Remedii naturiste

Cartofii au efect antioxidant, diuretic și de întinerire, mențin sănătatea inimii și controlează tensiune araterială. Ce beneficii au cartofii si cum sa ii consumi?

 

 

 

 

Cartofii sunt asociați în special cu alimentele prăjite, dăunătoare și care îngrașă, iar timp de secole au avut un renume chiar mai rău decât acesta: erau considerați otrăvitori. În același timp, sunt unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Însă la o analiză mai amănunțită, această legumă s-a dovedit a fi chiar foarte sănătoasă, bogată în vitamina C, potasiu, magneziu, fibre și chiar antioxidanți.

De ce sunt sănătoși cartofii

Cartofii mențin sănătatea inimii și controlează tensiune araterială. Conțin fibre, potasiu, vitamina C, vitamina B6, calciu și magneziu. Toate aceste substanțe schilibrează tensiunea, scad valoarea totală de colesterol în sânge, mențin sănătatea vaselor de sânge și previn formarea cheagurilor.

Cartofii reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Dacă îi combinăm corect, ne putem bucura din plin de conținutul mare de fibre din cartofi. Fibrele reglează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența. Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol și sunt suficient de sățioși, încât o porție mică ne poate ține de foame chiar și 4-5 ore.

Cartofii au efect antioxidant, diuretic și de întinerire. Datorită conținutului de vitamina C și acid folic, ne ajută în lupta cu toxinele și chiar în stoparea dezvoltării tumorilor. Consumul de cartofi previne deteriorarea celulelor, ca urmare a contactului cu radicalii liberi și cu poluarea din mediu.

Și sistemul osos de bucură de efectele benefice ale substanțelor din cartofi. Calciu, magneziul, fierul, fosforul și zincul mențin oasele sănătoase, îmbunătățind densitatea acestora. Persoanele în vârstă nu ar trebui să consume cartofi doar datorită acestui efect, ci și datorită faptului că aceștia pot preveni bolile oftalmologice sau îmbătrânirea pielii. Cartofii îmbunătățesc funcțiile cognitive și stimulează creierul, oferindu-i multe dintre substanțele necesare unei bune funcționări.

Nu în ultimul rând, au un efect antiinflamator vizibil, fiind folosiți cruzi, ca remediu pentru diferite dureri, entorse sau inflamații. Bunicile noastre foloseau comprese cu cartofi crud ras pentru durerile în gât.

Cum să mâncăm corect cartofi

Principala greșeală pe care o facem în general este să combinăm cartofii cu carnea. Indiferent de modul de preparare a acestora, combinația este greu de digerat, prin urmare ne poate cauza probleme digestive și ne poate îngrășa.

De aceea, combină întotdeauna cartofii cu alte legume. De exemplu, poți prepara o tocăniță din cartofi, roșii și ceapă, cu un gust dulce și plăcut. Sau poți adăuga cartofi fierți într-o salată rece, cu castraveți, ardei, măsline și salată verde. Cartofii la cuptor pot fi aromatizați cu rozmarin și serviți cu dovlecei și vinete la grătar și un sos ușor.

Ar fi inutil să îți menționăm că prăjirea cartofilor nu este o modalitate sănătoasă de preparare. În plus, ar fi bine să știi că gătiți la peste 120 de grade, cartofii elimină anumite substanțe toxice. Îi poți fierbe, găti la abut, la cuptor și îi poți sota cu alte legume, mereu la temperaturi de 100, maxim 110 grade.

 

sursa: Doc.ro