Multa vreme m-am chinuit sa fac o paine buna de casa, insa nu prea mi-a iesit asa cum imi doream. Fie nu crestea deloc, fie avea o gaura inauntru, fie se revarsa in afara tavii.
Intr-o zi insa m-am hotarat sa pregatesc altfel maiaua pentru paine. Astfel am reusit sa fac cea mai buna paine de casa. De atunci doar asa o prepar. Iata reteta.
Ingrediente:
- Apa
- Faina integrala de secara
- Faina de secara
Mod de preparare:
Am folosit un recipient din sticla cu capac, dar nu l-am inchis complet in cele 12 zile. Intotdeauna am inchis usor capacul.
Ziua 1
- Dimineata – 30 ml apa, 15 gr faina integrala de secara
- Seara – 30 ml apa, 15 gr faina integrala de secara
Ziua 2
- Dimineata – 30 ml apa, 15 gr faina integrala de secara
- Seara – 30 ml apa, 15 gr faina integrala de secara
Ziua 3
- Dimineata – 30 ml apa, 15 gr faina integrala de secara
- Seara – 30 ml apa, 15 gr faina integrala de secara
Ziua 4
Pune 60 gr de drojdie intr-un recipient curat si continua sa adaugi apa si faina. De data aceasta, trebuie sa schimbi faina.
- Dimineata – 30 ml apa, 30 gr faina de secara
- Seara – 30 ml apa, 30 gr faina de secara
Ziua 5-7
- Dimineata – 30 ml ala, 30 gr faina de secara
- Seara – 30 ml apa, 30 gr faina de secara
Ziua 7-12
Seara – 30 ml apa, 30 gr faina de secara
Lasa drojdia sa fermenteze pana dimineata. Inchide paharul complet si-l punem in frigider. Drojdia poate fi pastrata in frigider 7 zile.
Daca nu folosesti drojdia in cele 7 zile, trebuie sa adaugi din nou apa si faina. Seara, in cea de-a 7 zi, scoate drojdia din frigider, adauga 2 linguri de faina de secara si 3 linguri de apa.
Amesteca si las-o la temperatura camerei pana dimineata (nu inchide capacul complet, doar pune-l deasupra). Dimineata inchide borcanul complet si pune-l la frigider. In acest fel, drojdia va putea fi folosita inca 7 zile.
Daca folosesti din drojdie trebuie sa completezi cu apa si faina. Eu, de obicei, de fiecare data cand iau o parte din drojdie din borcan, adaug 2 linguri de faina si 3 linguri de apa.