lumina soarelui sa poata ajunge la acesta.
Ai grija insa sa il feresti curentii de aer si de caldura directa emanata de calorifer, deoarece acestea afecteaza cresterea graului, ducand chiar la uscarea acestuia.
Nu uita sa uzi graul regulat. Acesta are nevoie de apa pentru a se dezvolta armonios. Asadar, dupa ce incolteste, asigura-te ca pamantul este in permanenta umed. Asadar, ai grija sa nu il lasi sa se usuce intre doua udari.
Atentie! Nu adauga foarte multa apa, deoarece risti ca radacinile acestuia sa putrezeasca.