Aperitive si Gustari

Castraveti in saramura. O reteta speciala cu crengute de visin, care folositi in salatele de beuf dau un gust nemaipomenit!

 

 

 

 

Socrul meu reusea sa dea castravetilor murati, in saramura, pregatiti pentru iarna, un gust special. Folositi in salate de beuf, acesti castraveti, aproape ca schimba gustul salatei, dandu-i o alta savoare, diferita de cea obisnuita, facuta cu castraveti in otet, special conservati pentru aceasta salata.

Secret bine pastrat de socrul meu !

Castravetii murati in saramura „se invelesc” in frunze verzi, de visin si se strecoara prin borcan si crengute tinere, subtiri, de visin.

Se cumpara castraveti proaspeti, vigurosi, de un verde inchis, „porosi”, potriviti ca marime, cam de dimensiunea borcanului in care vrei sa-i bagi. De preferat borcane de 0,8 – 2,0 Kg. Castravetii se spala sub cateva jeturi de apa rece, se lasa la scurs intr-o sita si apoi se aseaza in borcane, fara a-i inghesui.

La fundul borcanului se pun catei de usturoi, marar uscat, piper boabe, foi de dafin, radacina de hrean. Printre castraveti se pun crengute de visin si frunze de visin.

Se face saramura din o lingura de sare rasa la 1 litru de apa rece. Se da saramura in cateva clocote si se lasa apoi sa se raceasca pana pe la vreo 60-70 de grade C (numai bine, cand bagi degetul, sa nu te parlesti ).

Se toarna saramura „racorita” peste castraveti. Se inchid ermetic borcanele cu capace si se intorc cu gura in jos, pentru 10 minute, pentru a iesi aerul dintre castraveti si  a se „muia” cauciucul siliconic , care este depus de fabricant, pe capac, pentru etansare.

Nu uita !

Pune sub fundul borcanelor, un varf de cutit, inainte de a turna saramura fierbinte.

Dupa racire la temperatura camerei, invelite in paturi, borcanele se depoziteaza in balcon, la rece.

Atentie !

Timp de 2-3 saptamani, saramura va „fierbe”, lucru care va tulbura zeama in care sunt pusi castravetii. In timp, saramura se limpezeste si castravetii sunt murati. Limpezirea se produce cand temperatura exterioara incepe sa scada si in balcon este racoare.

Fericiti sunt cei care au beci sau camara din piatra. Tulburarea si limpezirea saramurii se face gradual, in timp, fara a fi supusa direct, la variatiile de temperatura din mediul exterior.

Atentie !

Precautia este mama intelepciunii bucatarului amator.   Daca in timpul tulburarii saramurii, in borcan, capacele nu sunt etanse, saramura va iesi din borcan si mirosul degajat va fi insuportabil.

Castravetii murati in saramura pot fi serviti impreuna cu o prajeala din carne afumata si carnati afumati, cu garnitura de piure de cartofi. Nu strica o tuica fiarta si nu trebuie sa lipseasca mamaliga calda.    Si ce daca mananci mamaliga cu cartofi ?

Marele secret al muraturilor de orice fel, preparate in gospodaria proprie, pentru iarna !

Folositi numai legume proaspete, viguroase, bine coapte. Nu folositi niciodata pentru muraturi, conservanti sau alte preparete de prin plicuri, gasite cu nemiluita, pe rafturi, prin market-uri. Cititi inainte, ce scrie pe plicuri si oricine are cunostinte cat de vagi, va constata ca toate plicurile cu condimente, contin conservanti, amidon, coloranti si E-uri cu nemiluita. Folositi pentru conserve numai produse naturale: piper boabe, mustar boabe, sare grunjoasa, catei de usturoi, felii de ceapa, marar uscat, ardei iute – rosu, verde, otet de fermentatie, din vin, de 9 grade.

 

Pofta buna!

 

Imagini pentru Rețetă de castraveți crocanți, ca la Rădăuți!

 

Sursa: Despre Mancare