Oare este normal sa credem ca degradarea memoriei este o consecinta a inaintarii in varsta? Cercetatorii spun ca nu este normal. Creierul necesita o alimentatie corespunzatoare chiar si la o varsta inaintata pentru a functiona in parametrii optimi. Asadar, studii recente au demonstrat faptul ca fisetina, un puternic antioxidant din castraveti si capsuni, previne pierderea progresiva a memoriei, fiind un puternic remediu naturist impotriva efectelor dure ale Alzheimer-ului.
Castravetii protejeaza creierul de inflamatii, fisetina aparand neuronii si celulele nervoase de deteriorarea asociata varstei inaintate. In concluzie, consumul de castraveti previne declinul cognitiv si ne apar de cancer, lucru stiut de foarte putini dintre noi. Flavonoidele, taninii si lignanii previn aparitia cancerului de san, de prostata si ovarian. De asemenea, consumul castravetilor proaspeti reduc starile de stres si anxietate.
Un alt beneficiu impachetat in coaja verde este efectul diuretic al castravetelui. Data viitoare cand va simtiti balonati, incarcati, spalati un castravete si mancati-l, in timp ce beti apa rece.
Castravetele este un astringent natural, ceea ce-l face perfect pentru curatarea fetei. Faceti un pireu din jumatate de castravete decojit, cu ajutorul blenderului. Adaugati cateva frunze de menta, o lingura de suc de lamaie si un albus de ou. Amestecati ingredientele apoi intindeti amestecul pe fata curata. Lasati sa actioneze timp de 15 minute, apoi clatiti cu apa calduta. Cand ati terminat de curatat, clatiti si cu apa rece, pentru a inchide porii.
Dupa o zi obositoare, intindeti-va pe canapea pentru 15 minute si puneti pe fiecare ochi cate o felie de castravete rece. Senzatia de rece ajuta la reducerea rosetii si a inflamatiei, in timp ce continutul ridicat de apa este benefic pentru reducerea cearcanelor si a umflaturilor de sub ochi.
Castravetii ocupa locul patru in topul celor mai cultivate legume din lume. Acestia sunt atat de populari deoarece sunt cunoscuti ca fiind unele dintre cele mai bune alimente pentru sanatate. Iata cateva dintre cele mai surprinzatoare beneficii pe care le au castravetii si cum te ajuta acestia sa te mentii sanatos:
1. Rehidrateaza organismul
Daca nu esti obsinuita sa bei apa sau pur si simplu nu poti consuma suficienta pe parcursul unei zile, mananca un castravete rece. Acesta contine 90% apa si va compensa rapid apa pierduta din organism, hidratandu-te intens.
2. Vindeca arsurile
Castravetii pot face minuni pentru arsurile la stomac, dar si arsurile solare. Astfel, daca ai stat prea mult la soare, pune castravate pe zonele inflamate, iar acestea se vor calma rapid.
3. Elimina toxinele
Toata apa pe care o contin castravetii actioneaza ca o matura virtuala, eliminand toate toxinele care se gasesc in organism. Un consum regulat de castraveti va ajuta si la dizolvarea pietrelor la rinichi.
4. Asigura aportul de vitamine zilnic
Castravetii contin cele mai multe vitamine de care are nevoie organismul tau zilnic. Printre acestea se numara AB si C, care stimuleaza sistemul imunitar si te mentin energic. Nu curata niciodata castravetii de coaja, deoarece aceasta contine aproximativ 12% din vitamina C din doza zilnica de care are nevoie organismul tau.
5. Sunt aliatii pielii sanatoase
Castravetii sunt plini de minerale, de aceea foarte multe produse cosmetice au la baza aceasta leguma. Castravetele este bogat in special in potasiu, magneziu si siliciu.
6. Ajuta digestia si la pierderea in greutate
Datorita continutului mare de apa, castravetii au foarte putine calorii, de aceea sunt perfecti pentru persoanele care vor sa slabeasca. Miezul castravetilor este foarte bogat in fibre si ajuta la digestie, chiar si la constipatia cronica.
7. Reduc inflamatiile
O felie de castravete rece pusa pe ochii umflati reduce rapid inflamatia. Asadar, daca ai cearcane pronuntate, castravetii nu trebuie sa iti lipseasca niciodata din frigider.
8. Ofera protectie impotriva cancerului
Castravetii contin substante numite lignani (secoisolariciresinol, pinorezinol si laritsirezinol). Acestea sunt cunoscute pentru protectia pe care o ofera impotriva diverselor tipuri de cancer: cancerul de san, cancerul ovarian, cancer uterin si cancer de prostata.
9. Reduc nivelul colesterolului si controleaza tensiunea arteriala
Sucul de castravete contine un hormon necesar ca celulele pancreasului sa produca insulina, de aceea este foarte bun pentru persoanele care sufera de diabet zaharat.
Cercetatorii au descoperit ca aceasta leguma contine steroli, compusi care ajuta la scaderea nivelului de colesterol.
Castravetii contin o multime de fibre, potasiu si magneziu, substante nutritive care regleaza tensiunea arteriala.
10. Improspateaza respiratia
Sucul de castravete insanatoseste gingiile bolnave. Daca pui o felie de castravete pe cerul gurii si o apesi cateva minute cu limba aceasta va ucide bacteriile din cavitatea bucala care produc respiratia neplacuta.
Siliciul mineral din castravete face parul si unghiile mai sanatoase si mai puternice, iar sulful ajuta la stimularea cresterii parului.
Alte beneficii
Cu toate ca nu multa lume indrageste castravetii, acestia au numeroase beneficii pentru sanatatea noastra.
Sunt un protector eficient al oaselor – conform unei cercetari aparute in publicatia Nutrition, se arata faptul ca un aport insemnat de vitamina K, reduce considerabil riscul de a face o fractura. Ba mai mult, lucreaza impreuna cu vitamina D in scopul de a mari densitatea osoasa si de a echilibra nivelul calciului in oase.
Protejeaza inima datorita capacitatii de a reduce hipertensiunea arteriala. Datorita continutului ridicat de potasiu, castravetii au un efect protector pentru inima. Persoanele care includ in dieta o varietate de legume si fructe care sunt bogate in potasiu prezinta un risc mult mai mic de afectiuni cardiace.
Ba mai mult. Conform Asociatiei Americane a Inimii, persoanele care consuma 4069 mg de potasiu zilnic isi reduc cu aproximativ 50% riscul de boli de inima, spre deosebire de cei care consuma 1793mg de potasiu zilnic.
Castravetii de asemenea sunt buni pentru sanatatea creierului, datorita continutului de fisetina, un flavonoid care are rol in protejarea celulelor nervoase, imbunatatind memoria si scanzand considerabil riscul de a dezvolta Alzheimer, conform unui alt studiu.