Mesteacanul are o istorie lunga si distinsa, atat in scopuri comerciale, cat si in scopuri medicale. Frunzele, seva si coaja copacilor de mesteacan sunt folosite pentru fabricarea medicamentelor.
Mesteacanul este considerat printre cele mai vechi specii de copaci de pe pamant. Ei cresc foarte rapid si sunt remarcabili de rezistenti. Acestia sunt capabili sa curete solul, permitand si altor plante sa creasca pe langa ei.
De-a lungul anilor, scoarta si frunzele copacului au fost folosite pentru a face ceai cu numeroase proprietati, printre care diuretice si antiinflamatoare.
Aeste proprietati sunt cunoscute pentru a ajuta la curatarea corpului, pentru a promova pielea sanatoasa si a combate inflamatia. Frunzele acestuia sunt cunoscute in special pentru capacitatea lor de a sustine sanatatea imuna.
Frunzele de mesteacan sunt bogate in vitamina C, saponine, flavonoide, tanini si sesquiterpene. Coaja contine un numar de compusi medicamentosi, incluzand acidul betulinic, care este compusul cel mai responsabil pentru capacitatea sa antiinflamatoare si este adesea folosit pentru a combate afectiunile ca guta si artrita reumatoida.
Seva contine un numar de minerale importante si zaharuri cum ar fi fructoza si glucoza. Este o sursa bogata de potasiu, magneziu, calciu, zinc, fier si fosfor, precum si vitamina C si tiamina.
1. Pentru imunitate
Frunzele de mesteacan pot fi consumate sub forma de ceai pentru a ajuta la stimularea sistemului imunitar. Frunzele contin proprietati antivirale si antibacteriene care ajuta la protejarea organismului impotriva infectiilor si, de asemenea, accelereaza recuperarea de la orice infectie.
Ceaiul din frunze de mesteacan contine multi antioxidanti naturali sub forma de flavonoizi si vitamina C, care pot imbunatati sanatatea generala si pot ajuta la tratarea daunelor create de radicalii liberi.
2. Pentru inflamatie
Frunzele si scoarta mesteacanului pot fi folosite pentru a ajuta la producerea unui ceai antiinflamator pentru a ajuta la tratarea diferitelor forme de inflamatie. In special, scoarta este bogata in acid betulinic, care are o activitate antiinflamatorie puternica. Din acest motiv, ceaiul de mesteacan poate fi folosit pentru a ajuta la tratarea conditiilor comune ale articulatiilor, cum ar fi artrita si reumatismul. Poate fi folosit si pentru a ajuta la ameliorarea inflamatiei interne care afecteaza sistemul digestiv si respirator.
3. Pentru digestie
Beti cateva cesti de ceai facut din frunzele si scoarta mesteacanului pentru a ajuta la stimularea sistemului digestiv si imbunatatirea digestiei. Datorita naturii sale antiinflamatorii, este foarte eficient in ameliorarea tulburarilor digestive. Ceaiul poate fi utilizat pentru ameliorarea afectiunilor digestive cum ar fi crampe, dureri abdominale, balonare si diaree.
Frunzele au proprietati usor laxative, ceea ce inseamna ca ele pot fi consumate pentru ameliorarea constipatiei. A fost folosit de-a lungul secolelor ca un tonic digestiv.
Expertii recomanda adesea sa inmuiati frunzele de messteacan in otet de cidru de mere timp de cateva saptamani. Acest proces ar putea ajuta la eliberarea micronutrientilor si mineralelor, ceea ce inseamna ca veti obtine mai multa valoare medicamentoasa din frunze si, de asemenea, o mare parte din valoarea otetului.
4. Pentru piele si par
Frunzele de mesteacan si coaja copaciului au proprietati astrigente, facandu-le un tratament eficient pentru diferite conditii de piele, printre care eczema si dermatita.
Pentru a va trata pielea cu frunze de mesteacan trebuie sa inmuiati frunzele de mesteacan intr-o cana de apa calduta timp de cel putin cateva ore. Utilizati apa pentru a va spala pielea, acordand o atentie speciala zonelor afectate. Aceasta apa mai este benefica si pentru prevenirea matretii si intarirea radacinilor parului.
Frunzele de mesteacan pot fi adaugate la o compresa pentru a trata pielea iritata sau pentru a ameliora durerea articulara.
5. Pentru conditiile tractului urinar
Frunzele de mesteacan pot fi folosite pentru a face un ceai sau suc pentru a ajuta la tratarea inflamatiei sau infectiei in tractul urinar. Ceaiul din frunze de mesteacan poate ajuta la tratarea edemelor si la spalarea rinichilor. De asemenea, poate ajuta la mentinerea sanatatii hepatice si renale.
6. Pentru insomnie
Ca multe ceaiuri din plante medicinale, si cel de mesteacan poate contribui la promovarea unei nopti bune. Efectele sale va poate ajuta sa depasiti problemele de somn.
7. Pentru detoxifiere
Pe langa imbunatatirea sanatatii renale, abilitatile de detoxifere pot ajuta la curatarea sangelui. Ceaiul de mesteacan poate ajuta la eliminarea toxinelor si a impuritatilor din sange.
Cum de face?
Ceai de mesteacan: puteti folosi frunze fie in stare proaspata, fie uscata.
Pentru a face un ceai de mesteacan, utilizati aproximativ 5 frunze pentru fiecare cana de apa. Se toarna apa fiarta peste frunze si se lasa la infuzie timp de cel putin 10 minute. Beti 3 cani pentru infectii urinare, artrita, guta sau retentie de lichide.
Ulei de mesteacan: adaugati suficiente frunze pentru a umple cu grija un borcan, apoi turnati ulei de migdale sau de masline virgin pana se umple borcanul. Acoperiti borcanul cu o carpa si legati-o cu o sfoara. Puneti borcanul intr-o zona luminoasa si insorita a casei. Lasati-l acolo timp de cel putin o luna, dar amestecati regulat, tinand frunzele sub ulei. Dupa o luna, strecurati uleiul intr-un recipient si lasati-l sa se limpezeasca inainte de a-l varsa in sticle de depozitare. Pastrati sticlele intr-o zona rece a casei. Puteti utiliza uleiul local pentru a trata durerea musculara sau reumatismul si pentru a ajuta la eradicarea celulitei sau a eczemelor.