Utilizările populare ale ceaiului de hibiscus (scăderea tensiunii arteriale și tratarea afecțiunilor respiratorii) au fost confirmate de studiile științifice. Cercetările recente au arătat că această plantă are poate ajuta inclusiv la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
Hibiscusul reduce obezitatea, grăsimea abdominală și ficatul gras
Un studiu din 2014 realizat pe persoane obeze cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani a arătat că extractul de hibiscus are efecte reglatoare metabolce. Cei care au consumat extract de hibiscus timp de 12 săptămâni au avut parte de o reducere semnificativă a greutății corporale, a indicelui de masă corporală și a raportului talie-șold.
Mai mult decât atât, extractul de hibiscus a scăzut nivelurile serice ale acidul gras liber (FFA). Acest acid, în cantități mari, cauzează obezitate și rezistență la insulină, dezvoltarea sindromului metabolic și a bolii vasculare aterosclerotice și produce inflamații de grad scăzut la nivelul ficatului și a mușchilor scheletici (factori care contribuie la apariția evenimentelor cardiovasculare).
Persoanele care au primit extract de hibiscus au raportat totodată îmbunătățiri în steatoza hepatică (boala ficatului gras).
Potrivit autorilor studiului, aceste beneficii remarcabile se datorează conținutului de polifenoli din floarea de hibiscus. Rezultatele obținute i-au determinat pe aceștia să concluzioneze că extractul de hibiscus poate fi folosit ca adjvant împotriva obezității și a bolii hepatice non-alcoolice.
Rezultate asemănătoare au fost obținute și de un studiu realizat în anul 2007 pe șoareci obezi, în care extractul de hibiscus a redus semnificativ greutatea corporală a animalelor.
Alte beneficii ale extractului de hibiscus, confirmate științific:
- combate cancerul
- reduce stresul oxidativ
- protejează ficatul de daunele chimice
- reduce formarea de pietre la rinichi
- îmbunătățește tensiunea arterială și profidele lipidice la diabetici
- îmbunătățește nivelurile de glucoză, colesterol, trigliceride și rezistența la insulină la persoanele cu sindrom metabolic
- susține memoria și concentrarea
- ajută la întărirea imunității (este o sursă bună de vitamina C)
Precauții și contraindicații
Înainte de a consuma preparate pe bază de hibiscus, consultați medicul, mai ales dacă luați medicamente pentru hipertensiune sau hipotensiune arterială.
Ceaiul de hibiscus are proprietăți estrogenice (reduce estrogenul) și poate cauza probleme de fertilitatea la femeile care doresc să conceapă un copil. Femeile însărcinate trebuie să evite de asemenea preparatele din hibiscus.
Această plantă poate interacționa cu alți agenți anticancerigeni sau antiinflamatori sau cu medicamentele antivirale.
La unele persoane, consumul de hibiscus poate cauza halucinații, probleme de concentrare și atenție.