Casă construită de arhitecți români care nu are nevoie de gaze sau curent electric. Cât costă o astfel de casă si ce avantaje are
O echipa de tineriarhitecţiromâni a realizat un proiect demn de toate laudele- o casăindependenţadin punct de vedere energetic, denumită simplu şi inspirat „CasăPrispă„.
PRISPĂ este un proiect-pilot, o alternativăsustenabilă pentru revitalizarea modului de viaţăruralădinRomânia.Proiectul caseirăspunde unuicontext românesc, de laimplicaţii economice laimplicaţi socio-culturale.Casă, alimentată cu energie solară, oferă o mareimportantă luminii naturale, iar camerele au dimensiunimaimultdecât generoase.
Materialul de baza pentru CasăPrispă este lemnul, iar lutul este soluţiaaleasă pentru finisarea pe interior a pereţilor. Un complex sistem fotovoltaic este montat pe acoperişul metalic alcasei.
CasăPrispă a avut parte de articole pozitive înpresăstrăină. Gizmag, de pildă, descrie în detaliu proiectul românesc, apreciind cât de bine au lucrat arhitecţii.
“Faţadanordică a fost gândită astfel încâtsă protejeze clădireaînfaţăcondiţiilor grele din timpul iernii dinRomânia, cu vânturi puternice venind din nord şicăderi masive de zăpadă. Exteriorul sudic prezintă, în schimb, fereşte de maridimensiunişiuşi glisante caredauîntr-o terasă. Înzidurile dinspre estşi vest au fost montate ferestre speciale, care permit pătrunderea luminii naturale, dar împiedicăpătrundereacăldurii, evitând astfel efectul de seră”, scrie autorul articolului.
Principalul atu alcaseiPRISPĂ este faptul că toate spaţiile locuibile – livingul, locul de luat masă, bucătăria, baia, dormitorul, zona de studiu, supanta – sunt iluminate natural.
Pe faţadele de estşi de vest, ferestrele cu triplu vitraj au fost tratate Low-E (sticlă cu emisivitate redusă), astfel că permit doar pătrunderea luminii în interior, nu şi a căldurii, evitând efectul de seră. Aceste ferestre suntprevăzute cu sisteme de protecţieîmpotrivaînsoririi excesive – obloane glisante de lemn – ce oferăposibilitatea de a obtura complet pătrunderea luminii în timpul verii. Maimultdecâtatât, pentru a evitalumina foarte puternică de la apus, geamul de pe vest are un tratament adiţional cu folie metalică.
Inspiraţiatradiţionalăseregăseşteşiîn demersul de creaţie a corpurilor de iluminat. Astfel, avem 4 corpuri de iluminat, fiecare dintre ele reinterpretândcâte un motiv cheie al expresiei grafice româneşti: zig-zag-ul, lampa, fântână cu cumpăna, fusul de lână.
Preţul pentru prototipul acesteicase este de 120.000 de euro. Acest preţ include structura, finisajele, atât cele interioarecâtşi cele exterioare, tâmplăria, echipamentele (sistemul fotovoltaic, de încălzire, ventilaţieşi aer condiţionat, sistemul de instalaţii electrice şi sanitare) şiizolaţia. Prototipul este mai scump decât versiunea industrializată a casei deoarece o partedin materialele folositesuntuşor diferite. Aceste diferenţesunt date de condiţiacă prototipul săpoată face faţăla3 transporturi succesive, 3 asamblărişi 2 dezasamblări.
Versiunea industrializatăvafidisponibilă pentru un preţ de 90.000 de euro, urmândcă pe măsurăce casăva avea succes săscadăla 70.000 euro.
O echipa de tineri arhitecţi români a realizat un proiect demn de toate laudele- o casăindependenţa din punct de vedere energetic, denumită simplu şi inspirat „Casă Prispă„.
PRISPĂ este un proiect-pilot, o alternativă sustenabilă pentru revitalizarea modului de viaţă ruralădin România.Proiectul casei răspunde unuicontext românesc, de la implicaţii economice laimplicaţi socio-culturale.Casă, alimentată cu energie solară, oferă o mare importantă luminii naturale, iar camerele au dimensiuni mai mult decât generoase.
Materialul de baza pentru Casă Prispă este lemnul, iar lutul este soluţia aleasă pentru finisarea pe interior a pereţilor. Un complex sistem fotovoltaic este montat pe acoperişul metalic alcasei.
Casă Prispă a avut parte de articole pozitive în presă străină. Gizmag, de pildă, descrie în detaliu proiectul românesc, apreciind cât de bine au lucrat arhitecţii.
“Faţada nordică a fost gândită astfel încât să protejeze clădirea în faţă condiţiilor grele din timpul iernii din România, cu vânturi puternice venind din nord şi căderi masive de zăpadă. Exteriorul sudic prezintă, în schimb, fereşte de mari dimensiuni şi uşi glisante care dau într-o terasă. Înzidurile dinspre est şi vest au fost montate ferestre speciale, care permit pătrunderea luminii naturale, dar împiedică pătrunderea căldurii, evitând astfel efectul de seră”, scrie autorul articolului.
Principalul atu al casei PRISPĂ este faptul că toate spaţiile locuibile – livingul, locul de luat masă, bucătăria, baia, dormitorul, zona de studiu, supanta – sunt iluminate natural.
Pe faţadele de est şi de vest, ferestrele cu triplu vitraj au fost tratate Low-E (sticlă cu emisivitate redusă), astfel că permit doar pătrunderea luminii în interior, nu şi a căldurii, evitând efectul de seră. Aceste ferestre sunt prevăzute cu sisteme de protecţie împotriva însoririi excesive – obloane glisante de lemn – ce oferă posibilitatea de a obtura complet pătrunderea luminii în timpul verii. Mai mult decât atât, pentru a evita lumina foarte puternică de la apus, geamul de pe vest are un tratament adiţional cu folie metalică.
Inspiraţia tradiţională se regăseşte şi în demersul de creaţie a corpurilor de iluminat. Astfel, avem 4 corpuri de iluminat, fiecare dintre ele reinterpretând câte un motiv cheie al expresiei grafice româneşti: zig-zag-ul, lampa, fântână cu cumpăna, fusul de lână.
Preţul pentru prototipul acestei case este de 120.000 de euro. Acest preţ include structura, finisajele, atât cele interioare cât şi cele exterioare, tâmplăria, echipamentele (sistemul fotovoltaic, de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat, sistemul de instalaţii electrice şi sanitare) şi izolaţia. Prototipul este mai scump decât versiunea industrializată a casei deoarece o parte din materialele folosite sunt uşor diferite. Aceste diferenţe sunt date de condiţia că prototipul să poată face faţă la3 transporturi succesive, 3 asamblări şi 2 dezasamblări.
Versiunea industrializată va fi disponibilă pentru un preţ de 90.000 de euro, urmând că pe măsurăce casă va avea succes să scadă la 70.000 euro.
Sursa: MagazinulDeCase