Ingrediente:
- 3 kg carne porc mai grasă;
- 1,5 kg carne vită;
- 3 căpățâni usturoi;
- 1 lingură cimbru uscat;
- 2 linguri boia dulce;
- 1 lingură boia iute;
- 1 linguriță piper;
- sare grunjoasă;
- ½ linguriță ienibahar;
- mațe de porc.
Mod de preparare:
- Se curăță și se spală mațele, se răzuiesc cu dosul unui cuțit sau cu o lingură de lemn, cu grijă, ca să nu se rupă.
- Se dizolvă o lingură de sare grunjoasă în 300 ml de apă.
- Se taie carnea de porc și carnea de vită în bucăți mici, se toacă și se pune într-un vas.
- Se pisează usturoiul, care se freacă cu un praf de sare.
- Se toarnă apă peste usturoi și se amestecă până la omogenizare.
- Se adaugă mujdeiul peste carne, după care se condimentează amestecul (nu se adaugă sare).
- Se amestecă ingredientele și se pune, treptat, din saramură, frământând bine.
- Se lasă carnea la aromatizat peste noapte.
- Se montează pâlnia de cârnați la mașina de tocat și se umplu mațele.
- Se lasă cârnații la uscat, timp de câteva ore, după care se înșiră pe o sârmă, la zvântat.
Cum prepari în continuare cârnații de casă ține de preferințele tale și de obiceiurile din regiunea în care locuiești.
Majoritatea gospodinelor pun cârnații la afumat, după care îi folosesc în diverse rețete tradiționale.
După ce cârnații se usucă, poți să îi prăjești sau să îi depozitezi pentru un consum ulterior.
Cârnații de casă se pot consuma cu muștar sau alături de brânzeturi și legume.
De obicei, românii preferă să îi mănânce cu roșii sau ouă umplute, murătui, tobă, icre sau salate.
Bineînțeles, totul depinde de propriile tale preferințe.
Pofta buna!