Care sunt cauzele balonării?
Este important să se facă distincţia între balonare şi distensie.
• Balonarea este senzaţia subiectivă (sentimentul) că abdomenul este mai mare decât în mod normal. Astfel, balonarea este un simptom înrudit cu simptomul de disconfort.
• În contrast, distensia este determinarea obiectivă (constatarea fizică) că abdomenul este mai mare decât în mod normal. Dacă nu mai puteţi îmbrăca o pereche de pantaloni sau dacă se vede clar cu ochii că stomacul este mărit, atunci aveţi distensie.
În unele cazuri, balonarea poate reprezenta o formă uşoară de dilatare, deoarece abdomenul nu se măreşte fizic (vizibil sau măsurabil) până când nu se creşte în volum cu o pătrime. Cu toate acestea, balonarea nu este acelaşi lucru cu distensia. Balonarea şi cazurile uşoare de distensie pot fi cauzate de relaxarea muşchilor peretelui abdominal.
Există trei moduri prin care poate apărea distensia abdominală. Cauzele sunt o creştere a cantităţii de aer, lichide sau ţesut în abdomen. Bolile sau afecţiunile care determină o creştere a oricare dintre aceşti trei factori diferă de la caz la caz. De aceea, este important să se determine care dintre ele afectează abdomenul.
Care sunt cele mai rapide remedii pentru balonare?
1. Mergi la baie si da gazele afara
Oricat de jenant ti s-ar parea, este recomandat sa mergi la baie sau intr-un loc ferit de urechile celorlalti si sa dai gazele afara, in felul asta o sa scapi de senzatia de balonare.
2. Intinde-te pe pat
Daca esti acasa, intinde-te pe pat si relaxeaza-ti muschii, in acest fel presiunea din stomac si intestine va disparea. O alta pozitie buna de diminuare a disconfortului dat de balonare este cea in patru labe, ca si cand ai cauta ceva pe sub pat. Se pare ca aceasta pozitie favorizeaza eliminarea silentioasa a gazelor.
3. Bea un ceai verde, de musetel, menta sau ghimbir
Aceste ceaiuri au efect antiinflamator si iti calmeaza durerile de stomac. De asemenea, ajuta la reducerea gazelor din stomac si intestine, ajutandu-te sa scapi de balonare.
4. Bea un pahar de apa calduta cu lamaie
Daca bei putina apa calda cu lamaie dupa masa, o sa observi ca dispare orice urma de balonare. Plus de asta, daca bei apa cu lamaie dimineata, te asiguri ca nu o sa ai aceasta senzatie cand ti-e lumea mai draga. Nu degeaba consuma fotomodelele apa plata cu lamaie.
5. Bea apa cu putin otet de mere
Nutritionistii recomanda ca in situatiile de balonare sa bei o jumatate de pahar de apa in care sa amesteci o lingura de otet de mere. Otetul de mere stimuleaza producerea de acid gastric care te ajuta sa digeri mancarea mai usor.
6. Bea o cafea cu lapte
Cafeaua cu lapte are efect laxativ, asa ca daca bei o ceasca, o sa ti se calmeze si stomacul. Daca ai intoleranta la lactoza, atunci este recomandat sa scoti laptele din schema.
7. Consuma un iaurt
Este renumit pentru faptul ca aduce bacterii bune in stomac care iti reduc senzatia de balonare, asadar daca te incearca o asemenea senzatie, ia-ti repede un iaurt simplu de baut. Bineinteles, iaurtul nu este recomandat daca ai intoleranta la lactoza.
8. Mananca putin usturoi
Mai bine sa mirosi a usturoi decat sa ai gaze. Usturoiul are proprietati de stimulare a sistemului gastric si ajuta la eliberarea azelor si la diminuarea disconfortului dat de balonare.
Sursa :Medicina si Sanatate , Dietetik