Bauturi

Ceai de SÂNZIENE galbene pentru boli tiroidiene, nervoase, de piele, venerice

 

 

Ceai de SÂNZIENE galbene pentru boli tiroidiene, nervoase, de piele, venerice

 

 

Sânzienele galbene (Galium Verum) mai sunt cunoscute şi sub numele de Drăgaică, Floarea lui Sântion, Închegătoare, Sanjuane şi nu numai.

În medicina populară, planta este folosită de sute de ani în tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale şi nervoase.

În scop terapeutic, se folosesc părţile aeriene ale plantei, recoltate în timpul înfloritului (mai-august) şi uscate la umbră, în strat subţire. Cu ele se pot obţine adevărate elixiruri de sănătate, printre care şi ceaiurile preparate sub diferite modalităţi, în funcţie de afecţiunile tratate.

Macerat de sânziene

Mod de preparare:

Într-un litru de apă se pun 4-6 linguri rase de pulbere din sânziene. Se lasă la macerat la temperatura camerei, timp de 8 ore, apoi se filtrează. Se consumă imediat sau în maximum 8-10 ore dacă este ţinut la frigider şi 2-4 ore dacă este ţinut la temperatura camerei.

Tratamente:

Boli tiroidiene: se beau 3 căni de macerat, pe stomacul gol (obligatoriu), pentru următoarele afecţiuni:

⇒ hipertiroidie – pentru o eficiență mărită, maceratul poate fi făcut cu 2-3 linguri de sânziene şi 2-3 linguri de turiţă mare (Agrimonia eupatoria); tratamentul durează minimum 6 luni;

⇒ hipotiroidie – pentru o eficiență mărită, maceratul poate fi făcut cu 2-3 linguri de sânziene şi 2-3 linguri de coji verzi de nucă (uscate şi măcinate); tratamentul durează 12-24 de luni.

Epilepsie şi boli nervoase: se beau zilnic 3 căni de macerat de sânziene galbene, simplu sau în combinaţie cu alte plante care vor fi indicate în continuare, întotdeauna pe stomacul gol; tratamentul durează cel puţin 3 luni:

⇒ în epilepsie, sânzienele pot fi asociate cu şovârf (Origanum vulgare);

⇒ în nevroză – cu talpa – gâştei (Leonurus cardiaca);

⇒ în depresie – cu seminţe de angelică (Angelica archangelica);

⇒ în astenie – cu cardamon (Elettaria cardamonum);

⇒ în isterie – cu sulfină (Melilotus officinalis).

 

Ceai de sânziene şi panseluţă sălbatică (Trei fraţi pătaţi – Viola tricolor)

Mod de preparare:

Se ia câte o jumătate de pumn din fiecare plantă uscată şi mărunţită, şi se pune de seara la înmuiat în jumătate de litru de apă. Dimineaţa, se filtrează, iar plantele rămase după filtrare se opăresc timp de 30 de minute cu jumătate de litru de apă clocotită. După răcire, se amestecă cele două extracte.

Administrare:

Se bea 1 litru de ceai pe zi, pe stomacul gol, până la ora prânzului (12.00).

Tratamentul durează miminum 14 zile, având următoarele indicaţii terapeutice:

vindecarea/tratarea dermatozelor rebele, a eczemelor vechi şi a psoriazisului (+ regim alimentar cu conţinut redus de toxine şi cu multe fructe şi crudităţi);

alături de tratamentul prescris de medic – şi contra bolilor venerice (ajutor preţios).

 

Sursa: TopRemediiNaturiste.ro